Παρασκευή 12.04.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Τέλος στα σενάρια για ανασχηματισμό βάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

24.07.2022

Τέλος στα σενάρια περί ανασχηματισμού της κυβέρνησης αμέσως μετά την επερχόμενη θερινή ανάπαυλα, που αποτελούσαν μόνιμη σταθερά στη δημόσια πολιτική συζήτηση στο περιστύλιο της Βουλής αλλά και στα υπουργικά γραφεία, έθεσε μιλώντας σε στενούς συνεργάτες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός φέρεται να διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ούτε σε δεύτερο χρόνο, αλλά θα ολοκληρώσει την τετραετία με την παρούσα κυβέρνηση.

«Δεν έχω πρόθεση να κάνω κανέναν ανασχηματισμό. Ξέρουμε ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Ετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να σταθούμε δίπλα στους πολίτες. Ο κόσμος έχει ανάγκη από σταθερότητα. Κοιτάξτε τι γίνεται γύρω μας», είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης στους συνεργάτες του. Ενώ αμέσως μετά πρόσθεσε: «Βαδίζουμε στον τέταρτο χρόνο, έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας μέχρι τη λήξη της κυβερνητικής θητείας και οι υπουργοί πρέπει να είναι αφοσιωμένοι στα καθήκοντά τους. Θα πάμε στις εκλογές με το ίδιο σχήμα».

Η επιλογή του πρωθυπουργού να «κάψει» τα σενάρια του ανασχηματισμού αποτελεί εν πολλοίς λογική συνέχεια της απόφασης να μην εκμεταλλευτεί το «ξέφωτο» του φθινοπώρου προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές σε ένα δεδομένα ευνοϊκό για τον ίδιο πολιτικό περιβάλλον. Ο κ. Μητσοτάκης προέταξε, τότε, την ανάγκη η χώρα να κινηθεί σε συνθήκες σταθερότητας παρά το όποιο κόστος μπορεί να επισωρεύσει για την κυβέρνηση ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται, απόφαση που «δικαιώνεται» στην πράξη, όπως καταδεικνύουν οι εξελίξεις στην Ιταλία. Με το ίδιο σκεπτικό, ο πρωθυπουργός αγνοεί και τα όποια πρόσκαιρα επικοινωνιακά οφέλη θα είχε το «ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας».

Τα χρονικά περιθώρια

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο θα έχει ωφέλιμο χρόνο 7-8 μηνών μέχρι την προκήρυξη των επερχόμενων διπλών εκλογών. Σε περίπτωση αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα θα απαιτούνταν δύο με τρεις μήνες προκειμένου να ενημερωθούν για τους φακέλους τους οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί, με αποτέλεσμα το κυβερνητικό έργο να «παγώσει» σε μια περίοδο που η οικονομία και η κρατική μηχανή θα πρέπει να τρέξουν με ρυθμούς σπριντ.

Εξάλλου, η πραγματοποίηση ενός ανασχηματισμού στην τελική ευθεία προς τις κάλπες είναι πιθανόν να προκαλούσε παρενέργειες και αναταράξεις στην ίδια την αυλή της Ν.Δ., σε μια περίοδο κατά την οποία είναι απαραίτητη η μέγιστη δυνατή συσπείρωση. Οι «κομμένοι» του κυβερνητικού σχήματος θα έδιναν αποδυναμωμένοι τη μάχη του σταυρού. Ενώ όσοι θα λάμβαναν υπουργική καρέκλα θα είχαν προβάδισμα έναντι των συνυποψηφίων τους στις εκλογικές τους περιφέρειες.

πηγή Καθημερινή

[fbcomments]