Τετάρτη 01.02.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ένα στα πέντε παιδιά θύμα σεξουαλικής κακοποίησης

01.11.2018

Με τους αριθμούς των παιδιών που πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, να αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στα Τρίκαλα ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την «πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης», στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Τρικκαίων και κεντρική ομιλήτρια ήταν η Έλενα Ράπτη, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Συντονίστρια της εκστρατείας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Διοικητής του Τμήματος Ασφάλειας της Δ.Α. Τρικάλων Δημήτρης Μήτραινας και η Αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων Σοφία Αλεστά.

«ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ»

Η Καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» αποτελεί μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία αφορά στην πρόληψη, στην αντιμετώπιση και στον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.

Σύμφωνα με έρευνες του Συμβουλίου της Ευρώπης, ένα στα πέντε παιδιά είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, αριθμός που οριοθετεί το μέγεθος του ιδιαίτερα σημαντικού αποτρόπαιου φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης είναι ότι στην Ελλάδα το ποσοστό σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών ανέρχεται στο 16%, που σημαίνει ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά.

Είναι σημαντικό τα παιδιά να ενημερωθούν προκειμένου να αποφύγουν μια κατάσταση που μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια τους. Οι γονείς οφείλουν να ενημερώσουν τα παιδιά τους για τον κανόνα του εσώρουχου, για τη διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό και ένα κακό μυστικό, ένα καλό και ένα κακό άγγιγμα, το δώρο από τη δωροδοκία.

Επίσης, τέθηκαν κάποιοι απλοί κανόνες που θα κρατήσουν τα παιδιά ασφαλή, αλλά παράλληλα θα δώσουν τη δυνατότητα στους γονείς να καταλάβουν πότε η συμπεριφορά ενός ανθρώπου από το οικείο, στενό, οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον του παιδιού έχει ως στόχο να το βλάψει ώστε να παρέμβουν. Κανόνες που βοηθούν τους γονείς να φτιάξουν το δίκτυο ασφάλειας του παιδιού τους, να είναι προσεκτικοί και δεκτικοί σε όσα έχει να τους εμπιστευτεί ένα παιδί και εν τέλει να ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση στην οποία θα υποπτευτούν σεξουαλική κακοποίηση.

 

[fbcomments]