Δευτέρα 20.09.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Εισήγηση της Κατερίνας Παπακώστα για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

03.02.2021 /

Δυναμική εμφάνιση και σθεναρή επιχειρηματολογία της Κατερίνας Παπακώστα – Παλιούρα, από το βήμα της Βουλής: Το Νομοσχέδιο για την Παιδεία είναι μια τεράστια πολιτιστική παρακαταθήκη, χωρίς ιδεοληπτικές αγκυλώσεις.

Η Τρικαλινή Βουλευτής άνοιξε με την εισήγησή της στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, τις τοποθετήσεις επί του ιδιαίτερα κρίσιμου Νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, για την Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, την Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας και την Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος. Ως εισηγήτρια της πλειοψηφίας, παρουσίασε την γενική φιλοσοφία του Νομοσχεδίου και υποστήριξε σθεναρά κάθε προβλεπόμενη ρύθμιση, δικαιώνοντας την επιλογή της Κυβέρνησης να την θέσει εισηγήτρια του παρόντος νομοθετήματος.

Μεταξύ άλλων η Βουλευτής τόνισε κατά την εισήγησή της:

«Μετουσιώνοντας τον προεκλογικό μας λόγο σε μετεκλογικό έργο, προχωρούμε σε τομές , οι οποίες θα αναβαθμίσουν ξεκάθαρα , θα ενισχύσουν ουσιωδώς και θα αναδείξουν τη συγκριτική υπεροχή των Πανεπιστημίων μας, σε σχέση με άλλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και θα τα αποκαθηλώσουν από τις τελευταίες θέσεις σε πολλούς συγκριτικούς δείκτες της παγκόσμιας κατάταξης.

Κινούμενοι προς αυτή την κατεύθυνση, μέσα από τους δύο βασικούς άξονες του Νομοσχεδίου ρυθμίζουμε μέσω των διατάξεων, τα εξής βασικά ζητήματα.

 Αυτονομία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, με δυνατότητα καθορισμού της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής από τα ίδια τα Τμήματα, για πρώτη φορά.

 Ενίσχυση της ποιοτικής φοίτησης στα ΑΕΙ, ενθάρρυνση των ώριμων και συνειδητών επιλογών σχολών, από τους υποψηφίους, με στόχο ένα αναβαθμισμένο Πανεπιστήμιο που διαβλέπει στην συγκριτική του υπεροχή σε σχέση με τα ξένα Πανεπιστήμια.

 Διασφάλιση ενός υγιούς περιβάλλοντος, με τομές του παρόντος νομοσχεδίου, οι οποίες αποτελούν φραγμό σε κάθε μορφή παραβατικότητας, που εμφορείται στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

 

Σε όλους τους παραπάνω άξονες και στην στοχοθεσία της Κυβέρνησης, δεν χωρούν παραχωρήσεις, δεν το επιτρέπει η ιδεολογία μας, η συνείδησή μας, πρωτίστως , όμως δεν το επιτρέπει η ευθύνη μας, προς την ακαδημαϊκή κοινότητα
συλλήβδην.»

Τέλος, οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, με την καταληκτική ψήφιση του Νόμου, να προορίζεται για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ολόκληρο το link της Εισήγησης: https://www.youtube.com/watch?v=IttLcLSfeJk