Τρίτη 05.07.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΕΛΓΑ: Την πέμπτη πληρώνει αποζημιώσεις παγετού 2021

08.02.2022

«Ελπίζω η νέα χρονιά που διανύουμε να μην είναι ζημιογόνος, όπως το 2021, να κυλήσει πιο ομαλά, χωρίς τις «τρικλοποδιές» που βάζουν στους αγρότες οι ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα», δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνάντησή του μαζί με τα προεδρεία αγροτικών συνεταιρισμών από την περιοχή του Τυρνάβου με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Στη συνάντηση συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες από τους παγετούς της περασμένης άνοιξης.

Από πλευράς των αγροτών, στη συνάντηση παραβρέθηκαν από τον Α.Σ. Πλατανουλίων, ο πρόεδρος κ. Θανάσης Κατσής, ο αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Ζαμπόγιας και το μέλος κ. Γιώργος Ματράκης, ενώ από τον Α.Σ. «Φρουτοπηγή», ο πρόεδρος κ. Κώστας Μαλάκος, ο αντιπρόεδρος κ. Στέλιος Μαλάκος και το μέλος κ. Βασίλης Γκουρομπίνος.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Α.Σ. Πλατανουλίων «Φρουτοπηγή», Κώστας Μαλάκος, «συζητήσαμε για την αποζημίωση στα βιομηχανικά αχλάδια και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ μας δήλωσε ότι υπάρχουν τα χρήματα αλλά περιμένει η χώρα μας την έγκριση από την ΕΕ για να προχωρήσει η πληρωμή. Η επόμενη πληρωμή, που θα γίνει την Πέμπτη, θα αφορά κυρίως κεράσια γιατί οι εκτιμήσεις ζημιών στα επιτραπέζια αχλάδια έχουν πάει πίσω. Πάντως εκτιμώ ότι θα κλείσουν οι εκκρεμότητες με τα πορίσματα που αφορούν τις αποζημιώσεις από τους παγετούς της περασμένης άνοιξης».

Θυμίζουμε ότι τα βιομηχανικά αχλάδια υπέστησαν ζημιά από παγετό στο προανθικό στάδιο, ενώ στην περιοχή Πλατανουλίων-Δένδρων του Τυρνάβου όπου και δραστηριοποιούνται οι εν λόγω συνεταιρισμοί παράγεται το 70% περίπου της πανελλήνιας παραγωγής.

Κατά την συνάντηση πρόεδρος του ΕΛΓΑ ανέφερε ότι τα πορίσματα που φτάνουν στην κεντρική υπηρεσία του ΕΛΓΑ από τα υποκαταστήματα πληρώνονται μέσα στο επόμενο 20ήμερο, χωρίς να γίνονται διακρίσεις ανάμεσα σε περιοχές ή καλλιέργειες. Αποζημιώσεις για τους περυσινούς παγετούς θα πληρωθούν την προσεχή Πέμπτη (στις 10 Φεβρουαρίου) και ανάλογα με την ροή των πορισμάτων θα ολοκληρωθούν με πληρωμή εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου.

Σε ότι αφορά τα βιομηχανικά αχλάδια, που με βάση τον κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνονται στο προανθικό στάδιο, επεσήμανε ότι αναμένει τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ad hoc πρόγραμμα, ύψους 25 εκατ. ευρώ, το οποίο όπως έχει προϋπολογίσει θα καλύψει τις ζημιές για τις καλλιέργειες που επλήγησαν στο προανθικό στάδιο.
agrotypos.gr

Ετικέτες: