Τετάρτη 26.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Με λίγους και φέτος γιορτάστηκαν τα «Ελευθέρια» Τρικάλων

25.08.2015 /

Το ημερολόγιο έδειχνε 23 Αυγούστου 1881 όταν ο Ελληνικός στρατός απελευθέρωνε τα Τρίκαλα. Την ίδια χρονιά απελευθερώθηκε η Θεσσαλία και προσαρτήθηκε στο Ελληνικό κράτος.

Αυτή η ημερομηνία της απελευθέρωσης της πόλης μας γιορτάστηκε χθες Κυριακή, μια επέτειος 134 χρόνια μετά, με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και όπως συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια, λίγοι εκπρόσωποι της πολιτείας και ακόμη λιγότεροι Τρικαλινοί παρέστησαν στον εορτασμό των «Ελευθερίων» της πόλης, όταν αντίστοιχες εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις συνοδεύονται με προσέλευση αρκετού κόσμου, με τοπική αργία κλπ.

Οι εκδηλώσεις των «Ελευθερίων» περιλάμβαναν το πρωί της Κυριακής, πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες και εμβατήρια στους δρόμους της πόλης των Τρικάλων, επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Αλέξιος και πανηγυρική ομιλία με τίτλο «Τα Ελευθέρια Τρικάλων» εντός του ναού από τον Υποστράτηγο-καθηγητή της ΣΜΥ κ. Κων/νο Κουβάτη.

Ακολούθως η αντιπροσωπεία των επισήμων μετέβη στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου παρουσία λίγων Τρικαλινών και αγήματος από τη ΣΜΥ, τελέστηκε από τον Αρχιμανδρίτη της Ι.Μ. Τρίκκης και Σταγών π. Χρυσόστομο Νάση επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους μπροστά στα αγάλματα των ηρώων Βλαχάβα και Στουρνάρα.

Εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων παραβρέθηκαν οι κύριοι Ντίνος Μπάρδας, Γιώργος Τσίγκας, Απόστολος Κολίτσας, Χρήστος Γακόπουλος, ο πρώην βουλευτής και  Νομάρχης Ηλίας Βλαχογιάννης, ο Αντιδήμαρχος Χρυσόστομος Κυρίτσης, ο Δημοτικός σύμβουλος Αχιλλέας Μυσιρλής, εκπρόσωποι της ΣΜΥ, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τρικάλων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των αποστράτων στρατού και σωμάτων ασφαλείας κ.α.

 

 

Δημήτρης Παδιός