Πέμπτη 07.12.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Εισαγγελική έρευνα για διασπορά ψευδών ειδήσεων από ημερολόγιο μοναστηριού στο Πήλιο

08.01.2022 /

Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου για διασπορά ψευδών ειδήσεων, με αφορμή την έκδοση αντιεμβολιαστικού ημερολογίου από μοναστήρι του Πηλίου στο οποίο φέρεται να λειτουργεί μετόχι της Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους.

Εισαγγελική έρευνα για διασπορά ψευδών ειδήσεων από ημερολόγιο μοναστηριού στο Πήλιο

Στον φάκελο της προκαταρκτικής η αρμόδια εισαγγελική λειτουργός ζητεί να επισυναφθεί το επίμαχο ημερολόγιο, αλλά και να διαπιστωθεί ποιος είναι ο συντάκτης του, ποιος προχώρησε στην έκδοσή του και ποιος το εκτύπωσε. Η διεξαγωγή της έρευνας ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, ενώ να σημειωθεί πως ποινική ευθύνη φέρει και ο εκδότης και ιδιοκτήτης του μέσου που γίνεται η διασπορά ψευδών ειδήσεων.
Σύμφωνα με το άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα, όπως τροποποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο «όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών έως και πέντε ετών και χρηματική ποινή. Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του τύπου ή μέσω διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις των προηγούμενων εδαφίων. Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος κάποιας από τις πράξεις της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή».

Τονίζεται πως ανωμοτί εξηγήσεις για το ημερολόγιο θα κληθούν να δώσουν και οι μοναχοί που το διακινούσαν, ακόμα και αν δεν είναι οι πραγματικοί εκδότες του, καθώς θεωρούνται εν δυνάμει κατηγορούμενοι. Υπενθυμίζεται πως η Εισαγγελία άρχισε την έρευνα, μετά από το πρωτοσέλιδο προχθεσινό δημοσίευμα και της «Θ» σχετικά με ημερολόγιο που διακινούν μοναχοί του Πηλίου και που καλεί τους πιστούς να μην εμβολιάζονται…

thessaliatv.gr

[fbcomments]