Τετάρτη 29.09.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

«Πράσινο φως» από την Ε.Ε. στο εμβόλιο της Pfizer

21.12.2020

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανέφερε ότι μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων συνέστησε την έγκριση υπό όρους για το εμβόλιο των BioNTech και Pfizer κατά του νέου κορoνοϊού για χρήση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η σημερινή απόφαση ήρθε μετά από μια συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών, κατά την οποία οι επιστήμονες του EMA που ήταν υπεύθυνοι για την αξιολόγηση του εμβολίου παρουσίασαν την ανάλυσή τους σε άλλους εμπειρογνώμονες και εξέτασαν δεδομένα από τις εταιρείες.

Το εμβόλιο πρέπει τώρα να πάρει και τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάτι που αναμένεται απόψε.

Για αποφασιστική στιγμή έκανε λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τονίζοντας πως είναι ώρα η Ε.Ε. να δράσει γρήγορα. «Περιμένω απόφαση της Κομισιόν μέχρι το βράδυ».

Συγκεκριμένα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανέφερε: «Eίναι αποφασιστική στιγμή στις προσπάθειές μας να προσφέρουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια στους Ευρωπαίους.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας μόλις έδωσε θετική γνωμάτευση για το εμβόλιο Pfizer/BioNtech. Τώρα θα δράσουμε γρήγορα. Περιμένω απόφαση της Κομισιόν μέχρι το βράδυ».

«Αυτή είναι η στιγμή της Ε.Ε.» ανέφερε η Επίτροπος Υγείας της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου. «Αυτή είναι η στιγμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης: είμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για τον COVID19.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας συνέστησε μια υπό όρους αδειοδότηση κυκλοφορίας για το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech.

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα προχωρήσουν τώρα επειγόντως» δήλωσε.

Στην ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή διαβεβαιώνει ότι πρώτη της προτεραιότητα υπήρξε η αποτίμηση της ασφάλειας του εμβολίου.

«Είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η επιστημονική επιτροπή του EMA έλαβε θετική απόφαση για την έγκριση της υπό όρους κυκλοφορίας εντός της Ε.Ε. του εμβολίου που αναπτύχθηκε από την Pfizer και την BioNTech», δήλωσε η γενική διευθύντρια του EMA Εμερ Κουκ κατά την διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

Η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Αυστρία έχουν ήδη αναγγείλει την έναρξή της διαδικασίας την ερχόμενη Κυριακή. Το ίδιο και η Ελλάδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ανακοινώσει πως στις 27 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί υγειονομικών από πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας.

Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος, ενώ στη χώρα μας έφτασαν τα ψυγεία, τα οποία θα αποθηκεύσουν τα εμβόλια που θα φτάσουν το Σάββατο, χωρούν 80.000 δόσεις σε θερμοκρασία -70° Κελσίου και φυλάσσονται σε μυστική τοποθεσία.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο είχε ήδη λάβει κατεπείγουσα έγκριση στη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.