Τετάρτη 25.05.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ούτε και με τις εκπτώσεις μπορεί να έρθει «ανάσταση» στην αγορά

04.08.2015 /

Μπορεί να διανύουμε περίοδο θερινών εκπτώσεων στην αγορά, γεγονός που υπό ομαλές συνθήκες, θα εξασφάλιζε κίνηση στην αγορά και κέρδη άξια λόγου για τους εμπόρους, δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο σήμερα φαίνεται πως δεν ισχύει.

Βέβαια είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα μετά την επίτευξη της πολυπόθητης συμφωνίας κυβέρνησης και θεσμών, το άνοιγμα των τραπεζών και τη σταδιακή επάνοδο στους φυσιολογικούς ρυθμούς, άρχισε πάλι δειλά δειλά να αλλάζει η ψυχολογία των καταναλωτών και να παρατηρείται αύξηση της αγοραστικής ζήτησης. Είναι όμως αυτό ικανό να αλλάξει τα δεδομένα που επικρατούν στην Τρικαλινή αγορά? Σύμφωνα με δηλώσεις Τρικαλινών επαγγελματιών και καταστηματαρχών στον «Ε.Π.»,κάτι τέτοιο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο έως ακατόρθωτο.

Μπορεί να έχουμε επάρκεια πολλών και ποιοτικών προϊόντων και σε πολύ καλές τιμές, ο κόσμος όμως δεν αποφασίζει εύκολα να προχωρήσει σε αγορές. Καθόμαστε ατ5έλειωτες ώρες στα μαγαζιά μας, χωρίς να μπαίνει μέσα ψυχή. Και τα δικά μας έξοδα πολλές φορές δεν μπορούμε να τα βγάλουμε, γι’αυτό παρατηρείται να κλείνουν πολλά μαγαζιά το ένα πίσω απ’ το άλλο, εξομολογείται ο κ. Αποστόλης Σακκάς, ιδιοκτήτης καταστήματος στην οδό Γαριβάλδη.

Έτερος έμπορος με κατάστημα εποχιακών ειδών στο χώρο της μόδας, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του προσθέτει για το κλίμα που επικρατεί στην τοπική αγορά:

«Το ποσοστό υποχώρησης και της μείωσης του τζίρου κατά το προηγούμενο διάστημα ήταν περίπου 60%-70%,σύν το πάγωμα που υπήρξε στην συναλλακτική δραστηριότητα με εταιρίες κυρίως του εξωτερικού, λόγω της τραπεζικής αργίας. Είναι φανερό πως υπήρξε τεράστιο πρόβλημα με τις παραγγελίες των προϊόντων και την εύρυθμη λειτουργία των περισσότερων καταστημάτων.

Η ανησυχία, ο προβληματισμός και η αβεβαιότητα που επικρατούσε κατά κόρον τον περασμένο μήνα, έκαναν τους καταναλωτές αρκετά διστακτικούς και τους περιόριζαν σε αγορές μόνο σε είδη πρώτης ανάγκης. Επιπλέον παρατηρήθηκε αύξηση των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες. Μετά την επίτευξη συμφωνίας και το άνοιγμα των τραπεζών ,ο κόσμος αναθάρρησε και βγήκε στην αγορά, παρατηρήθηκε μια σχετική  κινητικότητα και αυτό είναι θετικό. Σίγουρα όμως δεν επαρκεί για να σωθεί η κατάσταση στην τοπική αλλά και σε κάθε αγορά της χώρας».

Όπως και να το κάνουμε, δεδομένης και της οικονομικής δυσπραγίας που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα νοικοκυριά, χρειάζεται αποκατάσταση της σταθερότητας και της κοινωνικής ηρεμίας, για να μπορέσει το εμπόριο και άλλοι τομείς της αγοράς να σταθούν σίγουρα στα πόδια τους, γιατί όσο ισχύουν συνθήκες αβεβαιότητας, κλονίζεται ανεπανόρθωτα η ψυχολογία του κόσμου και κανείς δεν έχει τη διάθεση όχι μόνο να αγοράσει αλλά ούτε καν να βγει έξω στην αγορά. Θα έρθει λοιπόν αυτή η σταθερότητα? δύσκολη φαντάζει αλλά μένει να το δούμε.

Προς το παρόν όμως και όπως δείχνουν τα πράγματα, μόνο σε θαύμα πλέον ελπίζουν οι Τρικαλινοί έμποροι για ανάκαμψη της αγοράς και αποκατάσταση της χασούρας όλου του προηγούμενου διαστήματος.

 

 

Δημήτρης Παδιός