Τετάρτη 23.06.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις βάσεις στη Θεσσαλία

29.09.2020

Η επίσκεψη Πομπέο στη χώρα μας σηματοδοτεί την ενδυνάμωση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας και στον αμυντικό τομέα.

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Κώστα Συμεωνίδη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, Αθήνα και Ουάσιγκτον είναι έτοιμες να ανανεώσουν για πέντε χρόνια τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, αναβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τον ρόλο της Σούδας και όχι μόνο.

Εξαιρετικά σημαντικός είναι και ο ρόλος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για την ισχυρότερη παρουσία των Αμερικανών στα Βαλκάνια, η βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο του Βόλου όπου προσγειώνονται συνεχώς αμερικανικά ελικόπτερα, αλλά και η αεροπορική βάση της Λάρισας όπου μπορεί να φιλοξενήσει τα γιγαντιαία αμερικανικά ιπτάμενα τάνκερ KC-135 και τα αμερικανικά UAV.

Στη βαλίτσα του Μάικ Πομπέο ασφαλώς υπάρχουν και τα εξοπλιστικά. Οι Αμερικανοί θέλουν να πουλήσουν στη χώρα μας τέσσερις νέες φρεγάτες, αλλά και να συμμετέχουν στο πρόγραμμα αναβάθμισης των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ του Πολεμικού μας Ναυτικού.

«Αν η χώρα θελήσει να κάνει αισθητή κυρίως τη ναυτική της παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο, τότε όπως διαθέτει τις ευχέρειες του ναυστάθμου Σαλαμίνας πρέπει να αναπτύξει έναν λειτουργικό – ως προς όλα- ναύσταθμο και στην Κρήτη» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος στη Βουλή.

Πηγή: star.gr