Κυριακή 23.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Η ζωή και του έργο του Δ. Κρεμαστινού που έφυγε από κορονοϊό

08.05.2020

Τη μάχη με τον κοροναϊό έχασε ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος νοσηλευόταν αρκετό καιρό στον Ευαγγελισμό.

Η κατάσταση της υγείας του ήταν αρκετά επιβαρυμένη το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο.

Ο θάνατος του πρώην υπουργού Υγείας και καθηγητή Ιατρικής  έγινε γνωστός το πρωί της Παρασκευής.

O πρώην υπουργός είχε εισέλθει στη ΜΕΘ του νοσοκομείου στις 26 Μαρτίου και από τότε έδινε μάχη να κρατηθεί στη ζωή, την οποία όμως δυστυχώς δεν κέρδισε.

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού ανήρτησε στο Twitter ο Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ότι «υπηρέτησε το χώρο της Υγείας με αξιοπρέπεια και αίσθημα ευθύνης».

Η ζωή και το έργο του

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός (Χάλκη Δωδεκανήσου, 1 Μαΐου 1942) ήταν Έλληνας ιατρός, καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών.

Είχε διατελέσει υπουργός Υγείας και Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων και το 2015 εξελέγη Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Είχε εκλεγεί βουλευτής στα Δωδεκάνησα με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Υπήρξε προσωπικός ιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ορκίστηκε εξωκοινοβουλευτικός Υπουργός Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων το 1993  ύστερα από πρόταση του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, του οποίου υπήρξε προσωπικός ιατρός και ο οποίος εξετίμησε πέραν των ιατρικών ικανοτήτων και τις γενικότερες απόψεις του περί ενός σύγχρονου εθνικού συστήματος υγείας και πρόνοιας.

Τον καθηγητή Δ. Κρεμαστινό, τότε Υφηγητή Καρδιολογίας, Επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Γεννηματά, επισκέφθηκαν οι θεράποντες ιατροί του Α. Παπανδρέου με επικεφαλής τον Καθηγητή Κώστα Στεφανή και του πρότειναν να εξετάσει και να αναλάβει το θέμα της υγείας του Πρωθυπουργού, η οποία βρισκόταν τότε σε κρίσιμο στάδιο.

Το ερευνητικό του έργο

Ανήλθε όλες τις βαθμίδες της πανεπιστημιακής ιεραρχίας με συνεχές ερευνητικό και διδακτικό έργο επί 35 χρόνια. Ουδέποτε υπήρξε ούτε καν υποψήφιος για οποιαδήποτε διοικητική θέση στο Πανεπιστήμιο, γιατί πίστευε ότι η συναλλαγή ψηφοφόρων των κατωτέρων βαθμίδων και ψηφιζομένων των ανωτάτων βαθμίδων είναι καταστροφική για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Μετά το τέλος της υπουργικής θητείας επέστρεψε κανονικά στο Πανεπιστήμιο και δεν πολιτεύθηκε.

Υπήρξε Διευθυντής στις μεγαλύτερες Καρδιολογικές Κλινικές της χώρας (Νοσοκομείο Γεννηματά, Β Καρδιολογική Κλινική Ωνασείου) ενώ εκ του μηδενός δημιούργησε την Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Αττικού Νοσοκομείου, της οποίας υπήρξε ο πρώτος διευθυντής.

Το ερευνητικό του έργο, που έχει διεθνή αναγνώριση και βράβευση, στηρίχθηκε στην έρευνα σε βάθος και όχι σε πλάτος γεγονός που επιβεβαιώνεται από θετικές βιβλιογραφικές αναφορές και όχι απλώς αναφορές. Την άποψή του αυτή, η οποία είναι αποδεκτή για την αξιολόγηση ακόμα και των βραβείων Nobel, θεωρούσε ως το βασικότερο κριτήριο αξιολόγησης των συνεργατών του και επανειλημμένα τόνιζε κατά τις κρίσεις των καθηγητών στην Ιατρική Σχολή.

Ο Καθηγητής Δ. Κρεμαστινός παραμένοντας πιστός στις ακαδημαϊκές αρχές του παραιτήθηκε τόσο από τη θέση του Βουλευτή του ψηφοδελτίου Επικρατείας που του πρόσφερε ο Ανδρέας Παπανδρέου όσο και μετά την πρώτη εκλογή του ως Βουλευτή το 2000, όταν η Βουλή ψήφισε το Σύνταγμα που προέβλεπε ασυμβίβαστο των ιδιοτήτων του Βουλευτή και του Ιατρού – Καθηγητή. Δέχθηκε τη θέση του εξωκοινοβουλευτικού Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (1993-1996) πιστεύοντας ότι από αυτή τη θέση θα πραγματοποιήσει ουσιαστικό έργο για τη χώρα.

Το κύριο κοινωνικό του έργο αναφέρεται στο χρόνο της υπουργίας του. Ως Υπουργός Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επέτυχε να εξαιρέσει τη χώρα από τη συνθήκη του Μάαστριχτ. Με αυτό τον τρόπο η χώρα απέκτησε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικό και δέκα μεγάλα περιφερειακά νοσοκομεία καθώς και τα μεγάλα προνοιακά ιδρύματα (ΚΕΚΥΚΑμεΑ) για την υποστήριξη των ΑμεΑ, δεδομένου ότι οι προϋπολογισμοί των έργων αυτών ήταν αδύνατον να καλυφθούν από τον Εθνικό Προϋπολογισμό.

Αυτή η εξαίρεση από τη συνθήκη του Μάαστριχτ υπήρξε τότε η πρώτη και η μοναδική για χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έδωσε την ευκαιρία της δημιουργίας του Κοινωνικού Κράτους

.

 

Ως Υπουργός Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων:

Επεξέτεινε το ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα με ιατρούς καρδιολόγους και αναισθησιολόγους μέσα στις νοσοκομειακές μονάδες για πρώτη φορά. Μέχρι τότε τα ασθενοφόρα κυκλοφορούσαν μόνο με νοσηλευτές.

Δημιούργησε στη χώρα μονάδες αεροπλάνων του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή αρρώστων από τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές, με πλήρωμα εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Δημιούργησε και λειτούργησε για πρώτη φορά τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) με επέκτασή του σε όλη τη χώρα και εισήγαγε για τους χρήστες ναρκωτικών τη θεραπεία με μεθαδόνη.

Εισήγαγε την τηλεϊατρική στη χώρα και εγκατέστησε τους πρώτους σταθμούς στα νησιά.

Αναμόρφωσε την ψυχική υγεία με πρότυπο το ψυχιατρείο Λέρου που από κοινωνικό όνειδος όπως το χαρακτήριζε τότε ο διεθνής τύπος αναγνωρίστηκε ως πρότυπο ψυχιατρικό κέντρο.

Η σχέση του με τον Ανδρέα

Θλίψη σε ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο έχει σκορπίσει ο θάνατος του Δημήτρη Κρεμαστινού, ο οποίος νοσηλευόταν για αρκετό διάστημα καθώς είχε χτυπηθεί από τον κοροναϊό.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός δεν ήταν απλά ένας από τους κορυφαίους γιατρούς της χώρας, με διεθνείς διακρίσεις, αλλά και ένα πολιτικό πρόσωπο που άφησε το στίγμα του.

Η ιατρική και πολιτική πορεία του Δημήτρη Κρεμαστινού είναι μακρά και αξιοζήλευτη, ωστόσο ένα από τα ξεχωριστά σημεία της ζωής του ήταν η σχέση του με τον Ανδρέα Παπανδρέου καθώς εκτός από προσωπικός του γιατρός τις δύσκολες ημέρες της ζωής του, υπήρξε ένας από τους λίγους ανθρώπους που βρισκόταν στον στενό κύκλο της απολύτου εμπιστοσύνης του αείμνηστου ηγέτη του ΠΑΣΟΚ.

Ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός βρέθηκε δίπλα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην πιο κρίσιμη περίοδο της ζωή του.

Ήξερε πολλά για την προσωπική ζωή του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά σπανίως μιλούσε γι΄ αυτή σεβόμενος τη φιλία του με τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ.

Πριν από αρκετά χρόνια είχε ερωτηθεί για το ποιο ήταν το πιο  συνταρακτικό γεγονός που έζησε όλα αυτά τα χρόνια ο Ανδρέας Παπανδρέου, απαντώντας «οι δίκες, οι πολιτικές δίκες».

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός υπηρέτησε το χώρο της Υγείας και της Πολιτικής για πολλά χρόνια αφήνοντας το στίγμα του, διατηρώντας πάντα  μία αξιοπρέπεια ενώ ήταν αγαπητός από όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής του τόπου.

Ο Δ. Κρεμαστινός ήταν ο προσωπικός γιατρός του Ανδρέα Παπανδρεόυ από τη στιγμή που εισήχθη στο Ωνάσειο δίνοντας μάχη για τη ζωή του.

Για αρκετό διάστημα είχε αναλάβει να ενημερώνει τους δημοσιογράφους για την πορεία της υγείας του τότε πρωθυπουργού ενώ ταυτόχρονα έπρεπε να διαχειριστεί με λεπτούς χειρισμούς όλα όσα διαδραματίζονταν εντός και εκτός του νοσοκομείου.

Εξω από το δωμάτιο του 6ου ορόφου διαδραματιζόταν ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό. Συνωστίζονταν συγγενείς, έμπιστοι συνεργάτες, στενοί φίλοι του ασθενούς και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ,

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός , ο καθηγητής καρδιολογίας μαζί με ένα ισχυρό ιατρικό τιμ, που απαρτιζόταν, μεταξύ άλλων, από τους συναδέλφους του Παύλο Τούτουζα, Κωνσταντίνο Στεφανή, Στάθη Ηλιοδρομίτη, Γιώργο Δαΐκο, Βασίλη Γολεμάτη και βέβαια τον επικεφαλής της ομάδας, χειρουργό Γρηγόρη Σκαλκέα, κάθονταν καθημερινά σε μία από τις αίθουσες του Ωνασείου και λάμβανε αποφάσεις για το πώς έπρεπε να χειριστούν το θέμα της υγείας του.

Τότε ήταν που είχαν αρχίσει αρκετοί να πιέζουν τον Δημήτρη Κρεμαστινό να αποφανθεί ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν μπορούσε να κυβερνήσει.

«Είμαι εδώ για να σώσω έναν άνθρωπο»

Ο καθηγητής καρδιολογίας, είχε απαντήσει τότε φανερά εκνευρισμένος σε όλους όσους τον προέτρεπαν να αποφανθεί σχετικά με το αν μπορούσε να κυβερνήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου, ότι  «δεν με ενδιαφέρουν οι πολιτικές παράμετροι, είμαι εδώ για να σώσω έναν άνθρωπο».

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός είχε μιλήσει για κάποιες από τις ξεχωριστές στιγμές που σημάδεψαν τον Ανδρέα Παπανδρέου.

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου, όπως γνωρίζετε, νοσηλεύθηκε, επίσημα, τρεις φορές στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Κρατικού. Η μία ήταν, και αυτό το λέω για πρώτη φορά, όταν είδε τους αστυνομικούς έξω από το σπίτι του να επιδίδουν το κλητήριο θέσπισμα στο οποίο αναφερόταν τυπικά, όπως σε όλα άλλωστε τα θεσπίσματα, ότι σε περίπτωση μη εμφάνισής του, θα διατασσόταν η βιαία προσαγωγή του στον ανακριτή για την υπόθεση Κοσκωτά.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, λοιπόν, δεν μπορούσε να αντιληφθεί την έννοια ότι θα έμενε στην Ιστορία ως ο μόνος Έλληνας πρωθυπουργός που θα είχε καταδικαστεί.

Αυτό θα τον εξόντωνε βιολογικά και θα οδηγούσε την Ελλάδα στον διχασμό, όπως συχνά μου έλεγε» είχε εκμυστηρευτεί πριν από αρκετά χρόνια.

Βάλλεται και μετά θάνατον ο Ανδρέας

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός είχε αναφερθεί και  για την σφοδρή κριτική που δεχόταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ακόμη και μετά θάνατον, προσπαθώντας πάντα να υπερασπιστεί την πολιτική του πορεία .

«Βάλλεται και μετά θάνατον ο Ανδρέας Παπανδρέου από τα ίδια συμφέροντα που τον πολέμησαν και ενόσω βρισκόταν στη ζωή» δήλωνε για τον πολιτικό στον οποία στάθηκε στο πλευρό του μέχρι να φύγει από τη ζωή.

«Ιστορικά έχει αποδειχθεί, ο πραγματικά μεγάλος είναι εξίσου επικίνδυνος έστω και αν είναι νεκρός. Γι’ αυτό οι εχθροί τους θέλουν να τους κατεδαφίσουν και να τους ενταφιάσουν ξανά αν είναι δυνατόν» έλεγε για τον άνθρωπο που είχε αφήσει ανεξίτηλα το στίγμα του στην πολιτική πορεία της χώρας.

 

Οι αποκαλύψεις Κρεμαστινού για την υγεία του Παπανδρέου

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός αρκετά χρόνια μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου είχε εκμηστηρευτεί διάφορα γεγονότα για την πορεία της υγείας του.

«Σεβόμενος το ιατρικό απόρρητο απέφυγα να μιλήσω όλα αυτά τα χρόνια για το ιατρικό πρόβλημα του Ανδρέα Παπανδρέου, που αναμφισβήτητα επηρέασε την πολιτική ζωή της χώρας. Όμως, επειδή έχουν γραφεί πάμπολλα και, εν πολλοίς, ανεύθυνα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 22 χρόνων, πιστεύω ότι έχω καθήκον να συμβάλλω στην ορθή καταγραφή της Ιστορίας.

Τέλη Αυγούστου του 1988, κλήθηκα από την ομάδα των ιατρών που παρακολουθούσε τον Ανδρέα Παπανδρέου να τον εξετάσω καρδιολογικά.

Το ιατρικό του πρόβλημα εθεωρείτο από τους θεράποντες γιατρούς του κατά βάση παθολογικό πρόβλημα και για τον λόγο αυτό υποβάλλετο μυστικά σε διάφορες εργαστηριακές εξετάσεις. Όταν μου εζητήθη να τον επισκεφθώ στο σπίτι του, αντιπρότεινα ότι θα πρέπει ο ίδιος να έλθει στο Καρδιολογικό Τμήμα του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών, στο οποίο ήμουν Διευθυντής και τούτο γιατί πίστευα ότι χρειαζόταν η απαραίτητη εργαστηριακή υποδομή προκειμένου να τεθεί η σωστή διάγνωση».

Παρά τις αντίθετες συστάσεις του περιβάλλοντός του, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να έρθει και να εξεταστεί νύχτα στο νοσοκομείο. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης είχα εξομολογηθεί στους συνεργάτες μου ότι δεν είχα δει πλέον παραμελημένο καρδιολογικό άρρωστο σε όλη μου τη σταδιοδρομία».

Οι συμβουλές στον Ανδρέα

Ο καθηγητής καρδιολογίας είχε αποκαλύψει πως επανειλημμένα τόνιζε  στον τότε Πρωθυπουργό ότι η απομάκρυνση από την πολιτική θα του προσέφερε επιπλέον χρόνια ζωής.

Ωστόσο έλεγε πως  το απέρριπτε αμέσως, λέγοντας ότι προτιμούσε να είναι ενεργός έναντι οποιουδήποτε τιμήματος. Την ίδια απάντηση έδωσε και όταν του επαναλάμβανα ότι ο δρόμος για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα ήταν προτιμότερος για την υγεία και την ζωή του.

πηγή: in.gr