Τρίτη 25.06.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Εκδήλωση για τους εθελοντές δότες μυελού από τη ΣΕΦΑΑ Τρικάλων

15.04.2016

Η εκδήλωση έλαβε χώρα σήμερα στην αίθουσα της Σχολής με κύριο εισηγητή τον Στέλιο Γραφάκο, αναπληρωτή καθηγητή Παιδιατρικής Αιματολογίας και Διευθυντή της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.

Όπως τόνισε ο κ. Γραφάκος στόχος είναι να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες ενώ σημείωσε ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό των εθελοντών στη χώρα μας, γεγονός που καταδεικνύει την αφύπνιση και το ενδιαφέρον απέναντι στο μεγάλο αυτό θέμα, των δοτών δηλαδή για τον μυελό των οστών.

Επίσης, επιστημονική ομάδα του συλλόγου προχώρησε στη συλλογή στοματικού επιχρίσματος από όσους επιθυμούσαν να εγγραφούν ως εθελοντές δότες.

Να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε το 2012. Αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα προσφοράς ιατρικής, ψυχικής και κοινωνικής φροντίδας του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» προς τα παιδιά που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα και τις οικογένειές τους.

Πρωταρχικός στόχος του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» είναι η λειτουργία Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών για να καλύψει τις ανάγκες ασθενών, παιδιών και ενηλίκων, που χρειάζονται μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στεγάζεται στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ».

Καταλήγοντας να υπογραμμιστεί ότι ο αριθμός των Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στην Ελλάδα είναι μικρός με αποτέλεσμα η κύρια αναζήτηση εθελοντών δοτών να γίνεται από το εξωτερικό. Αυτό το γεγονός δημιουργεί σημαντικά ιατρικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα στη χώρα μας. Απάντηση σε αυτά είναι η ίδρυση της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, η οποία έχει σκοπό την αύξηση του αριθμού των δοτών στην Ελλάδα, έτσι ώστε να καλύπτονται άμεσα οι ανάγκες των Ελλήνων, κι όχι μόνο, ασθενών, παιδιών και ενηλίκων.

Ε.Κ.

[fbcomments]