Τετάρτη 08.07.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Εκτός κινδύνου η Τρικαλινή – Καρδιτσιώτες οι 2 νεκροί

19.04.2017

Η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα, μέλος του πληρώματος του ελικοπτέρου, εντοπίστηκε τραυματισμένη και μεταφέρθηκε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Τυχερή στάθηκε η Τρικαλινή Αρχιλοχίας Βασιλικής Πλεξίδα η οποία είναι η μόνη που επέζησε από το πλήρωμα του ελικοπτέρουτ ΣΞ τ. UH-1H.
Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ Λάρισας η αξιωματικός που εντοπίστηκε ζωντανή είναι πολυτραυματίας και μεταφέρθηκε με στρατιωτικό ελικόπτερο στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Η αξιωματικός Βασιλική Πλεξίδα ήταν μέλος του πληρώματος και είχε την ειδικότητα του Μηχανοσυνθέτη.
ΑΥΤΗ είναι η ΑΡΧΙΛΟΧΙΑΣ που ΣΩΘΗΚΕ από την πτώση του ελικοπτέρου στην Ελασσόνα
H αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα, τραυματίας του στρατιωτικού ελικοπτέρου που συνετρίβη στην Ελασσόνα, μεταφέρθηκε στο 424 νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που έχει εξειδικευμένο προσωπικό κι εξοπλισμό, καθώς η κατάστασή της είναι πολύ σοβαρή.
Σε ετοιμότητα βρίσκεται και το στρατιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας, στην περίπτωση που η αρχολοχίας χρειαστεί να μεταφερθεί.
Ο σύζυγός της έφυγε εσπευσμένα από τον Βόλο με το αυτοκίνητό του και πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη, να σταθεί στο πλευρό της γυναίκας του.
Πριν από λίγη ώρα, μίλησε στο Star και την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» και δήλωσε ότι η σύζυγός του είναι καλά τα ζωτικά της όργανα, απλά η κοπέλα έχει ένα κάταγμα στη λεκάνη της. Αυτό είναι που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι γιατροί, με τα μέχρι τώρα στοιχεία που κι ο ίδιος ο άνθρωπος γνωρίζει.
Η Καρδίτσα θρηνεί 2 νεκρούς
Τον θάνατο δύο παιδιών της που σκοτώθηκαν από την πτώση του μοιραίου ελικοπτέρου Χιούι που κατέπεσε στο Σαραντάπορο Ελασσόνας.
Νεκροί είναι, ο 50χρονος συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας (με καταγωγή από το Αρτεσιανό) και ο Ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας, που κατάγεται από το Ανθηρό Αργιθέας και διέμενε στη Λάρισα.
Νεκροί ανασύρθηκαν από την πτώση.
Ο 50χρονος συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας (με καταγωγή από το Αρτεσιανό), πατέρας τριών παιδιών. Ο 50χρονος επιβιβάστηκε στο μοιραίο ελικόπτερο από τη Λάρισα όπου υπηρετούσε ως Διευθυντής σε νευραλγικό πόστο στην 1η Στρατιά.
Ο Ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας, που κατάγεται από το Ανθηρό Αργιθέας και διέμενε στη Λάρισα.

o 50χρονος συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας (με καταγωγή από το Αρτεσιανό)
Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ με θέμα «Πτώση Ελικοπτέρου του ΣΞ»: «Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 πρωινές ώρες, ελικόπτερο του ΣΞ τ. UH-1H, με πέντε (5) επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη, κατέπεσε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας. Αναλήφθηκε άμεσα επιχείρηση έρευνας-διάσωσης, υπό τον συντονισμό του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ με παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας.
Από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις (4) σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ως του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή. Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.
Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει στην περιοχή του ατυχήματος.
Η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος».
Το ελικόπτερο εκτελούσε πτήση επιτήρησης
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελικόπτερο θα εκτελούσε πτήση επιτήρησης κατά μήκος των βορείων συνόρων για την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών, δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται κατά τακτά διαστήματα.
Πολυτραυματίας η γυναίκα αξιωματικός που επέζησε από τη συντριβή του Χιούι
Υπενθυμίζεται πως στα ελικόπτερα τύπου Χιούι υπάρχουν τρία μέλη πληρώματος: δύο Χειριστές και ένας ένας Μηχανοσυνθέτης.
Στο σημείο της συντριβής έχουν ήδη εντοπιστεί νεκροί, οι υπόλοιποι τέσσερις επιβαίνοντες.
Μιλώντας στα ΜΜΕ ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, ο οποίος έφτασε από την πρώτη στιγμή στο σημείο της πτώσης του στρατιωτικού ελικοπτέρου, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει επιζήσασα, ωστόσο δεν θέλησε να δώσει πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών εξηγώντας ότι τονίζοντας ότι το ΓΕΕΘΑ θα βγάλει επίσημη ενημέρωση. Όσον αφορά στο σημείο που έγινε η πτώση τόνισε ότι δεν είναι και τόσο εύκολη η πρόσβαση σε αυτό.
Ο υποστράτηγος Γιάννης Τζανιδάκης, υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς, ένας από τους τέσσερις νεκρούς

Έπεσε σε κολόνα της ΔΕΗ;
Σύμφωνα με πληροφορίες το ελικόπτερο τύπου Χιούι συνετρίβη κοντά στο οδικό δίκτυο Ελασσόνας – Κοζάνης πάνω σε κολόνα της ΔΕΗ. Το ελικόπτερο κατέπεσε σε δύσβατη περιοχή και στο σημείο φέρονται να βρίσκονται και κάτοικοι του χωριού. Το σημείο όπου κατέπεσε το Χιούι
Η μοιραία πτήση
Σύμφωνα με πληροφορίες, το στίγμα του ελικοπτέρου χάθηκε στις 7:50 από τα ραντάρ στην περιοχή της Ελασσόνας. Ξεκίνησε από το Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας με προορισμό τη Λάρισα, έχοντας τρεις επιβαίνοντες. Από εκεί επιβιβάστηκαν άλλα δύο άτομα και το ελικόπτερο απογειώθηκε με προορισμό την Κοζάνη.
Στην επιχείρηση έρευνας για τον εντοπισμό και τη διάσωση των πέντε επιβαινόντων στο Χιούι μετέχουν ένα Super Puma και ακόμη ένα ελικόπτερο τύπου Agusta Bell της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου CL-415.
Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις
Τραγωδία στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο Στρατό Ξηράς. Η δεύτερη μέσα σε 24 ώρες! Χθες είχαμε το θάνατο ενός νεαρού στρατονόμου σε τροχαίο με τζιπ και σήμερα το θάνατο τεσσάρων στελεχών και τον τραυματισμό ενός ακόμη στην πτώση του ελικοπτέρου ΧΙΟΥΙ στην Ελασσόνα.
Τα ερωτήματα για τα αίτια της πτώσης είναι πολύ νωρίς για να απαντηθούν. Πληροφορίες κυκλοφορούν πολλές. Ας περιμένουμε να προκύψουν πιο ασφαλή συμπεράσματα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ η κατάσταση της υγείας της γυναίκας Αρχιλοχία που σώθηκε είναι καλή. Βρίσκεται εκτός κινδύνου.
Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμένου κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας Κώστα Δουζίνα.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στις οικογένειες των εκλιπόντων στρατιωτικών.
Πρ. Παυλόπουλος: Βαθιά οδύνη για τον θάνατο των τεσσάρων αξιωματικών
Θερμά συλλυπητήρια και αμέριστη συμπαράσταση στις οικογένειες των θανόντων αξιωματικών που επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο UH-1H, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
«Η πατρίδα και ο λαός μας εκφράζουν, μαζί με την βαθιά οδύνη, ειλικρινή ευγνωμοσύνη προς τους ηρωικούς αξιωματικούς που έπεσαν στον βωμό της θωράκισης της εθνικής μας άμυνας και της χαλύβδωσης του φρονήματος των Ενόπλων μας Δυνάμεων», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος στο συλλυπητήριο μήνυμά του.
Ποιο είναι το ελικόπτερο που έπεσε
Το πλήρες όνομα του ελικοπτέρου είναι Bell UH-1H Iroquois (Huey) και προφέρεται “Ιροκουά” από την ομώνυμη φυλή των ιθαγενών της Βόρειας Αμερικής. Το “Χιούι” είναι ένα παρατσούκλι που έχει επικρατήσει και αποτελεί φωνητικό αναγραμματισμό των αρχικών UH-1. Πρόκειται για το πλέον επιτυχημένο στρατιωτικό ελικόπτερο στον κόσμο, καθώς κατασκευάστηκε σε τεράστιους αριθμούς και χρησιμοποιήθηκε από τον στρατό 48 και πλέον χωρών. To ελικόπτερο που έπεσε σήμερα στο Σαραντάπορο Ελασσόνας μετέφερε 5 άτομα, 4 είναι νεκροί. Περισσότερα ΕΔΩ.
Η ιστορία της κατασκευής
H μαζική παραγωγή του UH-1H για τον στρατό των ΗΠΑ ξεκίνησε το 1967 και τρία χρόνια αργότερα, στο αποκορύφωμα των πολεμικών επιχειρήσεων στο Βιετνάμ, οι Αμερικανοί διέθεταν εκεί πάνω από 3.900 ελικόπτερα, τα δύο τρίτα από τα οποία ήταν Heuy. Μέχρι τη λήξη της γραμμής παραγωγής το 1982 κατασκευάστηκαν περίπου 5.500 ελικόπτερα μονάχα εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν τα προγράμματα συμπαραγωγής της μητρικής εταιρείας Bell σε Ιταλία, Γερμανία, Ταϊβάν, Ιαπωνία και Τουρκία. Η αντίστροφη μέτρηση για τον συγκεκριμένο τύπο ξεκίνησε το 2004, όταν ο αμερικανικός στρατός ξεκίνησε την ταχεία εφαρμογή προγράμματος γενικής απόσυρσης.
Η Ελλάδα ξεκίνησε την παραλαβή των ελικοπτέρων UH-1 το 1969, η οποία ολοκληρώθηκε το 1981. Ο στόλος της Αεροπορίας Στρατού, με την παραλαβή μερικών ακόμα μεταχειρισμένων από τον αμερικανικό στρατό το 1993, έφθασε να αριθμεί περίπου 100 ελικόπτερα του τύπου όμως σήμερα σχεδόν τα μισά μπορούν να θεωρηθούν επιχειρησιακώς διαθέσιμα. Ο δείκτης ατυχημάτων για τα UH-1H Huey παραμένει στα χαμηλά επίπεδα του 0,07, δηλαδή σε ένα μείζον ατύχημα ανά 62.500 ώρες πτήσης. Παρόλα αυτά, ο αριθμός των νεκρών φθάνει τους 23 σε πέντε αεροπορικά δυστυχήματα.
Βελτιωμένος τύπος ΑΒ-212
Το ελικόπτερο ΑΒ-212 είναι το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας της Βell να δώσει στο τυπικό Ηuey μεγαλύτερη ισχύ – που μεταφράζεται σε βελτιωμένες επιδόσεις, αλλά και σε αυξημένη ασφάλεια που απορρέει από την υιοθέτηση δύο κινητήρων. Μία από τις λιγότερο εμφανείς διαφορές από τα UΗ-1/ΑΒ-205 αφορά και την τοποθέτηση του ουραίου στροφείου στη δεξιά πλευρά του ελικοπτέρου για βελτίωση των χαρακτηριστικών αντιστάθμισης της ροπής. Οι χειριστές που προορίζονται για το ΑΒ-212 πρέπει να είναι ήδη διαθέσιμοι κυβερνήτες στο μονοκινητήριο Ηuey και στη συνέχεια μεταβαίνουν στο 4ο Τ.ΕΑΣ, όπου λειτουργεί το αντίστοιχο Σχολείο Μετεκπαίδευσης. Η διάρκεια της εκπαίδευσης είναι 3 εβδομάδες και εκεί ο χειριστής συμπληρώνει 10 ώρες προτού οριστεί συγκυβερνήτης. Στη συνέχεια δε και μετά τη συμπλήρωση 50 ωρών, είναι έτοιμος να μεταπηδήσει στη δεξιά θέση του θαλάμου διακυβέρνησης.
Σημειώνεται ότι τα Bell 204 και Bell 205 είναι πολιτικές εκδόσεις του περίφημου στρατιωτικού ελικοπτέρου UH-1 Iroquois. Αυτά τα μοντέλα χρησιμοποιούνται σε πολλούς ρόλους, όπως αεροψεκασμούς, μεταφορά φορτίων και επιβατών, μεταφοράς τραυματιών, αστυνόμευσης και αεροπυρόσβεσης.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Πλήρωμα: 1-4
Χωρητικότητα: 1.760 kg, συμπεριλαμβανομένων 14 στρατιωτών, ή 6 φορεία, ή ισοδύναμο φορτίο
Μήκος: 17,40 μ με ρότορες
Πλάτος: 2,62 m άτρακτος
Ύψος: 4,39 μ
Κενό βάρος: 2.365 kg
Μεικτό βάρος: 4.100 kg
Μέγιστο βάρος απογείωσης: 4.309 kg
Κινητήρες: 1 ×Lycoming T53 L-11 turboshaft , 1.100 shp (820 kW)
Χωρητικότητα καυσίμων: 209 γαλόνια ή 791.15 L[2]
Επιδόσεις
Μέγιστη ταχύτητα: 217 χλμ/ώρα {117 kn}
Εμβέλεια: 274 ναυτικά μίλια {507 χιλιόμετρα}
Μέγιστο ύψος: 19.390 ft (5.910 m)
Οπλισμός
2 πολυβόλα ή 2 φορείς ρουκετών