Δευτέρα 05.12.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Τα ονόματα που παίζουν στα ψηφοδέλτια των κομμάτων στα Τρίκαλα

31.10.2022

Ισως ακόμη και το Νοέμβριο… να ζήσουμε τον πιο ήσυχο από πλευράς δηλώσεων και ίντριγκας μήνα προ των εκλογών… και όταν αναφερόμαστε σε εκλογές, εννοούμε εθνικές και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση…
Τέλος Νοέμβρη το αργότερο αναμένεται να ανακοινωθούν τα ονόματα των υποψηφίων που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ αφού η αρμόδια Επιτροπή έχει κλείσει περίπου το 80% των ψηφοδελτίων ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θα κρατήσει το Επικρατείας και κάποιες υποψηφιότητες-έκπληξη στα μεγάλα αστικά κέντρα και από εκεί και μετά αρχίζουν τα όργανα…
Οι πληροφορίες θέλουν πως μέσα στον Δεκέμβριο, αφού δει τα ψηφοδέλτια της αντιπολίτευσης, θα κάνει γνωστά και τα δικά της η κυβέρνηση.
Στη Ν.Δ.
Με εξαίρεση τον κυρίαρχο του παιχνιδιού λόγω της υπουργικής του θέσης Κώστα Σκρέκα που φαίνεται να έχει ξεχωρίσει… από εκεί και κάτω στην τοπική Νέα Δημοκρατία γίνεται ένας χαμούλης… κυριολεκτικά. Κλειδί στις εξελίξεις είναι η συμμετοχή ή όχι του Χρήστου Μιχαλάκη που για πολλούς θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη μιας και με τίποτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα ήθελε να απολέσει την περίπτωση της αυτοδυναμίας, αν δει ότι φτάνει τόσο κοντά. Σε μια τέτοια περίπτωση πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν την εκλογή του σίγουρη, μιας και η πολυσυλλεκτικότητα σε σταυρούς του αντιπεριφερειάρχη είναι γνωστή. Όμως δεν την ενστερνίζονται όλοι… που λένε: «Μην κοιτάζεται τις περιφερειακές εκλογές όπου τρέχαμε όλοι για τον Χρήστο, τώρα θα πέσουν κορμιά… μιας και η μάχη μας αφορά όλους».
Την δική τους μάχη για επανεκλογή δίνουν τα βουλευτικά γραφεία των Θανάση Λιούτα και Κατερίνας Παπακώστα, όπου τόσο μεταξύ τους… όσο και με τους υπόλοιπους υποψηφίους η κλωτσοπατινάδα και η… ρουφιανιά πάει σύννεφο. Μάλιστα αρκετές είναι και οι μεταγραφές που παρατηρούνται σε όλα τα γραφεία των υποψηφίων.
Από εκεί και… κάτω τα πράγματα αρχίζουν να περιπλέκονται. Ο τέταρτος σε σταυρούς… και παρολίγο εκ νέου βουλευτής Ηλίας Βλαχογιάννης, έχοντας ως αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του, έκανε μια δυναμική εμφάνιση έχοντας στο πλευρό του πρωτοκλασσάτα στελέχη της κεντρικής πολιτικής σκηνής, θέλοντας έτσι να στείλει το μήνυμα πως όχι μόνον είναι παρών στο ψηφοδέλτιο, αλλά θα διεκδικήσει με νύχια και με δόντια μια έδρα.
Που είναι ο Μικέλη οέο;
Αν κάποιος έχει χαθεί ή… για την ακρίβεια έχει αραιώσει τις εμφανίσεις του… αφήνοντας στο πόδι του την Δήμητρα Νάτσινα, είναι ο Μικέλης Χατζηγάκης που μετά την δυναμική του εμφάνιση στην Καλαμπάκα, δεν φαίνεται να τραβά τα φώτα της δημοσιότητας η παρουσία του στα Τρίκαλα, αντίθετα μάλιστα στον… αντίποδα δυναμική και σχεδόν παντού είναι η Χαρά Ξάνθη που δεν χάνει την ευκαιρία και να φωτογραφίζεται και να λέει πως θα είναι μέσα στο ψηφοδέλτιο… Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένας εκ των δύο (Βλαχογιάννης, Χατζηγάκης), θα είναι εκτός, παρότι το ποσοστό του 30% των γυναικών που θέτει ως προϋπόθεση η Ν.Δ. μπορεί να καλυφθεί περιφερειακά.
Στον ΣΥΡΙΖΑ
Σε τοπικό επίπεδο τα πράγματα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κινείται σε ποσοστό 50% στο θέμα ανδρών και γυναικών τα πράγματα φαίνεται να είναι εύκολα. Οι τρεις γυναίκες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι η πρώην βουλευτής Παναγιώτα Δριτσέλη, η δικηγόρος και επίσης πρώην υποψήφια Πέρυ Χαρτοπούλου και η νεοεισερχόμενη στην πολιτική Μαρίνα Κοντοτόλη. Στην περίπτωση των γυναικών φαίνεται πως θα δοθεί μεγάλη μάχη μιας και οι τρεις τους έλκουν την καταγωγή του από την περιοχή της Καλαμπάκας, κάτι που κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα… και ίσως γι’ αυτό σε κάποιες περιπτώσεις (δήμος Καλαμπάκας), βλέπουμε και… κλωτσιές κάτω από το τραπέζι.
Στους άντρες τώρα μόνος σίγουρος είναι ο πρώην βουλευτής Χρήστος Σιμορέλης και από κει και μετά σίγουρο φαίνεται να είναι το όνομα του Γιάννη Χάιδου (παρότι φαίνεται να υπήρξαν και αρνητικές εισηγήσεις στα κεντρικά του κόμματος), ενώ για την μια και εναπομείνασα θέση μάχη φαίνεται να δίνουν οι… νεοφώτιστοι Λευτέρης Τσικρικάς και Γιώργος Τσιάκαλος.
Στο ΠΑΣΟΚ
Εδώ κυριολεκτικά γίνεται του… κουτρούλη ο γάμος. Φαίνεται πως ένας και μοναδικός είναι ο σίγουρος υποψήφιος, ο Σωτήρης Μπλέτσας ο οποίος παρότι έχει μια πικρή εμπειρία από τις περασμένες εκλογές… δείχνει να το διασκεδάζει και να γυρνάει από χωριό σε χωριό και από εκδήλωση σε εκδήλωση.
Ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και κουμπάρος του… Νίκου, Γιώργος Οικονόμου κάνει αισθητή την παρουσία του μόνο μέσω ανακοινώσεων στο facebook και δια των… αντιπροσώπων του. Μόνο που έτσι και τα ποσοστά στο νομό, ακολουθούν αυτά των πανελλαδικών δημοσκοπήσεων κι αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να βγάλει έδρα στο νομό… πρέπει κυριολεκτικά να πείσουν κάθε πρώην πασόκο να επιστρέψει στο… μαντρί.
Με σχεδόν βέβαια την… απουσία του Κωνσταντίνου Παπαευθυμίου… ο δεύτερος σε ψήφους την προηγούμενη φορά και με αρκετά μεγάλη δυναμική τώρα Γιώργος Ηλιάδης… φαίνεται και αυτός να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια κατά δήμο Τρικκαίων μεριά…
Όμως ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη και πολύ περισσότερο δεν φτάνει για να σηκώσει τον πράσινο ήλιο τόσο ψηλά που να φέξει και στην Βουλή, γι’ αυτό αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να επανακάμψει σε πρωταγωνιστικό ρόλο, θα πρέπει να φέρει πίσω στελέχη που βλέποντας την παντοκρατορία του… ενός, έχουν αποστασιοποιηθεί.
Στο ΚΚΕ
Μπορεί να έχουμε συνηθίσει να λέμε πως στον ΚΚΕ δεν υπάρχουν εκπλήξεις… όμως κι εδώ μπορεί να δούμε τα πράγματα να αλλάζουν. Στις εκλογές του 2019 ήταν φανερό πως είχε πέσει γραμμή υπέρ του Αχιλλέα Κανταρτζή ο οποίος πήρε 2.627 ψήφους, έναντι 1967 που πήρε ο Γιώργος Καΐκης… που η πληροφορίες θέλουν να… ηγείται αυτός του ψηφοδελτίου αυτή τη φορά και ο τρίτος στις περασμένες εκλογές Λάμπρος Ντουρλιός που πήρε 783 ψήφους να τίθεται επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης ως υποψήφιος στον δήμο Τρικκαίων.
Ελληνική Λύση
Μάχη όμως θα δοθεί και στην Ελληνική Λύση που από καραμπόλα δεν αποκλείεται να βγει με έδρα στα Τρίκαλα. Πρώτος στις περασμένες εκλογές ήταν με 776 ψήφους ο Γιώργος Μαγκούτης και δεύτερος ο Δημήτρης Σβάνας με 526. Αγνωστο βέβαια ποιοι θα είναι ξανά υποψήφιοι.
Στο ΜΕΡΑ 25
Δυναμικά φαίνεται να θέλει να μπει στο… παιχνίδι των εκλογών και το ΜΕΡΑ 25 με τον γνωστό δικηγόρο Δημήτρη Παπαθανασίου να δίνει μάχες καθημερινά. Στις περασμένες εκλογές το ΜΕΡΑ25 στα Τρίκαλα πήρε 2,05% με την Πλεύση Ελευθερίας που στήριξαν πολλοί που τώρα προσχώρησαν στο κόμμα Βαρουφάκη, να παίρνει στο νομό 0,84%.
Στο ψηφοδέλτιο του ΜΕΡΑ25 αναμένεται να δούμε και άλλα ονόματα όπως αυτό του μέλους της Κ.Ε. του κόμματος Αντώνη Κορδέα, που κάνει με τον τρόπο του τον δικό του αγώνα.
Χρήστος Κοντός