Παρασκευή 12.08.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Οργή κτηνοτρόφων κατά Βορίδη για τον εμπαιγμό των 4 ευρώ…

19.05.2020

Πίκρα και οργή εκφράζουν οι γνήσιοι τσελιγκάδες για τον τρόπο με τον οποίο τους αντιμετωπίζει άλλη μια φορά η κυβέρνηση, στο θέμα της ειδικής ενίσχυσης για τη ζημιά που υπέστησαν από την κατάρρευση της πασχαλινής αγοράς στα αμνοερίφια. Η κάλυψη των 2 ευρώ το κιλό για τα αρνιά και τα κατσίκια αυτής της περιόδου έγινε τελικά 4 ευρώ για κάθε θηλυκό ζώο (μάνες) που δηλώνεται στο ΟΣΔΕ και παίρνει συνδεδεμένη ενίσχυση. Να σημειωθεί ότι οι Ισπανοί, οι οποίοι θέλησαν να προσεγγίσουν το θέμα με την ίδια λογική, έδωσαν μεσούσης της κρίσης του κορωνοϊού, πριν από το Καθολικό Πάσχα, 30 ευρώ για κάθε θηλυκό ζώο και όχι 4 που ανακοινώνει και επίσημα εντός της ημέρας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Έχουμε πέσει θύματα της διάσπασης που υπάρχει στον κλάδο των κτηνοτρόφων και αυτών που μας εκπροσωπούν» δηλώνει με απογοήτευση στο Agronews ο περήφανος κτηνοτρόφος και έμπειρος συνδικαλιστής, Μιχάλης Τζιότζιος.

Από αλλού ξεκίνησαν και αλλού κατέληξαν, ακολουθώντας τις λανθασμένες εισηγήσεις των άσχετων με τα θέματα της κτηνοτροφίας συμβούλων, συμπληρώνει.

Ο αδελφός μου πούλησε 60 αρνιά, περίμενε να πάρει 1.200 ευρώ ενίσχυση και τώρα του δίνουν 160 ευρώ για τις 40 προβατίνες που έχει δηλωμένες στο ΟΣΔΕ, τονίζει με παράπονο, κτηνοτρόφος από το Ξηρόμερο.

Ντροπή τους, φωνάζει στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής κτηνοτρόφος από τη Σάμο. Εμείς εδώ δεν έχουμε γαλατά να πάρει το γάλα, το κάνουμε τυρί μόνοι μας, μας έχουν κόψει από τη συνδεδεμένη ενίσχυση, τώρα μας κόβουν και από την ενίσχυση για τα αρνιά του Πάσχα που πουλήσαμε με 3,5 ευρώ. Αυτή είναι η δικαιοσύνη τους.

Ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίζεται και ο Γιάννης Κουρομπίνος, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, που θεωρεί ότι υπήρξε πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην ανακοίνωση των μέτρων. Αντίθετα, έγινε για καιρό πολύ συζήτηση η οποία προκάλεσε μεγάλη ζημιά στην αγορά για να έρθει στο τέλος η κυβέρνηση και να ανακοινώσει μια μικρή ενίσχυση για τους πολλούς, η οποία αδικεί κατάφορα τους παραδοσιακούς κτηνοτρόφους, δηλαδή εκείνους οι οποίοι αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην παραγωγή αρνιών και κατσικιών τη συγκεκριμένη περίοδο.

Πρόβατα αντί αρνιά επέλεξε να ενισχύσει ο Βορίδης με 4 ευρώ το κεφάλι και 24 εκατ. ευρώ στο σύνολο
Κάτι λιγότερο από 24 εκατ. ευρώ θα διαθέσει η κυβέρνηση για την ενίσχυση των αιγοπροβατοτροφίας. Το συγκεκριμένο ποσό μεταφράζεται σε 4 ευρώ το κεφάλι για 5,8 εκατομμύρια θηλυκά ζώα (μάνες) σε πρόβατα και γίδια. Αυτό σημαίνει ότι την ειδική ενίσχυση λόγω κορωνοϊού θα πάρουν όλοι όσοι δικαιούνται συνδεδεμένη ενίσχυση, κάτι που αδικεί κατάφορα τους παραδοσιακούς παραγωγούς αμνοεριφίων.  Η απόφαση, με βάση τις πρώτες αντιδράσεις των πραγματικών παραγωγών δεν ικανοποιεί κανέναν. Αδικεί με το παραπάνω εκείνους που δίνουν μεγάλη σημασία στην παραγωγή αρνιών και δεν σημαίνει κάτι αξιόλογο για τις εντατικές εκμεταλλεύσεις γαλακτοπαραγωγικής κατεύθυνσης οι οποίες ωστόσο παίρνουν θέση στη μοιρασιά της ενίσχυσης.

Οι πληροφορίες θέλουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να κρύβεται πίσω από την «δυσκολία», όπως τονίζεται αρμοδίως, να περάσει στις Βρυξέλλες το αίτημα για άμεση ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων που είχαν σοβαρή εισοδηματική απώλεια, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικράτησαν στη φετινή πασχαλινή αγορά. Είναι προφανές οι συνήθεις άτυποι σύμβουλοι, πέρασαν για μια ακόμη φορά στην πολιτική ηγεσία τη δική τους άποψη.
Έτσι, όμως, αναιρείται καταφανέστατα η δέσμεση Βορίδη που όλο αυτό το διάστημα έκανε λόγο προσπάθεια τεκμηρίωσης στοχευμένων ενισχύσεων και αναπλήρωση εισοδήματος εκεί όπου πραγματικά υπήρξε πρόβλημα λόγω της πανδημίας.

Το δεύερο σημαντικό ζήτημα που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, έχει να κάνει με το συνολικό ύψος της ενίσχυσης. Δεν μπορεί, 37.500 αιγοπροβατοτρόφοι να μοιράζονται 23.200.000 ευρώ (5,8 εκατ. ζώα Χ 4 ευρώ το κεφάλι), όταν λιγότεροι από 375 ανθοκαλλιεργητές μοιράζονται 10.130.000 ευρώ. Η τελική έκβαση των πραγμάτων είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει και τους ίδιους τους αιγοπροβατοτρόφους, ως προς τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα θέματά τους η δική τους ηγεσία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο αριθμός του ζωικού κεφαλαίου αποτελεί κριτήριο για το δικαίωμα ενίσχυσης, αφού ο κτηνοτρόφος θα πρέπει να έχει δηλωμένα περισσότερα από 20 ζώα, κατσίκες ή προβατίνες και να παραδίδει ετησίως 100 κιλά ανά ζώο. Το τελευταίο αν τελικά ισχύσει αδικεί κατάφορα τους μικρούς παραδοσιακούς παραγωγούς και ιδιαίτερα των μικρών νησιών οι οποίοι, ενώ δεν καλύπτουν το όριο των 100 κιλών ετήσιας παραγωγής ανά ζώο με βάση τις καταγεγραμμένες παραδόσεις, έχουν και διαθέτουν κάθε χρόνο στην αγορά αρνιά ή κατσίκια και μάλιστα με κρέας εξαιρετικής ποιότητας.
Το υπουργείο επέλεξε να κινηθεί για μια ακόμη φορά με μπούσουλα τους παραγωγούς που εισπράττουν συνδεδεμένη ενίσχυση και τα ζώα που αυτοί δηλώνουν. Το ξέρουν όμως και οι πέτρες ότι έτσι δεν ενισχύονται οι παραγωγοί που εκτρέφουν αμνοερίφια, δηλαδή παράγουν κρέας αλλά οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται κατά κύριο λόγο για την παραγωγή γάλακτος, εκτρέφοντας κατά βάση ξένες φυλές.

Ξανά από την αρχή ο  λογαριασμός Βορίδη για την ενίσχυση στα  αμνοερίφια, ζητήστε  «τεχνογνωσία» από  τους ανθοπαραγωγούς λένε οι κτηνοτρόφοι

Κάπου ανάμεσα στο λογαριασμό που φαίνεται να βαραίνει και στο πολιτικό όφελος που δεν βγαίνει, δείχνει να έχει σκαλώσει η ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για την ειδική ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων – παραγωγών αμνοεριφίων αναφορικά με την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν το φετινό Πάσχα, λόγω της χαμηλής τιμής διάθεσης της παραγωγής τους, εξαιτίας βέβαια των δύσκολων συνθηκών αγοράς που δημιούργησε η πανδημία.

Η περασμένη Παρασκευή 15 Μαϊου που είχε δώσει ως καταληκτική ημερομηνία ο κ. Βορίδης για την ανακοίνωση, πέρασε χωρίς κάποιος εκ των αρμοδίων να αισθανθεί την ανάγκη να δικαιολογήσει την περαιτέρω καθυστέρηση.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη ουσιαστικά παρέμβαση στον αγροτικό χώρο που έχει να κάνει με έναν ευρύ, πολυπληθή κλάδο πραγματικών συντελεστών της αγροτικής παραγωγής. Στην παραγωγή αμνοεριφίων είναι επικεντρωμένοι κατά βάση οι παραδοσιακοί κτηνοτρόφοι, οι οποίοι αποδίδουν την ίδια περίπου σημασία στην εκτροφή των αρνιών και κατσικιών που φέρνουν στην αγορά αυτή την εποχή και στην παραγωγή γάλακτος που προστίθεται στην πρόσοδό τους.

Με δεδομένη την εξαγγελία Βορίδη ότι οι αποφάσεις του έρχονται να καλύψουν στοχευμένα περιπτώσεις παραγωγών που πραγματικά είχαν απώλεια εισοδήματος λόγω του κορωνοϊού, η περίπτωση των αιγοπροβατοτρόφων μοιάζει απλή. Μετράς πόσα αρνιά πουλήθηκαν ή έμειναν απούλητα, βλέπεις έναν μέσο όρο τιμής διάθεσης και τιμής που θα μπορούσαν να «πιάσουν» αν δεν προέκυπτε η πανδημία και καλύπτεις τη διαφορά. Το ότι δεν έχει γίνει αυτό μέχρι σήμερα έχει να κάνει:

  • Με την αδυναμία της Πολιτείας να έχει εικόνα της πραγματικής παραγωγής αμνοεριφίων στη χώρα (αδικαιολόγητο στην ψηφιακή εποχή)
  • Με το γεγονός ότι πολλοί κτηνοτρόφοι συνεχίζουν να διαθέτουν τα αρνιά και τα κατσίκια ζωντανά (ζώον βάρος) και τα πράγματα μπερδεύονται
  • Με το γεγονός ότι ένα μέρος της παραγωγής διατίθεται χωρίς παραστατικά (τιμολόγια), κάτι που αφήνει εκτός πολλούς γνήσιους παραγωγούς
  • Με τις εισαγωγές αμνοεριφίων (ζωντανά και σφάγια) τα οποία στο τέλος εμφανίζονται ως μέρος της εγχώριας παραγωγής και διεκδικούν ενίσχυση
  • Με την απαίτηση των αιγοπροβατοτρόφων κυρίως γαλακτοπαραγωγικής κατεύθυνσης να μπουν στη μοιρασιά της επίμαχης ενίσχυσης

 

Με όλα αυτά τα μέτωπα ανοιχτά, υπάρχει ο κίνδυνος, τα χρήματα να «διαρρεύσουν» και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό έξω από το φάσμα των πραγματικών δικαιούχων και τελικά, αντί «ανακούφισης» των πληγέντων να δημιουργήσουν οργή και αγανάκτηση των αδικηθέντων.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και οι αρμόδιες υπηρεσίες περιστρέφονται από το θέμα, αναζητώντας απαντήσεις οι οποίες φαίνεται να έχουν περισσότερο πολιτικό και λιγότερο τεχνοκρατικό χρώμα.

Το πρώτο που θα πρέπει να απαντηθεί είναι αν το υπουργείο προτίθεται να κάνει το λογαριασμό με 1.400.000 αρνιά και κατσίκια ή με 14.000.000 αιγοπρόβατα.

Αν αυτό έχει απαντηθεί, τότε οι ιθύνοντες θα πρέπει να αναζητήσουν τους πραγματικούς παραγωγούς αρνιών και κατσικιών, να βγάλουν εξ αρχής εκτός τους διάφορους μεσάζοντες (ζωέμποροι – εισαγωγείς κ.λ.π.) που έχουν τον τρόπο να «γράφουν και να γράφονται» σαν παραγωγοί και να «τεκμηριώσουν» με στοιχεία την… πραγματικότητα. Φυσικά, το όποιο αποτέλεσμα θα πρέπει να συνοδεύεται και από τον ανάλογο προϋπολογισμό. Ττελευταία γίνεται λόγος για 28-32 εκατ. ευρώ.

Διαφορετικά ο φάκελος θα πηγαινοέρχεται από το υπουργείο στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στον ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς να παίρνει το δρόμο για της Βρυξέλλες. Σημειωτέον ότι οι τελευταίες πληροφορίες έκαναν λόγο για μια τελευταία απάντηση τεκμηρίωσης του φακέλου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πηγή: https://www.agronews.gr/