Τρίτη 25.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σκληρές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες

20.02.2015
Βρυξέλλες
Με τη δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι το αποψινό Eurogroup είναι αρκετά περίπλοκο, αλλά υπάρχει κάποια αισιοδοξία, συνεχίζονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους στις Βρυξέλλες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Μέχρι τις 6 το απόγευμα βρίσκονταν σε εξέλιξη εναλλάξ συναντήσεις των Ντάισελμπλουμ, Ντράγκι, Λαγκάρντ και Μοσκοβισί με τους υπουργούς Οικονομικών της Ελλάδας και της Γερμανίας. Οι Πιερ Μοσκοβισί, Κριστίν Λαγκάρντ και Γερούν Ντάισελμπλουμ έχουν αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή και συναντούν ξεχωριστά τους Σόιμπλε και Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην ελληνική αποστολή, η «ασυνήθιστη σύνθεση» δείχνει τις δυσκολίες του διαλόγου ανάμεσα στους Βαρουφάκη και Σόιμπλε, «αλλά μπορεί να επιτρέψει να προχωρήσουμε».

«Παραχωρήσεις ακόμη πιο πέρα»

«Το διακύβευμα ήταν η προετοιμασία» του Eurogroup, καθώς «όλοι θέλουν μια λύση» στο ελληνικό ζήτημα, πρόσθεσε η ίδια πηγή και σημείωσε ότι «οι συζητήσεις αφορούσαν ένα πακέτο», το οποίο θα περιλαμβάνει σημαντικές παραχωρήσεις από μέρους της Ελλάδας «ακόμη πιο πέρα» από εκείνες που έκανε στην επιστολή που έστειλε χθες στους εταίρους της στην ευρωζώνη, για να ζητήσει την παράταση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας.

Η έναρξη του Eurogroup τοποθετείται πλέον για μετά τις 18:00 εξαιτίας των παραπάνω συναντήσεων.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ προσήλθαν στη συνεδρίαση χωρίς να κάνουν κάποια δήλωση.

Αναλυτικότερα, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε: «Το αποψινό Eurogroup είναι αρκετά περίπλοκο. Βρίσκομαι σε συνομιλία με τους βασικούς παράγοντες για να βρεθεί λύση, αλλά θα χρειαστεί χρόνος. Υπάρχει κάποια αισιοδοξία, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, είναι δύσκολο. Ελπίζω να είμαι σε θέση να σας ανακοινώσω το αποτέλεσμα σε μερικές ώρες».

Αισιόδοξος παραμένει ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της σήμερα στο Eurogroup.

«Πιστεύω ότι θα έχουμε (συμφωνία)», η ελληνική κυβέρνηση έχει καλύψει όχι κάποια μίλια της απόστασης αλλά την μεγαλύτερη απόσταση και τώρα περιμένουμε από τους εταίρους μας να μας συναντήσουν όχι στα μισά του δρόμου, αλλά στο 1/5 του δρόμου πριν το τέλος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη συνάντηση.

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε λίγο νωρίτερα πως ζητούμενο είναι να υπάρξει μια κοινή δήλωση, στην οποία θα επισημαίνεται η ύπαρξη προόδου στις συνομιλίες με την Ελλάδα και το Σαββατοκύριακο να υπάρξει τηλεδιάσκεψη, κατά την οποία θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία.

Ελληνική πηγή ανέφερε από τις Βρυξέλλες πως η ελληνική πλευρά προσέρχεται με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία, είμαστε απόλυτα θετικοί και διαφαίνεται μια αναγνώριση των προσπαθειών μας.

Ελπίζουμε ότι όλες οι πλευρές -και ιδιαίτερα μία πλευρά- να επιδείξει την αναγκαία προσαρμογή στη θέση της, σημείωσε η ίδια πηγή.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και οι εταίροι της να αισθάνονται καλά με την Ελλάδα στο ευρώ» δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν προσερχόμενος στη συνεδρίαση το Εurogroup.

«Η λύση βρίσκεται στις πρωτεύουσες και το Παρίσι έχει να παίξει ένα ρόλο, όλος ο κόσμος εργάζεται για μια λύση, θα δούμε που θα οδηγήσει αυτό» κατέληξε.

«Αναγκαία και εφικτή» θεωρεί τη συμφωνία στο Eurogroup, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, είπε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος.

«Βέβαια» πρόσθεσε ο Π. Μοσκοβισί, «υπάρχει ακόμα δρόμος, αλλά θα εργαστούμε εντατικά για να επιτύχουμε μια συμφωνία».

«Είμαι πεπεισμένος ότι μια λύση είναι εφικτή», δήλωσε ο επίτροπος, σημειώνοντας ότι επιθυμία όλων είναι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Newsroom ΔΟΛ