Σάββατο 08.08.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΕΚΑΒ: Υπό αντίξοες συνθήκες η μάχη των διασωστών

15.01.2019

Της Νικολέττας Μούκα

Το δικό τους αγώνα, σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, έδωσαν τις τελευταίες ημέρες τα πληρώματα του ΕΚΑΒ στα Τρίκαλα.

Η κίνηση στο δίκτυο τόσο εντός της πόλης, όσο και στο ορεινό – περιφερειακό δίκτυο, ειδικά τις ώρες της έντονης χιονόπτωσης ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, ωστόσο με την βοήθεια της Αστυνομίας και το συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας, το ΕΚΑΒ ανταποκρίθηκε σε όλα τα έκτακτα περιστατικά και στις διακομιδές.

«Για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενοι του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας ανταποκρίθηκαν επάξια στα καθήκοντά τους και στα ακραία καιρικά φαινόμενα που δοκίμασαν την τελευταία εβδομάδα την περιοχή, δημιουργώντας συνθήκες ασφάλειας για όλους τους πολίτες» αναφέρει ο πρόεδρος των Εργαζομένων του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας Γιάννης Γούλας.

«Οι διασώστες με αυταπάρνηση και αυτοθυσία πολλές φορές δώσανε περισσότερα από αυτά που θα μπορούσε να δώσει κάθε άνθρωπος, κάτω από αυτές τις συνθήκες και έτσι δεν υπήρξε ούτε ένα περιστατικό χωρίς να ανταποκριθεί το ΕΚΑΒ» τονίζει.

Το ευτύχημα, σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι δεν υπήρξε κάποιος αποκλεισμός και πολλές φορές χρειάστηκε η συνεργασία με τις τοπικές Αρχές για να ανοίξουν οι δρόμοι.

Δεκάδες κατάγματα από …πατινάζ μέσα στην πόλη

Δεκάδες ήταν τα περιστατικά ορθοπεδικής φύσεως που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Τρικάλων ή στα Κέντρα Υγείας του Νομού, καθώς οι πολίτες λόγω του παγετού δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί με αποτέλεσμα να τραυματιστούν.

«Τα περισσότερα προβλήματα τα είχαμε μέσα στην πόλη των Τρικάλων. Ο κόσμος, από τον παγετό που υπήρχε στα πεζοδρόμια γλίστραγε και τραυματιζόταν. Τα κατάγματα, κυρίως στα ισχία ήταν αρκετά» σημειώνει ο κ. Γούλας.

Από εκεί και πέρα, πολλές φορές το ΕΚΑΒ κλήθηκε να επέμβει στην Καλαμπάκα και κυρίως στα ορεινά χωριά που διαμένουν οι ηλικιωμένοι και αντιμετώπιζαν παθολογικά προβλήματα,

Προς την περιοχή της Πύλης, παρόλο που είχε μεγάλη επισκεψιμότητα δεν υπήρξαν πολλά περιστατικά ή άλλης φύσεως, όπως τροχαία.

 «Νοσεί» ο στόλος του ΕΚΑΒ

Τα μέσα όμως, όπως τονίζει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, πενιχρά και το προσωπικό δεν επαρκεί προκειμένου να καλύψει αποτελεσματικά όλες τις ανάγκες, ασχέτως αν τελικά επετεύχθη κάτι τέτοιο το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Η κακή κατάσταση που βρίσκεται ο στόλος του ΕΚΑΒ αλλά και οι ελλείψεις σε προσωπικό, λαμβάνει πλέον τραγικές διαστάσεις και όπως μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς ο κίνδυνος που απορρέει από την απαξίωση του τομέα πολλαπλασιάζεται, σε περίπτωση που συμπέσουν περισσότερα από ένα περιστατικά και ευτυχώς μέχρι στιγμής αυτή η ανεπάρκεια δεν είχε μοιραίες προεκτάσεις.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί, ο κ. Γούλας αναφέρει πως «τα Κέντρα Υγείας Πύλης και Καλαμπάκας πριν κάποιο διάστημα είχαν πάρει δύο νέα ασθενοφόρα μέσω ΕΣΠΑ, αλλά και πάλι δεν επαρκούν. Αναφορικά με το ΚΥ Φαρκαδόνας, αυτό δεν είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα και ότι περισσεύει (!) από τα Τρίκαλα, το στέλνουν εκεί.

Το οξύμωρο δε, είναι ότι στην Καλαμπάκα, παρόλο που δόθηκε νέο όχημα, δεν είχε παραγγελθεί 4χ4, δηλαδή είναι δώρο άδωρον για μια τέτοια ορεινή περιοχή και εμείς αναγκαζόμαστε να κάνουν διάφορες πατέντες και να προσθέτουμε διάφορα πράγματα.

Μέσα στα Τρίκαλα, μπορεί να υπάρχουν νέα ασθενοφόρο αλλά και εκεί χρειάζεται ενίσχυση γατί πολλές φορές δεν φτάνουν. Γιατί κάποιο μπορεί να είναι εκτός έδρας, το άλλο να είναι απασχολημένο. Στο νομό Τρικάλων έχουμε πρόβλημα με τα ασθενοφόρα».

Την όλη κατάσταση, έρχονται να επιβαρύνουν οι ελλείψεις σε προσωπικό, καθώς όπως σημειώνει ο κ. Γούλας «θα έπρεπε να είναι σχεδόν ο διπλάσιος για να μπορούν να είναι καλυμμένες οι βάρδιες σε όλα τα επαρχιακά κέντρα υγεία και να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε επαρκώς σε όλα τα περιστατικά και πολλές φορές στα εξιτήρια και σε άλλα δευτερογενή περιστατικά, όπως διακομιδές».

Σύμφωνα με τον ίδιο «υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας του Νομού. Εκτός από την Πύλη που έχει τα περισσότερα άτομα, αλλά και εκεί χρειάζονται άλλα 3 με 4 άτομα για να υπάρχει πλήρης κάλυψη όλο το 24ωρο, η Καλαμπάκα έχει 6 άτομα και η Φαρκαδόνα που είναι πιο αδικημένος τομέας έχει τα λιγότερα άτομα, 4.

Για να λειτουργεί ένα σε πλήρη ανάπτυξη χρειάζονται μέχρι τα 11 άτομα, οπότε στα Τρίκαλα χρειάζονται τουλάχιστον  40 άτομα για να βγουν και περισσότερα ασθενοφόρα μέσα στην πόλη».

Οι εργαζόμενοι πάντως έχουν επισημάνει επανειλημμένα τα προβλήματά τους, τόσο προς την Διοίκηση του ΕΚΑΒ, όσο και στην κεντρική πολιτική ηγεσία, ζητώντας να ενεργήσουν άμεσα και να προασπιστούν το μέλλον του ΕΚΑΒ, την δημόσια υγεία αλλά και την κοινωνία.