Τετάρτη 18.05.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Υβριστικές επιθέσεις δέχεται ο Ηλίας Μόσιαλος

13.07.2020

Υβριστικές επιθέσεις για τις απόψεις που διατυπώνει στο θέμα του κορονοϊού, δέχεται ο Τρικαλινός καθηγητής  Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος, γεγονός που καταδείχνει την αδυναμία κάποιων να αντιπαρατεθούν με επιχειρήματα και μετέρχονται τρόπους που είναι κάτι παραπάνω από καταδικαστέοι.

Ο κ. Μόσιαλος σε ανάρτηση γράφει:

“Μερικοί φίλοι και πολίτες στέλνουν μηνύματα εκφράζοντας διαφωνίες με τις θέσεις μου και τις απόψεις μου. Ορισμένοι, που δεν πιστεύουν ότι υπάρχει πανδημία, στέλνουν επιθετικά η υβριστικά μηνύματα. Αν νομίζουν ότι θα με πείσουν να αλλάξω την επιστημονική προσέγγιση επειδή βρίζουν τότε κάνουν μεγάλο λάθος. Η προσέγγιση μου δεν θα αλλάξει με αυτό τον τρόπο.

Θα αλλάξει μόνο αν υπάρξουν νέα και διαφορετικά δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας. Έχουμε ένα νέο ιό και μια πανδημία που πλήττει πολλές χώρες ακόμη. Έχουμε δεύτερο κύμα της πανδημίας σε μερικές χώρες. Γνωρίζουμε πλέον πολλά για τον ιό αλλά υπάρχουν πολλές επιστημονικές διαστάσεις που είναι ακόμη ανεξερεύνητες. Και δεν έχουμε ακόμη αποτελεσματική θεραπεία η εμβόλιο.

Ο ρόλος των επιστημόνων είναι να παρουσιάζουν τα δεδομένα στην επιστημονική κοινότητα για συζήτηση και ευπρεπείς αντιπαραθέσεις (έτσι μόνο προάγεται η επιστήμη) και στο ευρύτερο κοινό κρατώντας πάντα την επιφύλαξη ότι τα δεδομένα στην περίπτωση του κορωνοιού μπορεί να αλλάξουν. Τα βασικά που ξέραμε όμως από την αρχή όσον αφορά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου δεν έχουν αλλάξει.

Οι επιστήμονες δεν παίρνουν αποφάσεις, προτείνουν προσεγγίσεις και λύσεις. Οι κυβερνήσεις επεξεργάζονται τις προτάσεις, τις δέχονται η τις απορρίπτουν παίρνοντας υπόψη τους τα δεδομένα κάθε χώρας, την εξέλιξη της πανδημίας και τις ευρύτερες επιπτώσεις που θα έχουν οι αποφάσεις τους.

Ενθαρρύνω συνεχώς όσους διαφωνούν με τις δικές μου προσεγγίσεις να μου στέλνουν τις απόψεις τους και τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν. Με αυτό τον τρόπο θα βελτιώσω και εγώ τις γνώσεις μου και θα διαβάσω μελέτες που ίσως δεν είχα εντοπίσει. Σε όσους βρίζουν θα έλεγα ότι μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν αν αυτό έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία τους”.