Δευτέρα 10.05.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πλημμύρισε από… αγανάκτηση το Βαλομάνδρι – “Ανάλγητος ο δήμαρχος”

29.05.2017

Δεν πλημμύρησε μόνο το Βαλομάνδρι το περασμένο Φθινόπωρο, αλλά και η αγανάκτηση των κατοίκων που φαίνεται να είναι μπαλάκι στα χέρια της πολιτικής, αλλά και διοικητικής εξουσίας του δήμου Πύλης, αφού 8 μήνες μετά κι ακόμη δεν έχουν πάρει τα χρήματά του. Μάλιστα σε συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ η ένταση και η απογοήτευση ήταν εμφανής σε σημείο τέτοιο που κατά την ανάγνωση της νέας επιστολής που αποστέλλουν στην Υπουργό Εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης Θεανώ  Φωτίου, στο σημείο που γίνεται λόγος για «ανάλγητη εικόνα που δημιουργήθηκε από την στάση του Δημάρχου και των υπαλλήλων του Δήμου Πύλης», κάποιοι χειροκρότησαν.

Στην επιστολή των κατοίκων αφού γίνεται εκτενής αναφορά στο ιστορικό των όσων μέχρι τώρα έχουν συμβεί, επισημαίνεται πως: «Πράγματι, έγινε μια πληρωμή περί τα μέσα Φεβρουαρίου για μόνο 8 οικογένειες από τις 50 της πληγείσας περιοχής. Οι υπόλοιποι με βάση πάντοτε τις διαρροές υπηρεσιακών παραγόντων (διότι δεν υπήρξε καμία επίσημη πληροφόρηση προς τους λοιπούς πληγέντες), δε δικαιούνταν αποζημίωσης, γιατί προσέκρουαν στην στενή ερμηνεία του Νόμου από το Δήμαρχο και τους υπαλλήλους του, οι οποίοι αρνούνταν να συνηγορήσουν για τη λήψη του βοηθήματος από όλους τους παθόντες.

Το αντικειμενικό γεγονός της πλημμύρας και οι καταστροφές που αυτή προκάλεσε, ουδόλως ελήφθησαν υπόψη από την συγκροτηθείσα επιτροπή «πραγματογνωμοσύνης» η οποία «εστήλωσε τα πόδια» στον τύπο αγνοούσα την ουσία επεκτεινόμενη  και σε ελέγχους πάνω σε θέματα που δεν ήταν αρμοδιότητας της.

Η όλη κατάσταση δημιούργησε μεγάλη αγανάκτηση στους πληγέντες, οι οποίοι εξουσιοδότησαν την επιτροπή αγώνα να μεταβεί στο αρμόδιο Υπουργείο στην Αθήνα και να προβάλει τόσο την προφανή αδικία του ισχύοντος Νόμου όσο και την επιχειρούμενη στενή ερμηνεία του από τους υπαλλήλους, πράγμα που έγινε.

Τo Υπουργείο, με βάση τη λογική που αναπτύχθηκε κατά την συζήτηση, διευκρίνισε αρκετές αμφιλεγόμενες πτυχές του νόμου και διεύρυνε το φάσμα των δικαιουμένων, στέλνοντας σχετικό έγγραφο στο Δήμο Πύλης.

Παρόλα αυτά και πάλι στενές Δημαρχιακές και υπαλληλικές εμμονές στην στενή ερμηνεία του νόμου, έχουν καθηλώσει και πάλι το ζήτημα (¨ήδη διανύουμε το μήνα Μάιο 2017), προς μεγάλη αγανάκτηση των πληγέντων, οι οποίοι είναι έτοιμοι να εκραγούν κατά θεσμικών οργάνων, κλπ. Δεν μπορούν να καταλάβουν, πως η πολιτεία με τα όργανά της, συμπεριφέρεται τόσο σκληρά σε αντικειμενικά

ζημιωθέντες από την πλημμύρα πολίτες, κωφεύουσα, και εθελοτυφλούσα  στα χειροπιαστά, πραγματικά  γεγονότα, κρυπτόμενη πίσω από κόμματα και τελείες του νόμου.

Θεωρούν την Πολιτεία και τα όργανα της σε όλα τα επίπεδα διοίκησης τιμωρούς και όχι  αρωγούς  των πολιτών.

Κα Υπουργέ,

Οι κοινωνικές σας ευαισθησίες προσωπικά, αλλά και ολοκλήρου του Κυβερνητικού Σχήματος διατυμπανίζονται καθημερινά και υλοποιούνται σε πολλές περιπτώσεις μέσα στις δυνατότητες σας. Πιστεύουμε, ότι το ζήτημα μας, με δεδομένη τη βούλησή σας, εξεταζόμενο και πάλι στην κλίμακα των βαθμών δυσκολίας επίλυσης του, είναι πάρα πολύ απλό για σας, να επιλυθεί.

Αντίθετα όμως, για μας, τους πληγέντες κατοίκους, αν αυτό δεν συμβεί, μας καταδικάζετε οριστικά σε πρόσθετες μεγάλες οικονομικές επιβαρύνσεις, για τις οποίες δεν είμαστε υπεύθυνοι και μας οδηγείτε στη μαύρη απελπισία και την απόγνωση, σε αυτή μάλιστα την άσχημη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε.

Η εικόνα του ανάλγητου δεν θα θέλαμε ποτέ να κυριαρχήσει για την Πολιτεία σε περιπτώσεις μάλιστα σοβαρών καταστροφών που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση και μας συμβαίνει.

Διδάξατε αγώνες με πίστη και εμμονή σε αυτούς για δικαίωση τους.

Αγωνιζόμαστε με πίστη και εμμονή για τη δικαίωση μας σε ένα αντικειμενικά καταστροφικό γεγονός, που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.

Ύστερα από τα παραπάνω :

Παρακαλούμε και αιτούμαστε την παρέμβαση σας ώστε να εξαλειφθεί η ανάλγητη αυτή εικόνα που δημιουργήθηκε από την στάση του Δημάρχου και των υπαλλήλων του Δήμου Πύλης λόγω της εμμονής τους σε μια στενότατη ερμηνεία του ισχύοντος νόμου.

Σας παρακαλούμε επίσης να μη μας αγνοήσετε και να μη μας ξεχάσετε»!