Κυριακή 05.04.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Εβδομάδα συμφωνίας με σκληρό τίμημα…

23.06.2015
Αθήνα
Χωρίς τελικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα. Οι νέες ελληνικές προτάσεις χαρακτηρίστηκαν «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», ωστόσο μία ολοκληρωμένη αποτίμηση αναμένεται στο Eurogroup το βράδυ της Τετάρτης και από εκεί και πέρα στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη.Πληροφορίες κάνουν λόγο για συμφωνία επέκτασης του υπάρχοντος προγράμματος, το οποίο εκπνέει στα τέλη Ιουνίου, ενδεχομένως κατά έξι μήνες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ χαρακτήρισε την ελληνική πρόταση «σημαντικό βήμα» και πρόσθεσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει διάθεση να συνεργάζεται με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο με τους Θεσμούς.

Όλα τα συμβαλλόμενα μέρη θέλουν λύση, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επανέλαβε ότι η νέα ελληνική πρόταση είναι ένα θετικό βήμα, επί της οποίας θα υπάρξει περαιτέρω αποτίμηση τις επόμενες ώρες.

Για ένα πιο ουσιαστικό αποτέλεσμα ο κ. Τουσκ παρέπεμψε την Τετάρτη το βράδυ, στο Eurogroup.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι οι προτάσεις που τέθηκαν προς εξέταση, «είναι ένα μείζον βήμα» που ελήφθη από την ελληνική κυβέρνηση και είναι «προς την σωστή κατεύθυνση».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε αισιόδοξος ότι την ερχόμενη Τετάρτη, στο Eurogroup, θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα και κατόπιν την Πέμπτη σε επίπεδο ηγετών, ώστε να υπάρξει λύση εντός της εβδομάδας.

Οι ελληνικές προτάσεις, όπως είπαν και οι φορείς, αποτελεί σημείο εκκίνησης για συζητήσεις που πρέπει να ξεκινήσουν τώρα, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Πρέπει να εργαστούμε σκληρά γιατί ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι στόχος είναι Τετάρτη βράδυ να έχουμε Eurogroup και να παρουσιαστούν αποτελέσματα, πρόσθεσε.

Στόχος είναι να γίνει κανονικά Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη – Παρασκευή, να έχουμε τις θέσεις των θεσμών και τη θέση της Ελλάδος, είπε η γερμανίδα καγκελάριος. Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμα, ο χρόνος πιέζει, πρέπει να δουλέψουμε με συνεκτικό τρόπο, συμπλήρωσε.

Για «σκληρή δουλειά» που πρέπει να γίνει τις επόμενες ώρες και ημέρες μίλησε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποχωρώντας από τη Σύνοδο Κορυφής.

Πρέπει ακόμη να γίνει πάρα πολύ δουλειά στις επόμενες 48 ώρες. Οι ελληνικές προτάσεις είναι πιο λεπτομερείς αλλά δεν ανταποκρίνονται πλήρως σε αυτά που έχουμε ζητήσει, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Δουλεύουμε πάνω στις ελληνικές προτάσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

Η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε δήλωσε ότι οι επόμενες 48 ώρες είναι κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη συμφωνίας. Σήμερα προσπαθήσαμε να πείσουμε την ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τις εμπειρίες μας και να κάνει αυτό που είναι απαραίτητο, τόνισε, ενώ ερωτηθείσα εάν εντυπωσιάστηκε από τις ελληνικές προτάσεις, δήλωσε: «Όχι ακόμη». Πριν από τη Σύνοδο, η στάση της ήταν πιο σκληρή. Είχε γράψει στο Twitter: «η ελληνική κυβέρνηση θέλει ακόμα να κάνει πάρτι, αλλά κάποιος πρέπει να πληρώσει τους λογαριασμούς».

Newsroom ΔΟΛ