Παρασκευή 21.02.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ανοιχτό κάλεσμα Κουτσούμπα για στήριξη της πρότασης του ΚΚΕ

25.06.2016

Κάλεσμα προς όλους τους πολίτες ανεξάρτητα αν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ή Νέα Δημοκρατία, να στηρίξουν τους αγώνες και την πρόταση του ΚΚΕ για ανατροπή της σημερινής πολιτικής, απεύθυνε ο χθες βράδυ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο λαϊκό γλέντι που διοργάνωσαν οι ΤΟ Τρικάλων του ΚΚΕ.

Ο Δ. Κουτσούμπας, παρότι ξεκίνησε τον χαιρετισμό του με την υπόσχεση να μην πει πολλά γιατί ήταν μια βραδιά διασκέδασης, δεν άντεξε στον πειρασμό να μην αναφερθεί στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, τόσο στη χώρα, όσο και στην Ε.Ε..

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα στη Βρετανία, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Με αφορμή την απόφαση του βρετανικού λαού να πει ότι η χώρα του πρέπει να βγει από την ΕΕ με το δημοψήφισμα που έγινε, και επειδή πολύ κλάμα πέφτει διεθνώς, πανευρωπαϊκά και στη χώρα μας, και από πολιτικά κόμματα, από πολιτικές ηγεσίες, από τηλεοπτικούς σταθμούς και δημοσιογράφους, αλλά και την ίδια ώρα και πολλοί πανηγυρισμοί ακούγονται, από διάφορους δήθεν ευρωσκεπτικιστές, στην πραγματικότητα, αντιδραστικούς πολιτικούς που προσπαθούν να χειραγωγήσουν τους λαούς, και το βρετανικό λαό με ακροδεξιά φασιστικά συνθήματα, έχουμε να τους πούμε, το εξής: Ότι αυτές οι ώρες δεν είναι ούτε για κλάματα και μοιρολόγια, αλλά ούτε και για πανηγύρια.

Αυτές οι ώρες, αυτό που εξέφρασε ο βρετανικός λαός δείχνοντας την αγανάκτησή του, τη δυσαρέσκειά του, ως ένα βαθμό, πρέπει να προβληματίσουν κυρίως τους λαούς, τα εργατικά – λαϊκά κινήματα.

Και λέμε δεν είναι ώρες για κλάματα και πανηγύρια, γιατί ξέρουμε ποιοι κλαίνε. Αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη κλαίνε τμήματα του μεγάλου κεφαλαίου, κλαίνε αυτοί που ξεζουμίζουν τους λαούς, και δήθεν λένε τι πάθαμε που βγαίνουν οι Βρετανοί, από την ΕΕ και τι θα γίνει ο λαός. Λες και μέσα στην Ευρώπη, έτρωγε με χρυσά κουτάλια όπως λέγανε εδώ.

Επίσης, πανηγυρισμούς κάνουν άλλα τμήματα πάλι του μεγάλου κεφαλαίου, οι οποίοι είχαν άλλα συμφέροντα, δεν συμφωνούσαν με την ΕΕ και πανηγυρίζουν τώρα που αποφάσισε ο βρετανικός λαός να βγουν από την ΕΕ. Αλλά δεν πανηγυρίζουν για το λαό της Βρετανίας, για τους λαούς της Ευρώπης, πανηγυρίζουν για τα δικά τους συμφέροντα, για τα δικά τους χρηματοκιβώτια. Γιατί τα συμφέροντά τους ήταν σε άλλες χώρες, σε άλλες ηπείρους, οι επενδύσεις τους δεν ήταν εδώ στην Ευρώπη, και γιατί είχαν μεγάλο ανταγωνισμό με τη Γερμανία που τους έφαγε αυτά τα χρόνια της κρίσης πάρα πολλά κέρδη και πλούτισε τα δικά της θησαυροφυλάκια.

Όμως κανένας λαός δε σώνεται, όταν υπάρχει και βασιλεύει αυτό το άδικο, το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα, γιατί τέτοιο σύστημα έχει η Βρετανία, όπως έχει η Ελλάδα, όπως έχει όλη η Ευρώπη. Και αυτό το σύστημα, αυτά τα κράτη, είναι που τσακίζουν τους λαούς, που παίρνουν πίσω δικαιώματα, που παίρνουν κατακτήσεις, που ματώνουν τους λαούς με φοροληστεία, με μείωση του εισοδήματος, με μείωση των συντάξεων, με κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων κ.ά. Όλα αυτά που ζούμε εμείς στην Ελλάδα, τα ζουν και άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί, έχουν δεν έχουν μνημόνια».

Σε δήλωσή του, εξάλλου, για τον εκλογικό νόμο και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είπε:

«Εκ μέρους του ΚΚΕ, δεν υπάρχει καμία βάση για συναίνεση στις προτάσεις, οι οποίες ακόμα δεν έχουν γίνει συγκεκριμένες από την κυβέρνηση. Εμείς προτείνουμε απλή αναλογική και όταν λέμε απλή αναλογική, εννοούμε απλή αναλογική, άδολη, ανόθευτη, που να εκφράζει πραγματικά αυτό που ψηφίζει ο ελληνικός λαός και να εκφράζεται με τις έδρες που παίρνει το κάθε κόμμα στο Κοινοβούλιο. Αυτή είναι η ουσία. Αυτή τη θέση την είχε παλαιότερα και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Στο λαϊκό – δημοτικό γλέντι που ακολούθησε, την «ευθύνη» της διασκέδασης ανέλαβαν με την προσφορά τους «δοκιμασμένοι» μουσικοί.