Τρίτη 18.05.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΠΑΜΕ Τρικάλων: Έμπρακτη Αλληλεγγύη στους εγκλωβισμένους πρόσφυγες

25.02.2016

Την περασμένη Τρίτη η Γραμματεία Τρικάλων του ΠΑΜΕ κάλεσε ευρεία σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι εργατοϋπαλληλικών σωματείων, σωματείων ΕΒΕ, αγροτικοί σύλλογοι, η ΟΑΣΤ «Η ΑΝΟΙΞΗ», ο Σύλλογος Γυναικών Τρικάλων, νέοι άνεργοι κ.α.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν συμπεράσματα και εκτιμήσεις από την Απεργία της 4ης Φλεβάρη και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος ,καθώς και τη συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στον αντιασφαλιστικό νόμο με συντονισμό των λαϊκών στρωμάτων

Στη σύσκεψη συζητήθηκε το φλέγον ζήτημα των εγκλωβισμένων προσφύγων στην περιοχή μας και αποφασίστηκαν πρωτοβουλίες που ήδη άρχισαν να ξεδιπλώνονται .

Την Τετάρτη 24 Φλεβάρη εκπρόσωποι σωματείων και φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη επισκέφτηκαν το Μουργκάνι Καλαμπάκας όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι εκατοντάδες πρόσφυγες και μοίρασαν είδη πρώτης ανάγκης, Επίσης, επισκέφτηκαν το χώρο προσωρινής εγκατάστασης των προσφύγων στο κλειστό γυμναστήριο της Μπάρας το βράδυ της ίδια μέρας.

Αντιπροσωπεία των σωματείων επισκέφτηκε τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων , ζητώντας να παρθούν επείγοντα μέτρα με  τη συνδρομή της περιφέρειας και των δήμων σε τρόφιμα, νερό, γάλα, ιατροφαρμακευτική φροντίδα και χώρο διανυκτέρευσης στους πρόσφυγες που κάνουν για αρκετές ώρες στάση στην περιοχή μας.

Τα σωματεία και οι σύλλογοι που συμμετείχαν στη σύσκεψη καλούν τον Τρικαλινό λαό , τα σωματεία και τους φορείς του σε έμπρακτη στήριξη στους εγκλωβισμένους πρόσφυγες που περνούν από την περιοχή μας. Να επισκέπτονται οργανωμένα τους χώρους που σταθμεύουν(προς το παρόν είναι το κλειστό γυμναστήριο της Μπάρας) και να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης

Ταυτόχρονα οργανώνουν συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης σήμερα Πέμπτη 25 Φλεβάρη και αύριο Παρασκευή 26 Φλεβάρη 6-8μμ στο ισόγειο του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων. Τα είδη θα προωθούνται άμεσα στους πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα, συγκεντρώνονται εμφιαλωμένο νερό, χυμοί, γάλα, ψωμί, κρουασάν, είδη αρτοποιίας, φρούτα (κυρίως μπανάνες), τυριά, κομπόστες. Επίσης, παιδικά ρούχα, μωρομάντηλα, χαρτί υγείας, κάλτσες, κουβέρτες.

Μετά τις παραπάνω πρωτοβουλίες οι εκπρόσωποι σωματείων και μαζικών φορέων δήλωσνα:

« Αυτή τη στιγμή, σε όλη τη χώρα βρίσκονται διάσπαρτοι και εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες από τις εμπόλεμες περιοχές, κυρίως Σύροι, εξαιτίας της απάνθρωπης απόφασης πολλών ευρωπαϊκών κρατών να μη φιλοξενήσουν πρόσφυγες στο έδαφός τους. Να σημειωθεί ότι τον πόλεμο και τους βομβαρδισμούς στις χώρες αυτές τον πραγματοποιούν το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, η Ρωσία και η Τουρκία για τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Αυτοί που δημιούργησαν το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων, που ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους, τώρα το επικαλούνται για να ενισχύσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή.

Στο νομό μας έχουν βρεθεί εκατοντάδες εγκλωβισμένοι, στην πλειοψηφία τους παιδάκια και γυναίκες. Παγωμένοι, πεινασμένοι, άρρωστοι.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση φέρει τεράστια ευθύνη, γιατί έχει αποδεχτεί τις συμφωνίες και πολιτικές της ΕΕ που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στη χώρα μας, οι οποίο ουσιαστικά θέλουν να κατευθυνθούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες .Με τη στάση της τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση διασπείρει το πρόβλημα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Καλούμαστε όλοι να συμβάλουμε όλοι σ’ αυτή την προσπάθεια έμπρακτης αλληλεγγύης. Θα είναι απαράδεκτο και θα μας γράψει η Ιστορία με τα πιο μελανά γράμματα, αν στο νομό μας πεθάνει από την πείνα και το κρύο έστω και ένας άνθρωπος»