Κυριακή 29.01.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Τρίμηνη παράταση στους ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων

15.12.2022 /

Περιθώριο έως τις 31 Μαρτίου 2023 αναμένεται να δοθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στους ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κτηματολογίου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η τρίμηνη παράταση θα δοθεί μέσω τροπολογίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία θα ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, μέσα στις επόμενες μέρες.

Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, η ένταξη των δασικών αυθαιρέτων σε καθεστώς… προστασίας λήγει στο τέλος του χρόνου. Ωστόσο, ο νόμος προβλέπει η πλατφόρμα να παραμείνει ανοιχτή για έξι μήνες, και η λειτουργίας της – εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων – ξεκίνησε στις 5 Οκτωβρίου, αναμένεται να δοθεί τρίμηνη παράταση προκειμένου να ισχύσει το εξάμηνο που ορίζει ο σχετικός νόμος.

Η εκτίμηση είναι πως το θέμα των δασικών αυθαιρέτων αφορά 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες. Ο σχεδιασμός προβλέπει την τακτοποίησή τους για 30 χρόνια. Σε αυτήν τη φάση οι ιδιοκτήτες αυτών των δασικών αυθαιρέτων, με την πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου ύψους 250 ευρώ, πετυχαίνουν: 1) προσωρινή εξαίρεση από την κατεδάφιση, 2) άμεση καταστολή καταλογισμένων προστίμων, 3) «πάγωμα» νέων προστίμων και 4) συμψηφισμό αυτών, σε περιπτώσεις τακτοποιημένων αυθαιρέτων. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει ο έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.

Η νέα ρύθμιση πρακτικά δεν αφορά τα μεμονωμένα αυθαίρετα, αλλά συγκεντρώσεις αυθαιρέτων κτισμάτων που παρουσιάζουν «εν τοις πράγμασι» λειτουργική ενότητα σε δάση και δασικές εκτάσεις (εξού και ο όρος «οικιστικές πυκνώσεις»).

[fbcomments]