Δευτέρα 06.02.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Εγκαινιάζεται στην Καρδίτσα η έκθεση αρχαιολογικής φωτογραφίας «Μνήμης Ψήγματα»

16.11.2018 /

Στιγμές από ένα πλούσιο αρχείο του αρχαιολογικού πλούτου της Θεσσαλίας, με έμφαση σε αυτά της Καρδίτσας, περιλαμβάνει η έκθεση αρχαιολογικής φωτογραφίας με τίτλο «Μνήμης Ψήγματα», του Αρχαιολόγου και Επίτιμου Εφόρου Αρχαιοτήτων Δ. Θεσσαλίας, καθώς και μέλους του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ, κ. Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί αύριο Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018 στις 7.00 μ.μ., στην αίθουσα του Εικαστικού Ομίλου Καρδίτσας, και θα διαρκέσει έως τις 15 Δεκεμβρίου 2018.
Την έκθεση διοργανώνει η Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών σε συνεργασία με τον Εικαστικό Όμιλο, το Δήμο Καρδίτσας και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας και Εύβοιας, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.

Βιογραφικό Λεωνίδα Π. Χατζηαγγελάκη

Ο Λεωνίδας Π. Χατζηαγγελάκης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας- Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως αναπληρωτής καθηγητής στο Λύκειο Βελεστίνου και κατόπιν στην ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων (Νομοί Μαγνησίας & Καρδίτσας) μέχρι το 2003. Από το 2003 διετέλεσε Διευθυντής στη ΛΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων (δυτικής Θεσσαλίας – Καρδίτσα & Τρίκαλα) του Υπουργείου Πολιτισμού.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του διενήργησε επιφανειακές, σωστικές, και συστηματικές ανασκαφικές έρευνες σε αρχαιολογικές θέσεις στην Μαγνησία (στις αρχαίες Φερές – στον Βελεστίνο, στη Νέα Ιωνία και στην Πετρομαγούλα στον Βόλο), στη δυτική Θεσσαλία στα πλαίσια μεγάλων έργων, όπως στις Εθνικές Οδούς Καρδίτσας – Λαμίας – Αθηνών (ήτοι στην ευρύτερη περιοχή των Σοφάδων – στον κόμβο του Αγίου Βησσαρίωνα και στη Μαγούλα Θεοφάνη στα Γεφύρια), Καρδίτσας – Λάρισας (στον Συκεώνα, στην Αστρίτσα, στους κόμβους στο Ερμήτσι και στη Ματαράγκα), Καρδίτσας – Μουζακίου – Άρτας (στη θέση «Ελληνικά» Αργιθέας, στην Καρυά και στο Πετρωτό), Τρικάλων – Λάρισας (στον Πετρόπορο, στο Πετρωτό, στον Κλοκωτό, στη Φαρκαδόνα), σε πολλές θέσεις του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε–65 (στην Ανάβρα, στη Φίλια & στις Μαυραχάδες, στους Αγ. Θεοδώρους, στην Αγία Τριάδα, στο Αγναντερό και στο Προάστιο, στον Λόγγο και στην Κρηνίτσα Τρικάλων), στο έργο της ΔΕΗ για τη σύνδεση της Ελλάδας με την Ιταλία, σε πολλά δημόσια και ιδιωτικά έργα (στο Κάστρο και στον Τύμβο στον Συκεώνα, στον Πύργο Κιερίου, στο Ερμήτσι, στον Παλαμά και στον Βλοχό, στον Πρόδρομο, στη Μητρόπολη, στους Γόμφους, στα Τρίκαλα, στον Πετρόπορο, στον Άτραγα, στην Καλαμπάκα, στους Καλόγερους, στη Μεσοχώρα, και αλλού.

Έδωσε μεγάλη σημασία στον έλεγχο της αρχαιοκαπηλίας για την προστασία των αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με τις Αστυνομικές Διευθύνσεις Καρδίτσας (ιδιαίτερα με τον κ. Θωμά Βολομάνδρα) και Τρικάλων, με ομιλίες, με την προσέγγιση των πολιτών για την παράδοση αρχαίων αντικειμένων, αρκετά από τα οποία κοσμούν την Έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας.

Παράλληλα προχώρησε στην εκπόνηση μελετών και στην εκτέλεση έργων για την ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της δυτικής Θεσσαλίας από το Β΄ & Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, όπως στον προϊστορικό οικισμό στον Συκεώνα, στην ακρόπολη του Πύργου Κιερίου, στο Πανθεσσαλικό Ιερό της Ιτωνίας Αθηνάς στη Φίλια, στην Κτημένη, στον αρχαϊκό ναό του Απόλλωνα στη Μητρόπολη, στη Μαγούλα «Χαντακλή» στον Παλαμά, στους αρχαίους Γόμφους στο Μουζάκι, στα «Ελληνικά» της Αργιθέας, στην αρχαία Τρίκκη, στην αρχαία Πέλιννα στον Πετρόπορο, κ. ά.

Επίσης, συμμετείχε στην επανέκθεση του προθαλάμου του «Αθανασάκειου» Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου υπό τον αείμνηστο Διευθυντή και Καθηγητή του ΑΠΘ μετέπειτα Γ. Χουρμουζιάδη, υλοποίησε μαζί με τους συνεργάτες και τα μέλη της ομάδας εργασίας, όπως π. χ. ο Χαράλαμπος Ιντζεσίλογλου, η Έλσα Νικολάου, η Βάσω Ροντήρη, ο Αρχιτέκτονας Γαβριήλ Λαχανίδης, η Μουσειολόγος Μάρλεν Μούλιου, το έργο του «Εξοπλισμού και της Έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας» και τη λειτουργία αυτού.

Ιδιαίτερη μέριμνα έδωσε στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, προβολής των αρχαιολογικών χώρων της Θεσσαλίας σε συνεργασία με άλλους φορείς, Δήμους και Κοινότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Καρδίτσας (Έκδοση του «Οδοιπορικού στον Νομό Καρδίτσας») και Τρικάλων, Διευθύνσεις της Α΄θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης, Πολιτιστικούς και Μορφωτικούς Συλλόγους, το Ίδρυμα «Ορίζοντες», την Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών (Έκδοση του Λευκώματος για τα Άγραφα), την Αμφυκτιονία των Καραγκούνηδων, τους Συλλόγους Αργιθεατών ανά την Ελλάδα, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας, τον ΦΙΛΟΣ Τρικάλων, κ. ά.

Δημοσιεύει άρθρα, μελέτες και ενημερωτικά κείμενα για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της Θεσσαλίας στον Τύπο και γενικότερα στα ΜΜΕ. Έχει συμμετάσχει σε Επιμορφωτικά Προγράμματα και Σεμινάρια (στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Ε.Κ.Δ.Δ), όπως «Πολιτισμός & Μουσειακή Εκπαίδευση», «Μουσεία και Τοπικές Κοινωνίες», «Πολιτιστικός Τουρισμός και Ανάπτυξη», «Το Δημόσιο Management», στο Π.ΙΝ.ΕΠ και στο Παιδαγωγικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Δραστηριοποιείται στον χώρο της Θεσσαλίας και ευρύτερα για την προβολή της Πολιτιστικής Μας Κληρονομιάς διαχρονικά, με Εκθέσεις Φωτογραφίας, ομιλίες, διαλέξεις, περιηγήσεις.

Ο Λεωνίδας Π. Χατζηαγγελάκης συμμετέχει σε Διεθνή, Πανελλήνια και Τοπικά Συνέδρια και Σεμινάρια ως μέλος οργανωτικών & επιστημονικών επιτροπών, ως σύνεδρος, ως ομιλητής. Ήταν εισηγητής σε αρκετά Επιμορφωτικά και Εκπαιδευτικά Σεμινάρια. Υπήρξε Τακτικό μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Διετέλεσε Γραμματέας, Αναπληρωματικό και Τακτικό μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Θεσσαλίας, Τακτικό μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κεντρικής – Δυτικής Μακεδονίας, μέλος σε διάφορα Συμβούλια και Επιτροπές.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος (ΣΕΑ) (1984 – 1987) και Αντιπρόεδρος (2010 – 2012) του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Αναπληρωματικό μέλος του Β΄ Πενταμελούς Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και αναπληρωματικό μέλος Ειδικών Επιτροπών αξιολόγησης του ΥΠΠΟ. Έχει εποικοδομητική συνεργασία με την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, καθώς και με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Παράλληλα, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας & Εύβοιας, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας».

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε

[fbcomments]