Τετάρτη 22.05.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Χαράτσι 1.444 ευρώ Μητσοτάκη στους ελεύθερους επαγγελματίες

01.11.2023 /

Με τον χειρότερο τρόπο τιμωρεί την ελεύθερη αγορά που του έδωσε 42% ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με μια κυβέρνηση αρίστων που είναι ανίκανη να πατάξει την φοροδιαφυγή  και παίρνει οριζόντια μέτρα και όποιον πάρει η μπάλα. Σαφέστατα και όλοι τάσσονται κατά της φοροδιαφυγής και σε όλους ελεύθερους επαγγελματίες “κλέβουν”, αλλά εδώ πρόκειται περί μιας αυθαίρετης απόφασης που αποκρύβει επίτηδες προεκλογικά εξαπατώντας το εκλογικό σώμα, μιας και τα στοιχεία που παρουσία η κυβέρνηση για την… φοροδιαφυγή ήταν γνωστά, αφού οι ίδιοι είναι στο τιμόνι της χώρας από το 2019.

Νέο πλαίσιο φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που ορίζει τεκμαρτό εισόδημα το ύψος του συνολικού ετήσιου εισοδήματος όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ανακοίνωσε η κυβέρνηση, στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής και με προσδοκώμενο όφελος στα δημόσια ταμεία περίπου 600 εκατ. ευρώ.

«Σήμερα ο μεικτός κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 780 ευρώ μηνιαίως και σε 10.920 ευρώ ετησίως (780×14). Αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δε θα μπορούν να δηλώνουν κάτω από 10.920 ευρώ τον χρόνο», εξήγησε κατά την εξειδίκευση του νομοσχεδίου ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως 473,000 επαγγελματίες θα πληρώσουν κατά μέσο όρο 1.444 ευρώ χαράτσι, ενώ σε άλλη της μια αλχημεία η κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο Μητσοτάκης που τόνιζε πως «Κανένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα γίνεται δεκτό να φορολογείται για εισόδημα κατώτερο από εκείνο του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτερο μισθό»… χωρίς να λένε πως από τις 880.349 επιχειρήσεις που λειτουργούσαν στην Ελλάδα το 2021, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι 673.609 ήταν ατομικές, ενώ οι 539.403 (έξι στις δέκα), δεν έχουν κανέναν υπάλληλο!!!

Η κυβέρνηση με το νέο φορολογικό ουσιαστικά ομολογεί πως έχει αποτύχει στην οικονομική πολιτική που είναι απλά για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα μιας ομάδας φιλικής στο περιβάλλον Μητσοτάκη.

[fbcomments]