Τρίτη 26.01.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Εκδήλωση με βροντερό μήνυμα κατά της βίας των γυναικών

04.03.2019

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση- συζήτηση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Rossonero, με θέμα τη βία που υφίστανται οι γυναίκες ακόμη και στη σημερινή, την σύγχρονη όπως θέλουμε να λέμε, εποχή.

Πιο συγκεκριμένα, ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η κ. Σίσσυ Βωβού, μέλος της Οργάνωσης Γυναικείων Δικαιωμάτων ΤΟ ΜΩΒ, η οποία αναφέρθηκε στην πατριαρχία, τους βιασμούς, τις γυναικοκτονίες, αλλά και στην αντίσταση της Οργάνωσης σε κάθε μορφή βίας –λεκτική και σωματική-κατά των γυναικών.

Όλες οι γυναίκες δικαιούνται να τρώνε γλυκό ψωμί, ανεξαρτήτως μόρφωσης, ηλικίας, οικονομικής κατάστασης και κάθε άλλων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της καθεμιάς γυναίκας, όπως τόνισε η κ. Βωβού.  Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά πως κάθε χρόνο δολοφονούνται περίπου 67.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο από τον βίαιο σύζυγο ή σύντροφό τους ενώ στην Ελλάδα από το 2010 έως και το 2017, έχουν σημειωθεί 20 φόνοι με τα ακριβή στοιχεία να εξετάζονται περαιτέρω από την Ελληνική Αστυνομία. Τα ποσοστά της βίας κατά των γυναικών στην Ελλάδα είναι αδιάψευστος μάρτυρας ότι η πατριαρχία γεννάει βία.

Σκοπός της εκδήλωσης αυτής ήταν σαφώς οι γυναίκες να αισθανθούν δυνατές και όχι αδύναμες και μόνες, παίρνοντας τα ηνία της ζωής τους στα χέρια τους, χωρίς να επιτρέπουν καμία καταπάτηση των δικαιωμάτων τους και κυρίως να μην νιώθουν το αίσθημα της μειονεξίας απέναντι στους άντρες, ενισχύοντας την πεποίθηση της ισότητας.

Στην ομιλία αναφέρθηκε και η προσπάθεια της χρησιμοποίησης ως ελαφρυντικού της χρόνιας κακοποίησης γυναικών που διέπραξαν φόνο , ενώ βρισκόταν σε αυτοάμυνα. «Κι έτσι από μικρές μάθαμε να παρατηρούμε την πατριαρχική βία θεωρώντας την κανονική, ότι ο άντρας, ο πατέρας, ο σύζυγος, ο σύντροφος, ο γείτονας, το 
αφεντικό μπορεί να χτυπάει μια γυναίκα, να την σκοτώνει επειδή θεωρεί ότι το 
σώμα της του ανήκει, να την κλειδώνει στο σπίτι γιατί έτσι θέλει. 
Κι έτσι εκπαιδευτήκαμε να αισθανόμαστε ένοχες, ότι φταίμε που τους 
νευριάσαμε, προκαλέσαμε, δεν σωπάσαμε όταν μας κατηγορούσαν, φταίμε που 
αμυνθήκαμε απέναντι στη βία που μας ασκήθηκε.
Γιατί δεν έχουν όλες οι ζωές την ίδια αξία.», δήλωσε χαρακτηριστικά.