Πέμπτη 27.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ποια ονόματα παίζουν και για ποια υπουργεία

22.09.2015
Αθήνα
Κυβέρνηση ευέλικτη, αλλά και λειτουργική επιχειρεί να σχηματίσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Την Τρίτη το πρωί, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του ασχολήθηκαν περισσότερο με το πώς θα λειτουργήσει η νέα κυβέρνηση και δευτερευόντως με τα ονόματα που θα την στελεχώσουν.

Εκείνο που αποφασίστηκε είναι να «σπάσουν» ορισμένα υπουργεία, τα οποία έχουν αποδειχθεί εκ των πραγμάτων μη λειτουργικά.

Έτσι το υπουργείο Ανάπτυξης σπάει στα τρία (από τα οποία το ένα θα παραμείνει στον Γ.Σταθάκη) γίνεται αυτόνομο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως και τo Υποδομών (το παλαιό Δημοσίων Έργων).

Επιπλέον αλλάζουν οι αρμοδιότητες των υπουργών, με προσπάθεια να υπάρξουν αυτόνομες αρμοδιότητες και να μην εμπλέκονται από υπουργείο σε υπουργείο.

Όσον αφορά τα ονόματα: Έκλεισε, όπως όλα δείχνουν, στην Προεδρία της Βουλής το όνομα του Νίκου Βούτση μετά την άρνηση του Γ.Δραγασάκη.

«Θέλουμε ένα έμπειρο στέλεχος, με κύρος γιατί το έργο στη Βουλή, μετά και τα όσα προηγήθηκαν, δεν θα είναι καθόλου εύκολο», είπε στο Βήμα ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Όσον αφορά τον κ. Δραγασάκη γίνεται προσπάθεια ώστε να αποκτήσει και πάλι έναν επιτελικό ρόλο στην κυβέρνηση και να εποπτεύει τον Οικονομικό Κύκλο.

Κυβερνητική εκπρόσωπος παραμένει, όπως φαίνεται η Όλγα Γεροβασίλη (η οποία έχει προταθεί για το Υγείας, πλην όμως αποφασίστηκε να παραμείνει στη ως κυβερνητική εκπρόσωπος).

Ο μέχρι πρότινος υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Έκλεισε στο υπουργείο Οικονομικών ο Ευ.Τσακαλώτος, έκλεισε στο νέουπουργείο Προγράμματος (για την παρακολούθηση της εφαρμογής Μνημονίου, των διαπραγματεύσεων και των μεταρρυθμίσεων) ο Γ.Χουλιαράκης(είναι πολύ πιθανόν το υπουργείο αυτό να είναι παρά τω πρωθυπουργώ). ΟΓ.Κατρούγκαλος παραμένει στο υπουργείο Εργασίας, στην ίδια θέση που κατείχε και πριν από τις εκλογές.

Επιπλέον ο Γ.Μουζάλας θα παραμείνει υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής (θα συνοδεύσει την Τετάρτη τον πρωθυπουργό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο), στο Άμυνας ο Π.Καμμένος, στον Τουρισμό η Έλενα Κουντουράενώ φαίνεται ότι απομακρύνεται η παραμονή του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών Ν.Χριστοδουλάκη στο νέο σχήμα.

Ασφαλείς πληροφορίες ανέφεραν στο «Βήμα» το απόγευμα ότι το υπουργείοΥγείας «κλείδωσε» με δύο γιατρούς: τον Ανδρέα Ξανθό, βουλευτή Ρεθύμνου, να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο και τον βουλευτή Χανίων Παύλο Πολάκη να είναι αναπληρωτής.

Ο κ. Ξανθός ήταν αναπληρωτής υπουργός Υγείας στην προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα και ο κ. Πολάκης είχε αναλάβει στον ανασχηματισμό του Ιουλίου υφυπουργός αρμόδιος για την καταπολέμηση της Διαφθοράς στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναλαμβάνει ο Ι. Δραγασάκης.

Υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει και πάλι ο Νίκος Κοτζιάς με υφυπουργό τον Ι.Αμανατίδη και κατά πάσα πιθανότητα τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Ο Γ.Σταθάκης θα είναι υπουργός Οικονομίας αρμόδιος για ανάπτυξη και βιομηχανία,

Υπουργός Ναυτιλίας αναλαμβάνει ο Θ.Δρίτσας, υπουργός Υποδομών ο Χρ. Σπίρτζης.

Υπουργός Ενέργειας ο Πάνος Σκουρλέτης με υφυπουργό τον κ. Τσιρώνη.

Αγροτικής Ανάπτυξης
αναλαμβάνει ο κ. Αποστόλου με υφυπουργό κατά πάσα πιθανότητα τον Τέρενς Κουίκ.

Υπουργός Παιδείας κατά πάσα πιθανότητα παραμένει ο κ. Μπαλτάς ενώΔικαιοσύνης ο κ. Παπαγγελόπουλος και καταπολέμησης της διαφθοράς ο κ. Νικολούδης.

Υπουργοί Επικρατείας ο Νίκος Παπάς και ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Newsroom ΔΟΛ