Πέμπτη 24.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Εκοψαν την πίτα οι Τζουρτζιώτες

20.02.2017 /

Με την ευχή η χρονιά που ήρθε να έχει λιγότερες δυσκολίες, χθες τα μέλη της Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας Τζούρτζιας – Αθαμανίας (Φ.Α.Τ.Α.) έκοψαν την καθιερωμένη πίτα.

Η εκδήλωση έγινε στον “Ορφέα” , παρουσία των μελών της ΦΑΤΑ, αλλά και φίλων της Τζούρτζιας που θέλησαν να απολαύσουν έναν ήρεμο κυριακάτικο καφέ.

Στις δράσεις της ΦΑΤΑ που έγιναν τη χρονιά που πέρασε, στάθηκε ο πρόεδρος Σωκράτης Λαϊάκης, ενώ αναφέρθηκε και στην ίδρυση της αδελφότητας.

“Η Φ.Α.Τ.Α. ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Χρήστου Βασιλείου Δήμα (παρωνύμιο Ούτος), κατά τα πρότυπα αντίστοιχων συλλόγων στην περιοχή του Πόντου, όπου ταξίδευε για εμπορικές δραστηριότητες. Από την ίδρυσή της, το 1893, η δραστηριότητά της καλύπτει ένα ευρύ φάσμα κοινωνικοοικονομικών σχέσεων. Οι στόχοι της, όπως περιγράφονται αναλυτικά στο «Καταστατικόν» της, εκτείνονται από την προικοδότηση των κορασίδων και την παροχή βοηθήματος στους απόρους συγχωριανούς, τη δανειοδότηση των μελών της, την εξασφάλιση σταθερού εισοδήματος στα γηραιά μέλη (μια πρώιμη μορφή σύνταξης), ώς την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και την κατασκευή σημαντικών κοινοτικών έργων, τόσο στα όρια του χωριού όσο και στην ευρύτερη περιοχή, όπως γεφύρια, εφ’ όσον αυτά εξυπηρετούν τους κατοίκους της Τζούρτζιας” σημείωσε.

Ε.Κ.