Σάββατο 09.12.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Εναλλακτικός αθλητισμός: από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στα Τρίκαλα (skate park Τρικάλων)

07.02.2018 /

Με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο νεαρού σε skatepark της Θεσσαλονίκης, έρχεται στην επιφάνεια το σοβαρό ζήτημα της ύπαρξης και ασφάλειας ειδικών χώρων εναλλακτικής άθλησης στην Ελλάδα. Η παγκόσμια ανάπτυξη των εναλλακτικών αθλημάτων, δυστυχώς, δεν έχει επηρεάσει ιδιαίτερα την Ελλάδα, ειδικά όταν πρόκειται για κατάλληλους χώρους άθλησης. Όσον αφορά τα Τρίκαλα, η ανάπλαση του δημοτικού skateparkθα έφερνε πολλά οφέλη στην κοινωνία των Τρικάλων.
Ο εναλλακτικός αθλητισμός σήμερα
Τα αθλήματα τουskate, τουbmx και τωνrollers είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στη νεολαία. Χαρακτηρίζονται ως εναλλακτικά αθλήματα πόλης ή αθλήματα δράσης.
Σήμερα, τα αθλήματα αυτά βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης και διάδοσης. Η ενσωμάτωση του bmx και του skate στο αθλητικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, η επιρροή που ασκούν στη νεολαία και στη νεανική κουλτούρα και η πρόσφατη εξάπλωση του εναλλακτικού αθλοτουρισμού αποτελούν παραδείγματα της προσπάθειας που διεξάγεται για την ανάπτυξη των εναλλακτικών αθλημάτων πόλης.
Με βάση την ανάπτυξη τους, σημειώθηκε μια αύξηση οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων αποκλειστικά για τα αθλήματα αυτά, τα skateparks. Με τη σειρά της, η δημιουργία κατάλληλων skateparksλειτουργεί ως αφετηρία για την περαιτέρω διάδοση των αθλημάτων αυτών. Η άθληση σε οργανωμένα και πιστοποιημένα για την ασφάλεια τους skateparks, σε συνδυασμό με τη χρήση προστατευτικού εξοπλισμού, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο τραυματισμού.
Τα οφέλη των εναλλακτικών αθλημάτων πόλης ως μορφή άθλησης είναι αρκετά, τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία των αθλούμενων. Αποτελούν μια φυσική, αεροβική δραστηριότητα υψηλής έντασης,βοηθώντας στην εκγύμναση όλου του σώματος. Ακόμα, αποτελούν ιδανικό τρόπο ανακούφισης από το άγχος, δημιουργούν έντονα αισθήματα παραγωγικότητας, αυξάνουν την αυτοπεποίθηση και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας.
Τι θα προσφέρει ένα σύγχρονο skatepark στα Τρίκαλα;
Η δημιουργία ενός οργανωμένου και ασφαλούς skatepark στα Τρίκαλα μπορεί να αποτελέσει φλέβα χρυσού, παρέχοντας ευκαιρίες στην Τρικαλινή νεολαία να αναπτύξει έναν υγιή και δραστήριο τρόπο ζωής.
Η δημιουργία ενός σύγχρονου skatepark θαπροσφέρει έναν όμορφο και ελκυστικό χώρο αναψυχής, όπου θα υπάρχει η δυνατότητα να διεξαχθούν επίσης εκδηλώσεις πολιτιστικού τύπου, σε συνδυασμό με το αθλητικό κομμάτι. Τα Τρίκαλα, ως μια πόλη καινοτομίας, θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την εικόνα τους στην αθλητική καινοτομία με την κατασκευή ενός σύγχρονου skatepark διεθνών προδιαγραφών.Η ύπαρξη ενός τέτοιου skatepark μπορεί επίσης να αποτελέσει πόλο έλξης αθλητών και αθλητικών φορέων με τη μορφή του αθλοτουρισμού, είτε μεμονωμένα ή με αφορμή τη διεξαγωγή αθλητικών αγώνων. Στην εποχή όπου το skate και το bmx αποτελούν ολυμπιακάαθλήματα, το skatepark Τρικάλων θα μπορούσε να αποτελέσει το σημείο διεξαγωγής πανελλαδικών αγώνων με σκοπό την ανάδειξη των αθλητών και αθλητριών που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο Σύλλογος Εναλλακτικού Αθλητισμού Τρικάλων (Σ.ΕΝ.Α.Τ.)
Στα πλαίσια της διάδοσης των εναλλακτικών αθλημάτων στα Τρίκαλα ιδρύθηκε ο Σ.ΕΝ.Α.Τ.. Όραμα του είναι η ανάδειξη της πόλης των Τρικάλων σε πρωτεύουσα των εναλλακτικών αθλημάτων στην Ελλάδα. Ένα σύγχρονο και οργανωμένο skatepark θα συνέβαλλε στο όραμα αυτό σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ο Σ.ΕΝ.Α.Τ. έχει προτείνει στο Δήμο Τρικκαίων την ανάπλαση του δημοτικού skatepark των Τρικάλων με σκοπό τη δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου άθλησης, που θα ικανοποιεί τις αθλητικές ανάγκες τόσο άπειρων όσο και έμπειρων αθλούμενων. Είναι, λοιπόν, καιρός αυτό να πραγματοποιηθεί.
Άννα Μπέλτσιου – Γιώργος Ευθυμίου
Σύλλογος Εναλλακτικού Αθλητισμού Τρικάλων
syl.en.ath.trik@gmail.com

[fbcomments]