Τρίτη 28.01.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ στο Τρίκερι

17.05.2016

«Οι νεώτερες γενιές να μάθουν την αληθινή ιστορία, αυτή που διδάσκει, εμπνέει, κινητοποιεί»

            Η ΚΕ του ΚKE και η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλίας θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση στο νησί Τρίκερι, την Κυριακή 5 Ιούνη. Η εκδήλωση αυτή στοχεύει να φωτίσει μια ακόμη λαμπρή σελίδα της ταξικής πάλης στη χώρα μας, με καθοριστικό ρόλο του ΚΚΕ στην οργάνωση αυτής της πάλης.  

Το νησάκι Τρίκερι, στη Θεσσαλία, στο νομό Μαγνησίας, έχει το δικό του μερίδιο στην ιστορία της πάλης των τάξεων στην Ελλάδα, καθώς υπήρξε ένας από τους τόπους εκτοπισμού γυναικών αγωνιστριών, από τις αρχές του 1949 ως το 1953, ενώ από το 1946 μέχρι στις αρχές του 1949 ήταν εκτοπισμένοι άντρες αγωνιστές, που στην συνέχεια μεταφέρθηκαν – οι περισσότεροι απ’ αυτούς – στην Μακρόνησο.

            Το Τρίκερι αποτελεί έναν βασικό ιστορικό κρίκο σε μια αλυσίδα τόπων φυλάκισης που περιλάμβανε για τις περισσότερες από τις γυναίκες κρατούμενες τον εγκλεισμό τους στις φυλακές Αβέρωφ, στην συνέχεια στις φυλακές στη Χίο, ακολούθως τη μεταγωγή τους στο Τρίκερι. Και για ένα μεγάλο τμήμα αυτών των γυναικών την εξορία τους στη Μακρόνησο, μετά στον Αη Στράτη ή για κάποιες απ΄αυτές πάλι την επιστροφή στο Τρίκερι.

Οι περισσότερες γυναίκες υπήρξαν ανυποχώρητες, ακόμη κι αυτές που μαζί είχαν τα παιδιά τους. Έδωσαν καθημερινό αγώνα πότε ενάντια στην έλλειψη νερού, πότε ενάντια στα καιρικά φαινόμενα, πότε ενάντια στο δεσμοφύλακα και βασανιστή, βιαστή τους. Οργάνωσαν την καθημερινότητά τους αλλά και έντονη πολιτιστική – μορφωτική δραστηριότητα, ακόμα και κύκλο μαθημάτων για τις αναλφάβητες.

Στο Τρίκερι έφτασαν να είναι εξόριστες περίπου 4.000 γυναίκες, οι 2. 000 απ’ αυτές ως «προληπτικά κρατούμενες» μαζί με 235 παιδιά. Το μεγαλύτερο κομμάτι των γυναικών αυτών προέρχονταν από τη Θεσσαλία ανάμεσα τους και πολλές από την περιοχή των Τρικάλων. Οι περισσότερες απ’ αυτές επέδειξαν θαυμαστή ανθεκτικότητα ακριβώς επειδή συνέδεσαν την ζωή τους, τα «όχι» και τα «ναι» στα διλήμματα και στις αποφάσεις τους, με την πιο ριζοσπαστική ιδέα στην ιστορία της ανθρωπότητας, την κατάργηση της τελευταίας ιστορικά εκμεταλλευτικής κοινωνίας.

Το βασικό πολιτικό μήνυμα αυτής της εκδήλωσης τιμής στο νησί Τρίκερι είναι το ζήτημα της γυναικείας συμμετοχής στον πολιτικό αγώνα, στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής. Μήνυμα ακόμη πιο επίκαιρο και επιτακτικό σήμερα λόγω των ιδιαίτερων αντίξοων συνθηκών της δικής μας εποχής.

Ιδιαίτερα με την εκδήλωση αυτή απευθυνόμαστε στις νέες ηλικίες, γυναίκες και άνδρες, που τις χωρίζει μεγάλη απόσταση από τις πιο ηρωικές στιγμές και φάσεις της ταξικής πάλης. Αυτή η πρωτοβουλία είναι μια προσπάθεια «Οι νεώτερες γενιές να μάθουν την αληθινή ιστορία, αυτή που διδάσκει, εμπνέει, κινητοποιεί», την ιστορία των αλύγιστων της ταξικής πάλης, που μέρος τους αποτελούν οι εξόριστες γυναίκες του Τρίκερι.

Η αναχώρηση από τα Τρίκαλα για το Τρίκερι θα γίνει με λεωφορεία την Κυριακή 5 Ιούνη ,στις 7:00 το πρωί. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και θα περιλαμβάνει Πολιτική Ομιλία απο την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, εγκαίνια μνημείου ,μουσικοθεατρικό Αφιέρωμα , ξενάγηση στον ιστορικό χώρο.

Η επιστροφή στα Τρίκαλα θα γίνει το βράδυ της Κυριακής.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα : 24310- 25404 , 24310-26567

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ