Δευτέρα 24.02.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Έφυγε ο Σάκης Νικ. Ντόκος, σήμερα η κηδεία του

15.07.2017 /

Ο Σάκης Ντόκος από τον Αμάραντο Καλαμπάκας, γόνος μιας από τις μεγαλύτερες ίσως μουσικές οικογένειες του Ασπροποτάμου και γνήσιος συνεχιστής της μουσικής κληρονομιάς των Ντοκαίων του Μαλακασίου, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το βλάχικο δημοτικό τραγούδι της περιοχής του Ασπροποτάμου.
Η κηδεία του:
Τον αγαπημένο μας σύζυγο πατέρα παππού αδελφό και θείο
ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΝΙΚ. ΝΤΟΚΟ
ΕΤΩΝ 70
Θανόντα κηδεύουμε το Σάββατο 15/7/2017 και ώρα 5.00 μμ εκ της οικίας
Μας στον Αμάραντο Καλαμπάκας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της
Θεοτόκου Αμαράντου Καλαμπάκας.
Παρακαλούμε τους συγγενείς και φίλους να προσέλθουν και να
συνοδεύσουν την εκφορά του.
Η ΣΥΖΥΓΟΣ Μαρία Ντόκου
ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ
ΤΑ ΑΝΗΨΙΑ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ

Ο Σάκης Μιχ. Ντόκος γεννήθηκε το 1940 στον Αμάραντο (Βεντίστα)
μιας πολυμελούς μουσικής οικογένειας, έμαθε από μικρός να αφουγκράζεται τα όργανα και τις μουσικές παραδόσεις του Ασπροποτάμου.
Γιος του Νικολάου Ντόκου από το Μαλακάσι (1914-1996) που έπαιζε ντέφι, εγγονός του Αθανασίου Ντόκου (1880-1958) που έπαιζε κλαρίνο και ανιψιός των σπουδαίων κλαριτζήδων Μιχάλη Ντόκου (1906-1973), Γιάννη Ντόκου (1909 -1980) και Γεώργιου Ντόκου (1920), μυήθηκε στα τραγούδια της καθημερινής ζωής, της αγάπης, του γάμου, της γέννησης, του θανάτου και της ξενιτιάς κυρίως όμως στο ξεχωριστό ύφος της περιοχής.
Επαγγελματικά ξεκινά την ενασχόλησή του με τη μουσική σε ηλικία 23 ετών, παίζοντας κλαρίνο στην οικογενειακή κομπανία που είχε φτιάξει με τον αδερφό του Αλέξανδρο Ντόκο (ακορντεόν), τον δίδυμο αδελφό του Απόστολο Ντόκο (λαουτοκιθάρα), και τον πατέρα του Νικόλαο Ντόκο στο ντέφι. Με αυτή τη σύνθεση γλέντησαν όλα τα χωριά του Ασπροποτάμου, από τις αρχές του 1970 έως και το 1990 περίπου. Συνεχιστές αυτής της μουσικής κληρονομιάς είναι σήμερα, στο πλευρό του Σάκη Ντόκου, οι:
-Αλέξανδρος Ν. Ντόκος: Γεννήθηκε το 1956 στον Αμάραντο Καλαμπάκας, είναι αδερφός του Σάκη Ντόκου και ξεκίνησε το 1967 παίζοντας ακορντεόν.
-Νίκος Α. Ντόκος: Γεννήθηκε το 1979 στα Τρίκαλα και είναι γιος του ακορντεονίστα Αλέξανδρου Ντόκου. Ξεκίνησε να παίζει ντέφι από το 1995 με δάσκαλο τον παππού του Νικόλαο Ντόκο.
-Γιώργος Σ. Πελτέκης: Γεννήθηκε το 1944 στον Κλεινοβό Καλαμπάκας και παίζει λαουτοκιθάρα. Ξεκίνησε το 1958, με την κομπανία του Θύμιου Τεγονίκου.
Ο Σάκης Μιχ. Ντόκος γεννήθηκε το 1940 στη Βεντίστα (Αμάραντο) του Νομού Τρικάλων. Από πολύ μικρός γαλουχήθηκε με τα χαρακτηριστικά μελίσματα του κλαρίνου του πατέρα του, με αποτέλεσμα να ασχοληθεί και αυτός επαγγελματικά με το όργανο από τα εφηβικά του κιόλας χρόνια• για σαράντα και πλέον χρόνια, μέχρι και το -πρόωρο- τέλος της ζωής του το 2005, υπηρέτησε με συνέπεια το Ντοκαίϊκο ύφος, αφήνοντας και αρκετές ηχογραφήσεις• με τραγούδια όπως το «Άιντε μωρ’ μηλιά», τα «Ματάκια», τον «Κυρατζίδικο», το «Αηδόνι», το «Ντιλμπεράκι», το «Μα ντι κου νίκα», τον «Πασά», το «Φιάτα λάι μ’σιάτα» και το «Ντάου φιάτι» που έχουν μείνει κλασσικά ερμηνευμένα από το κλαρίνο του. Εξίσου σημαντικός κλαρινιτζής, γεννημένος και αυτός στη Βεντίστα το 1947, ακόμη εν ζωή και στην ενεργό δράση, είναι ο Σάκης Νικ. Ντόκος.
Για σαράντα και πλέον χρόνια, μέχρι και το -πρόωρο- τέλος της ζωής του το 2005, υπηρέτησε με συνέπεια το Ντοκαίϊκο ύφος, αφήνοντας και αρκετές ηχογραφήσεις• με τραγούδια όπως το «Άιντε μωρ’ μηλιά», τα «Ματάκια», τον «Κυρατζίδικο», το «Αηδόνι», το «Ντιλμπεράκι», το «Μα ντι κου νίκα», τον «Πασά», το «Φιάτα λάι μ’σιάτα» και το «Ντάου φιάτι» που έχουν μείνει κλασσικά ερμηνευμένα από το κλαρίνο του. Εξίσου σημαντικός κλαρινιτζής, γεννημένος και αυτός στη Βεντίστα το 1947, ακόμη εν ζωή και στην ενεργό δράση, είναι ο Σάκης Νικ. Ντόκος.

Πηγή:eleftheria.gr ΚΑΙ vlachoi.net