Δευτέρα 05.06.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Απόφαση που… καίει ! Διπλασιαζέται ο φόρος για το τσίπουρο!!!

11.07.2019

Με καταδίκη της Ελλάδας και διπλασιασμό του φόρου από 50% σε 100% σε τσίπουρο και τσικουδιά για τους συστηματικούς αποσταγματοποιούς, έκλεισε η αυλαία της πολύκροτης υπόθεσης που απασχόλησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Είχε προηγηθεί ευρωπαϊκή προσφυγή ελληνικού συνδέσμου κατά της Ελλάδας για το σύστημα φορολόγησης των διήμερων αποσταγματοποιών. Τα αρμόδια όργανα που ερεύνησαν το θέμα απάντησαν ότι οι συστηματικοί αποσταγματοποιοί παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αφού εφαρμόζουν παράνομα μειωμένο συντελεστή 50% σε τσίπουρο και τσικουδιά, ενώ αυτό επιτρέπεται να συμβαίνει μόνο στο ούζο.

Παράλληλα, στην απόφαση επισημαίνεται ότι και άλλες χώρες εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές στους μικρούς αποσταγματοποιούς, αλλά ονόμασε τον κατ’αποκοπή συντελεστή 0,59 λεπτών «συμβολικό» και κατέληξε ότι η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να εφαρμόζει μειωμένο συντελεστή κατά 50%.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι το δικαστήριο με την απόφαση του αναγνωρίζει πως προκειμένου να εκτιμηθεί αν δύο προϊόντα είναι ομοειδή, είναι αναγκαίο να εξεταστούν ιδίως τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά τους. Τα χαρακτηριστικά που απαριθμούνται στο παράρτημα II, σημείο 6, του κανονισμού 110/2008, τα οποία αφορούν τα αποστάγματα στεμφύλων σταφυλής, αποτελούν επίσης χαρακτηριστικά του τσίπουρου και της τσικουδιάς. Κατά συνέπεια, τα δύο αυτά προϊόντα (τσίπουρο και τσικουδιά «μικρών και συστηματικών αποσταγματοποιών»)  είναι παρόμοια τουλάχιστον με όλα τα εισαγόμενα αλκοολούχα ποτά που περιλαμβάνονται στην κατηγορία «αποστάγματα στεμφύλων σταφυλής», κατά την έννοια του κανονισμού 110/2008.

Το Ε. Δικαστήριο καταλήγει στο ότι η προσέγγιση της Ελληνικής Δημοκρατίας, με την οποία επιχειρήθηκε η διασταλτική ερμηνεία της διάταξης αυτής υπό το πρίσμα του άρθρου 110 ΣΛΕΕ ώστε να συμπεριληφθούν στο πεδίο εφαρμογής της το τσίπουρο και η τσικουδιά, είναι απορριπτέα.

Ενός κακού μύρια έπονται..

Σα να μην έφτανε η ολοσχερής καταστροφή που υπέστησαν δεκάδες καλλιεργητές του Τυρνάβου από το χθεσινό μπουρίνι και ήρθε κι η απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τη φορολογία στο τσίπουρο για να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στους αμπελουργούς. Μιλώντας το μεσημέρι στο «Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας» ο νέος δήμαρχος Τιρνάβου Γιάννης  Κόκουρας και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τύρναβου Στέλιος Τσικριτσής  , τόνισαν ότι η απόφαση αυτή δεν σέβεται ούτε την ιδιαιτερότητα του τσίπουρου που είναι συνυφασμένο με την κουλτούρα του Έλληνα, ούτε το μόχθο ων αμπελοκαλλιεργητών που κινδυνεύουν πλέον μ αφανισμό Και αυτό γιατί , η αποσταγματοποίηση ήταν ένα συμπληρωματικό εισόδημα για τους καλλιεργητές που κράτησε όλα αυτά τα χρόνια το αμπέλι στον Τύρναβο.

Και οι δύο συμφώνησαν πως θα πρέπει να μελετήσουν την απόφαση και να κάνουν τις απαραίτητες επαφές με τις ηγεσίες των  Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, ώστε να μην εφαρμοστεί αυτή η απόφαση που εκτοξεύει το φόρο από τα 90 λεπτά το λίτρο μέχρι και τα 12 ευρώ!

«Το τσίπουρο δεν είναι σκληρό αλκοολούχο ποτό όπως το ουίσκι ή η βότκα, αλλά παράγεται από σταφύλι, άρα συνοδεύει ως τρόφιμο το μεσημεριανό κυρίως των λαϊκών στρωμάτων της χώρας»  ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσικριτσής, ενώ ο νέος δήμαρχος Τυρνάβου κ. Κόκουρας συμπλήρωσε ότι με το τσίπουρο ασχολούνται εκατοντάδες αμπελουργοί και αμβυκούχοι και το οικονομικό πλήγμα θα είναι μεγάλο για την τοπική οικονομία, αφού «ο παραγωγός μπορούσε να αποστάξει τα σταφύλια του να βγάλει τσίπουρο να το αποθηκεύσει και να το πουλήσει ακόμη και μετά από 6 χρόνια».

Τέλος ο κ. Τσικριτσής προειδοποίησε πως οι αμβυκούχοι θα εξαντλήσουν πρώτα το διάλογο με την πολιτεία, ώστε να αρθεί αυτή η άδικη απόφαση που ευνοεί μόνο το λόμπι των ισχυρών πολυεθνικών των αλκοολούχων ποτών στην Ευρώπη και αν χρειαστεί τότε θα υπάρξουν και κινητοποιήσεις των παραγωγών με τα τρακτέρ στους δρόμους…

[fbcomments]