Δευτέρα 20.01.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για τη γενοκτονία του Πόντου

22.05.2016

“Δε ξεχνούμε και δεν πρέπει να ξεχάσουμε”

Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από την Εύξεινοςς Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών και την Περιφερειακή Ενότητα

Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Πόντου, η 19η Μαΐου και χθες, οι Τρικαλινοί τίμησαν την μνήμη των Ποντίων, παίρνοντας μέρος στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών ν. Τρικάλων και η Περιφερειακή Ενότητα.

Αρχικά, τελέστηκε θεία Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομου, ενώ στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης κ. Κοσμάς Αποστολίδης μίλησε για το ιστορικό της ημέρας .

                        “Η ιστορία δεν πρέπει να παραγράφεται”

Όπως είπε “ο Πόντος είναι μια φτερούγα του ελληνισμού που άνοιξε τον 8ο αιώνα π.Χ. Από τους Μιλήσιους αποίκους. Έκτοτε, μέχρι και σήμερα για 29 ολόκληρους αιώνες, οι Πόντιοι δημιούργησαν έναν πολιτισμό που προσέφερε στην ανθρωπότητα τη βάση της επιστήμης και της έρευνας και που χωρίς αυτόν η ζωή των ανθρώπων σήμερα σε καθολική κλίμα θα ήταν τελείως διαφορετική. Ανέπτυξαν την οικονομία, διατήρησαν τη γλώσσα και την εθνική συνείδηση, περιέσωσαν την εθνική τους ταυτότητα και οντότητα, παράλληλα με τον υπόλοιπο ελληνισμό.

Η ελληνική Βουλή στις 24 Φεβρουαρίου 1994 αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και όρισε ως ημέρα μνήμης τη 19ης Μαΐου διότι τη 19η Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ έφτασε στη Σαμψούντα και άρχισε μια καλύτερη επεξεργασμένη πολιτική σφαγών και διώξεων”.

Κατά τον κ. Αποστολίδη σήμερα, τελούμε μνημόσυνο για τους 353.000 αδελφούς μας που χάθηκαν άδικα εκείνη την περίοδο, διακατεχόμενοι από τα συναισθήματα θλίψης και οδύνης για το φρικιαστικό ολοκαύτωμα. Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε αισθήματα μίσους εναντίον των Τούρκων, αλλά να κερδίσουμε την αλήθεια, διότι μόνο η αλήθεια ελευθερώνει, μόνο η αλήθεια παιδαγωγεί, μόνο η αλήθεια θεραπεύει. Θυμόμαστε, λοιπόν όχι για να εκδικηθούμε, διότι όπως έλεγε ο Γκάντι με το “οφθαλμόν αντί οφθαλμού” θα καταλήξουμε να τυφλωθεί όλος ο κόσμος”.

Ενώ, καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι “ δε ξεχνούμε, δε μπορούμε και δεν πρέπει να ξεχάσουμε. Η ιστορία δε μπορεί ούτε και πρέπει να παραγράφεται, διαφορετικά επαναλαμβάνεται. Έχουμε χρέος να θυμόμαστε, 353.000 άνθρωποι θυσιασμένοι στο βωμό της βαρβαρότητας, αρνούνται να γίνουν απλός στατιστικός αριθμός της ιστορίας”.

Στη συνέχεια, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, στην Πλατεία Συνοικισμού (Μικράς Ασίας).

Ε.Κ.