Χωρίς διάθεση αυτοκριτικής, με απουσία ουσιαστικού σχεδίου για αλλαγές στην κλιματική πολιτική και με τις απαραίτητες δόσεις «ευαισθησίας» και «ατομικής ευθύνης» στον λόγο του, εμφανίστηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισηγητική ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τις καταστροφές των προηγούμενων μηνών σε Έβρο και Θεσσαλία.
Αντίθετα, επιδόθηκε σε έναν αφηρημένο μονόλογο μακριά από τα προβλήματα και τις ανάγκες των πληγέντων, επικαλούμενος το «μείζον ζήτημα των φυσικών καταστροφών».
Μίλησε για διεθνές φαινόμενο με φυσικά αίτια και παρονομαστή την κλιματική αλλαγή, αφήνοντας ως συνήθως στο απυρόβλητο τις πολιτικές που ευθύνονται για την καταστροφή των οικοσυστημάτων, αλλά και την κυβερνητική ευθύνη για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπισή τους. «Η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης», είναι η εξήγηση του πρωθυπουργού για τα φαινόμενα.
Και επανέλαβε ότι δεν πρέπει να γίνεται θέμα εκδήλωσης σκληρών κομματικών αντιπαραθέσεων.
Έκανε λόγο για θεομηνία και αντιπαρέβαλλε τις κακοκαιρίες του «Ιανού» και του «Ντάνιελ».
Παρέθεσε μια σειρά περιβαλλοντικών στοιχείων και μελετών για να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από τον ρόλο της κυβέρνησης στην προστασία του περιβάλλοντος και των κατοίκων, κάτι που χρειάζεται ένα οργανωμένο σχέδιο και γενναία διάθεση πόρων. Φυσικά, η λογική της κυβέρνησης των «αρίστων» δεν μπαίνει σε αυτό το «καλούπι», αλλά διαπερνάται από την ανάγκη να ευνοηθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία και το κέρδος με οποιοδήποτε κόστος.
Φυσικά, είπε ότι οι ευθύνες είναι διαχρονικές και όχι της κυβέρνησής του, αφού τα προβλήματα οφείλονται σε «χρόνιες παθογένειες».
Δεν παρέλειψε να επαναφέρει το αφήγημα του «τα κάναμε καλά σε σχέση με άλλους έξω», αντιπαραβάλλοντας το παράδειγμα της καταστροφής στη Χαβάι και υπερθεματίζοντας την «αποτελεσματικότητα» του «πρωτοπόρου» 112, που αποτελεί στην ουσία μια κρατική παρέμβαση που δίνει βάρος στην ατομική ευθύνη των πολιτών.
Για τον πρωθυπουργό, η διαχείριση των επιπτώσεων των καταστροφικών πλημμύρων στη Θεσσαλία ήταν αποτελεσματική και στοχευμένη και δεν υπολειπόταν σε τίποτα.
Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους «ευεργέτες» ιδιώτες που «συνδράμουν» στις επιχειρήσεις ανοικοδόμησης.
«Τα σημαντικά έργα υποδομής που κατασκευάστηκαν μετά τον “Ιανό” άντεξαν όλα», συμπλήρωσε και έδειξε σχετικές φωτογραφίες. «Οι προδιαγραφές που βάζουμε στα νέα έργα θα είναι για να αντέξουν και εντός κόστους που μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε. Το βέβαιο είναι ότι τα έργα του “Ιανού” άντεξαν στον Ντάνιελ. Αυτό είναι αχτίδα αισιοδοξίας. Η αποκατάσταση ζημιών θα ξεπεράσει τα 3,3 δις ευρώ, κυρίως με ευρωπαϊκούς πόρους αλλά και θα χρειαστεί να συνδράμει και ο κρατικός προϋπολογισμός από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και των υψηλότερων εσόδων που φέρνει η πολιτική που ακολουθούμε», ανέφερε.
Φιλοδοξούν να αποκαταστήσουν την εμπορική γραμμή μονής κυκλοφορίας -προς το παρόν- από Λάρισα προς Λιανοκλάδι, με προοπτική μια αναβαθμισμένη.
Για την τηλεδιοίκηση είπε ότι καταστράφηκε όποιο έργο είχε γίνει μετά την τραγωδία των Τεμπών και θα πρέπει τώρα να γίνει από την αρχή με προοπτική αναβαθμισμένων υποδομών. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι μια «βολική» δικαιολογία για να «κερδίσει» χρόνο η κυβέρνηση, καθώς μέχρι και τώρα δεν είχε ολοκληρωθεί το έργο της δημιουργίας σύγχρονου συστήματος τηλεδιοίκησης.
Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ θα πάνε κατευθείαν στους πλημμυροπαθείς. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια είπε ότι θα διατεθούν για την ενίσχυση των πληγέντων και την αποκατάσταση και αναβάθμιση των υποδομών στο οδικό δίκτυο και τους σιδηρόδρομους.
Υποστήριξε επίσης ότι τα έργα που έγιναν «άντεξαν». Προφανώς, η διαπίστωση αυτή δεν είναι λόγος πανηγυρισμού καθώς πρέπει να είναι δεδομένη η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων της Πολιτείας.
Εξέφρασε επίσης την «ευαισθησία» του για όσους εύλογα είναι οργισμένοι και απογοητευμένοι με όσα άφησαν πίσω τους οι καταστροφές και ισχυρίστηκε ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για τα προβλήματά τους και πώς η κυβέρνηση «θα βρίσκεται στο πλάι τους».
Προέβαλlε τρεις προτεραιότητες στο κυβερνητικό σχέδιο:
«Πρέπει να συνεργαστούμε με τους επιστήμονες» είπε, τη στιγμή που η κυβέρνηση επιδιώκει την πλήρη υπαγωγή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών υπό τον έλεγχό της, επειδή επιτέλεσε το έργο του ως όφειλε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Δυστυχώς για τους «αρίστους» το έργο αυτό εξέθεσε την κυβέρνηση και έφερε στο προσκήνιο τις ευθύνες της για τις πυρκαγιές στον Έβρο. Η κυβέρνηση ΝΔ λοιπόν αντιλαμβάνεται τη συνεργασία κομμένη και ραμμένη στα δικά της μέτρα και σχέδια, με τη συμμόρφωση των θεσμών στη δική της ατζέντα, χωρίς να υπάρχει περιθώριο διατύπωσης αντικειμενικών επιστημονικών απόψεων.
«Οι πόροι του κράτους για τις φυσικές καταστροφές δεν είναι απεριόριστοι» είπε και κάλεσε τους πολίτες να βάλουν και εκείνοι «πλάτη».
Σπρώχνει ουσιαστικά τους πολίτες στην ιδιωτική ασφάλιση των σπιτιών στις πληγείσες περιοχές, όπως έχουν ήδη αναγγείλει, και τους αναγκάζει να βάλουν το χέρι στην τσέπη με στόχο την απόσυρση του κράτους από την έμπρακτη στήριξη, αλλά και την ανάληψη της ευθύνης. Με ένα σμπάρο, λοιπόν, δυο τριγώνια αφού αφενός ευνοούνται οι επιχειρηματίες και τα ασφαλιστικά κεφάλαια και αφετέρου η κυβέρνηση «γλιτώνει» τον πονοκέφαλο της πρόληψης και της διαχείρισης.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρωτοστατεί στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής με τη μείωση των εκπομπών ρύπων και τη μετατόπιση τους βάρους στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.