Σάββατο 25.01.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Εκτίμηση καιρού για το επερχόμενο διάστημα έως 23/01/18

10.01.2018 /

Γρήγορη μεταβολή αναμένουμε να παρουσιάσει ο καιρός τα επόμενα 24ώρα, με βροχές που θα επεκταθούν από τα Δυτικά τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης και νέο κύμα προερχόμενο από την ίδια διαταραχή ( 1010 hPa ) την Παρασκευή και το Σάββατο με εντονότερα χαρακτηριστικά που θα περιλαμβάνουν τις έντονες βροχές και καταιγίδες, αλλά και τα χιόνια σε περιοχές της Β. Ελλάδος με χαμηλό υψόμετρο.
Η αλλαγή αυτή που είναι το αποτέλεσμα της αποκοπής ψυχρής λίμνης στην περιοχή του Ατλαντικού, έχει να κάνει με την μεγάλη κινητικότητα λόγω ισχυρών ανέμων ( jet stream ) στα κράσπεδα του Αζορικού αντικυκλώνα, φαινόμενο που απαντάται με την ονομασία Βορειοατλαντική Ταλάντωση ( θετική φάση ) η οποία έχει ως αποτέλεσμα την μεταφορά ψύχους στην ανώτερη τροπόσφαιρα από τον Καναδά προς την περιοχή μας.

Το αποτέλεσμα της ταλάντωσης, δίνει: Πιο βροχερούς και ήπιους χειμώνες στη βόρεια Ευρώπη.
Στον Καναδά και στη Γροιλανδία χαμηλότερες θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις.
Στην περιοχή μας, θα δώσει πολλές βροχές και στην φάση της διακοπής της μια καλή ψυχρή εισβολή με πολύ κρύο.
Αυτό το μοτίβο φαίνεται να συνεχίζεται, για τις επόμενες μέρες μέχρι και την αποκορύφωση του φαινομένου στο διάστημα 22-23 που βλέπουμε και την έντονη προοπτική για χιόνια σε πεδινές περιοχές της κεντρικής Ελλάδος, αφού η ταχύτατη μεταφορά διακόπτεται στιγμιαία και έχει ως αποτέλεσμα την κατάβαση πολύ ψυχρών αερίων μαζών προς την περιοχή της Βαλκανικής. Σημειώνουμε ότι για την επικείμενη ψυχρή εισβολή δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα, το εάν θα εξελιχθεί σε μια σημαντική κακοκαιρία, ή όχι, λόγο του μεγάλου διαστήματος που μας χωρίζει από το συμβάν είναι αρκετά αμφίβολο να εκτιμηθεί, γιαυτό και η εκτίμηση αυτή αφορά τα σημερινά δεδομένα, και όχι μελλοντικές διαφοροποιήσεις τους.

kairos.gr

ΕΜΥ

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού – Έρχονται καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια στα ορεινά

α. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν:

1. Από τις βραδινές ώρες τα νησια του Ιονίου (κυρίως τα νοτιότερα), την Πελοπόννησο και κατά τη διάρκεια της νύχτας πιθανόν την κεντρική και ανατολική Στερεά.

2. Μέχρι τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (11-01-18) τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

β. Τις παραδοσιακές χιονοπτώσεις (πάνω από τα 1000 μέτρα) στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας και της δυτικής Στερεάς.

Β. Νέα επιδείνωση του καιρού αναμένεται την Παρασκευή (12-01-2018) από τα δυτικά με κύρια χαρακτηριστικά:

α. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν:

1. Την Παρασκευή (12-01-18) τα νησιά του Ιονίου και βαθμιαία τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο και από τις βραδινές ώρες την υπόλοιπη Στερεά, την Εύβοια, την Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Κεντρική Μακεδονία.

2. Το Σάββατο (13-01-18) την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Στερεά (κυρίως την ανατολική), την Εύβοια, τις Κυκλάδες, τα νηδιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

β. Τις πυκνές χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά καθώς και σε περιοχές:

1. Της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας (πάνω από τα 700 μέτρα) από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής.

2. Της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς (με ενδεικτικό υψόμετρο 400-600 μέτρα) το Σάββατο.

γ. Τους θυελλώδεις βόρεις βορειοανατολικούς ανέμους (8 και πιθανόν 9 μποφόρ) στο Αιγαίο το Σάββατο

Επισημαίνεται ότι παρά την σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων την Κυριακή οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας μέχρι και την Τρίτη (16-01-18).