Τετάρτη 28.07.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Επιστρέφει στην Ελλάδα το Ράλλυ Ακρόπολης – Κάποτε περνούσε από τα Τρίκαλα – video foto

26.03.2021

Η επάνοδος του Ράλλυ Ακρόπολις στο ημερολόγιο του κορυφαίου θεσμού αγώνων Ράλλυ αποτελεί γεγονός: Φέτος το Σεπτέμβριο η διεξαγωγή του!

Ένα Ράλλυ που κάποτε αποτελούσε την κύρια είδηση στα Τρίκαλα για πολλές μέρες του χρόνου πριν την διεξαγωγή του και μετά, αφού μάλιστα διερχόταν εντός του κέντρου της πόλης από την πλατείας Δεσποτικού!!!

Το Ράλλυ συνεχιζόταν με την ανάβαση των Μετεώρων (βίντεο) και μετά ξεκινούσε η επιστροφή.
Στα Τρίκαλα
Πλήθος κόσμου έχει κατακλύσει την πλατεία και χειροκροτεί.
Στην πρώτη φωτογραφία που είναι 27 Μαϊου του 1979 βλέπουμε ένα Ελληνικό πλήρωμα που πρωταγωνιστούσε τότε, την Ford  Εscort  του Ιαβέρη με συνοδηγό τον Στεφανή.
Δεξιά διακρίνουμε το νεοκλασσικό της πλατείας και στο βάθος την νεόκτιστη οικοδομή που είναι ακόμη στα ΅σοβατίσματα΅οι κάτω όροφοι και στα ΅τούβλα΅ ο τελευταίος…

Στη δεύτερη που είναι ένα χρόνο ακριβώς μετά, 27 Μαϊου του 1980 ο διάσημος και πολλές φορές νικητής Αri Vatanen διέρχεται από το ίδιο ακριβώς σημείο κάνοντας τον γύρο της πλατείας με κατεύθυνση την Καποδιστρίου προς Καρδίτσα.

Α, και η οικοδομή στο βάθος έχει ολοκληρωθεί ως προς την κατασκευή της…!

Στην τρίτη φωτογραφία ο J. Recalde επίσης με  Ford  Εscort .
Χαρακτηριστικό ότι κατα την διέλευση μέσα από τις πόλεις δεν φορούσαν κράνος, δεν υπήρχε χρονομέτρηση παρά μόνο στις ειδικές αλλά όλοι σχεδόν οι οδηγοί περνούσαν με ΅γκάζια΅ ξεσηκώνοντας τους θεατές…
Τρεις σπάνιες φωτογραφίες από το αρχείο του Χρήστου Μπραζιτίκου.
Η είδηση

Ο ιστορικός αγώνας, που από τα πρώτα του χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του 1950, κέρδισε δικαιωματικά μία θέση στο διεθνές σκηνικό του μηχανοκίνητου αθλητισμού, έπειτα από μία οκταετία απουσίας από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ (WRC) επιστρέφει, έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει την παρουσία του στο θεσμό για τη διετία 2021-2022.

Το νέο κεφάλαιο στην ιστορία του Ράλλυ Ακρόπολις θα γραφτεί στις 9-12 Σεπτεμβρίου 2021.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί την επισφράγιση πολύμηνων ενεργειών υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού, που συντονίστηκαν από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος από την ανάληψη των καθηκόντων του είχε θέσει ως στόχο την επιστροφή της χώρας σε διεθνείς διοργανώσεις.

Η Ελλάδα πέτυχε να ανοίξει διάλογο με τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) και την εταιρεία διαχείρισης και προώθησης του WRC ήδη από την περασμένη άνοιξη, μεταξύ άλλων χάρις στην αποδεδειγμένα ορθή διαχείριση της πανδημίας, που σχολιάστηκε θετικά από όλα τα διεθνή Μέσα.

Καθοριστικότερο ρόλο, ωστόσο, έπαιξε η θερμή υποστήριξη από την πλευρά της Κυβέρνησης, η οποία, αξιολογώντας την ιστορική σημασία του αγώνα, τη συμβολή του στη θετική προβολή της χώρας στο εξωτερικό και τον επίσης θετικό οικονομικό του αντίκτυπο, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον WRC Promoter, το Δεκέμβριο του 2020.

Για τη διοργάνωση του Ράλλυ Ακρόπολις έχει ήδη συσταθεί Οργανωτική Επιτροπή, με σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο του αυτοκινήτου, η οποία εργάζεται πάνω στο σχεδιασμό και στην υλοποίησή του.

Λεπτομέρειες, όπως η πόλη που θα φιλοξενήσει τον αγώνα, θα ανακοινωθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Το Ράλλυ Ακρόπολις του 2021 θα αποτελέσει τον 10ο γύρο του WRC, αντικαθιστώντας το Ράλλυ της Χιλής, του οποίου η διεξαγωγή κρίθηκε αμφίβολη, λόγω των συνεχιζόμενων επιπτώσεων της πανδημίας στη χώρα της Νοτίου Αμερικής.

Τα φώτα του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού -και όχι μόνο- θα στραφούν και πάλι στην Ελλάδα, που δηλώνει έτοιμη απέναντι σε μια σπουδαία πρόκληση!