Παρασκευή 19.08.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ένα στα δέκα νεογνά γεννιέται πρόωρα

28.11.2018

Την αναγκαιότητα ευαισθητοποίησης και συνεργασίας όλων, για την αντιμετώπιση του πρόωρου τοκετού και των συνεπειών του τόνισαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Περιγεννητικής Ιατρικής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας που ήταν στις 17 Νοεμβρίου.

Όπως είπαν οι ειδικοί, σε ολόκληρο τον κόσμο, 1 στα 10 νεογνά γεννιέται πρόωρα, δηλαδή 15.000.000 πρόωρα νεογνά γεννιούνται παγκοσμίως και ο αριθμός αυτός συνεχώς αυξάνει.

Ο πρόωρος τοκετός αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στη σύγχρονη μαιευτική

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο πρόωρος τοκετός αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σύγχρονης μαιευτικής, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των νεογνών αυτών που γεννιούνται πρόωρα νοσηλεύεται στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας για μεγάλο χρονικό διάστημα, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα.

Όπως λένε, παρά τις τεράστιες προσπάθειες από την πλευρά της μαιευτικής,το ποσοστό πρόωρου τοκετού δεν έχει μειωθεί και για το λόγο αυτότα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται παγκοσμίως μία σειρά μελετών, με σκοπό να αντιμετωπιστεί αυτό το μαιευτικό «σύνδρομο» και να μειωθούν τα ποσοστά του πρόωρου τοκετού.

Ως εκ τούτου, η μαιευτική παρακολούθηση και η ενημέρωση των εγκύων γίνεται όλο και πιο εντατική σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση του πρόωρου τοκετού.

Αύξηση της επιβίωσης των μωρών

«Η επιβίωση των μικρών ασθενών έχει αυξηθεί κατά περίπου μία εβδομάδα ανά 10ετία, όμως επιβάλλεται να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την περιγεννητική φροντίδα» επεσήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιγεννητικής Ιατρικής κ. Γιώργος Δασκαλάκης.

Όπως είπε ο κ. Δασκαλάκης, χρέος και ευθύνη της πολιτείας είναι η δημιουργία περιγεννητικών κέντρων, σύγχρονων, πλήρως στελεχωμένων και σύμφωνων με τις νεότερες επιστημονικές εξελίξεις και τα διεθνή standards.

Η συνεχής επαγρύπνιση και η ετοιμότητα των Γυναικολόγων, Νεογνολόγων, Νοσηλευτών/Μαιών για τον αναπάντεχο πρόωρο τοκετό και τις συνέπειες του αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιβίωση, τη βέλτιστη έκβαση και την μετέπειτα καλύτερη ποιότητα ζωής των προώρων νεογνών, επεσήμανε ο κ. Δσακαλάκης και συμπλήρωσε.

«Ακρογωνιαίος λίθος για την βελτιστοποίηση της έκβασης των ευαίσθητων και ευάλωτων αυτών ασθενών είναι η συνεχής επιμόρφωση του συνόλου της ομάδας των επιστημόνων που τα φροντίζουν. Ενώ, είναι αναγκαίο, να δημιουργηθούν προγράμματα επιμόρφωσης με ευθύνη της πολιτείας σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς».

Η αντιπρόεδρος της Εταιρείας κα Αντωνία Χαρίτου σημείωσε, ότι το σύνολο του προσωπικού των Νεογνολογικών Κλινικών καθημερινά δίνει αγώνα για την επιβίωση και την καλύτερη έκβαση των προώρων νεογνών. Παράλληλα, όπως είπε, η συμβουλευτική και υποστηρικτική φροντίδα που παρέχεται από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των ΜΕΝΝ προς τους γονείς των μικρών ασθενών, με τους οποίους έρχονται καθημερινά σε επαφή, είναι πολύτιμη.

Σήμερα λοιπόν, περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι επιτακτική η ανάγκη να ευαισθητοποιηθούνε όλοι και συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του πρόωρου τοκετού και των συνεπειών του.