Παρασκευή 13.12.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Έξαρση της γρίπης με νοσηλείες στην… εντατική

21.01.2019

Της Νικολέττας Μούκα

Το πιο …άγριο πρόσωπό της έδειξε η εποχική γρίπη τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου που παρουσίασε έξαρση, με πολλούς Τρικαλινούς να χρειάστηκε να κρεβατωθούν, ενώ σε χειρότερη κατάσταση άλλοι, νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου της πόλης.

Αναμενόμενο, χαρακτηρίζει το γεγονός ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικάλων Νίκος Μάνος, αναφέροντας πως «ο Ιανουάριος είναι κατ’ εξοχήν μήνας που καταγράφεται η έξαρση, γι΄ αυτό λέγαμε ότι θα πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός μέχρι τον Νοέμβριο, ώστε να δοθεί η ανοσοποίηση του οργανισμού που απαιτείται».

Ο ίδιος επισημαίνει πως «αυτοί που εμβολιάστηκαν είναι καλυμμένοι. Βεβαία, δεν μιλάμε για τις απλές ιώσεις που μπορούν να τις περάσουν στο σπίτι, αλλά όσον αφορά τη γρίπη που θα τους κρεβατώσει ή θα τους στείλει στο νοσοκομείο».

Ο κ. Μάνος εξηγεί ότι «τη συγκεκριμένη περίοδο είμαστε στη αρχή της έξαρσης, και απαιτείται για το λόγο αυτό οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να δείξουν προσοχή».

Πιο ευάλωτα είναι τα μικρά παιδιά κάτω των πέντε ετών και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, καθώς και εκείνοι που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό και παρουσιάζουν επιβαρυντικούς παράγοντες ή νοσήματα, όπως άσθμα, καρδιακή νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφροπάθεια κ.α.

Το θετικό είναι ότι παρά το μαζικό ενδιαφέρον και την ευαισθητοποίηση που υπήρξε φέτος, υπάρχουν ακόμη σκευάσματα στα ράφια των φαρμακείων και όπως σημειώνει ο κ. Μάνος «όσοι επιθυμούν να εμβολιαστούν, προλαβαίνουν να το κάνουν και τώρα σε οποιοδήποτε φαρμακείο της πόλης».

Βέβαια, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις ατόμων που θα πρέπει να αποφεύγουν τον εμβολιασμό. Πρόκειται για τα άτομα με σοβαρή αλλεργία ή με προγενέστερη αντίδραση σε εμβολιασμούς.

Εγρήγορση και μέτρα προστασίας

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες από τον χώρο της υγείας, επισημαίνουν ότι για την αποφυγή μετάδοσης της γρίπης και των ιώσεων θα πρέπει να είμαστε σε αυξημένη υγειονομική ετοιμότητα και να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης.

Αυτά, αφορούν κυρίως την τήρηση των ατομικών κανόνων υγιεινής, συχνό και σωστό πλύσιμο των χεριών, κάλυψη του στόματος και της μύτης σε περίπτωση βήχα ή φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με τον αγκώνα μας, καθώς και η αποφυγή συγχρωτισμού, τα οποία συμβάλλουν στην πρόληψη της μετάδοσης του ιού της γρίπης. Επίσης, στην θωράκιση του οργανισμού και την προστασία από τον ιό της γρίπης συμβάλουν σημαντικά η διατροφή και η σωματική άσκηση.