Δευτέρα 25.05.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο

07.07.2016

Αθήνα

Το απόγευμα της Πέμπτης αρχίζει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο και αναμένεται να διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους, κυρίως μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει την ψήφο 200 βουλευτών, προκειμένου ο νέος εκλογικός νόμος να εφαρμοστεί από την προσεχή εκλογική αναμέτρηση, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται πιθανό, καθώς η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και το ΚΚΕ δεν θα στηρίξουν τις αλλαγές.

Στο Μαξίμου μετρούν και ξαναμετρούν τις ψήφους, ωστόσο η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Ένωσης Κεντρώων, της Χρυσής Αυγής, καθώς και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ και κάποιοι από τους ανεξάρτητους, δεν αρκούν για να συμπληρωθεί ο κρίσιμος αριθμός.

Έτσι, στο Μαξίμου υπάρχουν σκέψεις για άνοιγμα σε ζητήματα που έχουν τεθεί ήδη από κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, όπως η κατάτμηση μεγάλων περιφερειών και η ψήφος στους ομογενείς.

Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε στον RealFm ότι η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και η ψήφος στους ομογενείς μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια δεύτερη νομοθετική κίνηση.

Ωστόσο, το παζλ δύσκολα συμπληρώνεται, καθώς την κατάτμηση μεγάλων περιφερειών δεν επιθυμεί η Ένωση Κεντρώων, κάτι που μπορεί να προκαλέσει διαρροή ψήφων από εκείνη την πλευρά.

Σε κάθε περίπτωση, έως τις 20 του μηνός, οπότε αναμένεται να ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος, στη Βουλή αναμένεται σκληρή μάχη και έντονες διαπραγματεύσεις.

Πηγή: www.tovima.gr