Τρίτη 16.08.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Εφαρμογή αναγνωρίζει τις θανατηφόρες καρδιακές προσβολές

28.11.2018

Τη δυνατότητα να αντιλαμβάνεται πότε μια καρδιακή προσβολή είναι πραγματικά σοβαρή και εν δυνάμει θανατηφόρα έχει εφαρμογή για smartphone, σύμφωνα με έρευνα διεθνούς επιστημονικής ομάδας, της οποίας ηγήθηκαν ερευνητές του Intermountain Medical Center Heart Institute στο Σολτ Λέικ Σίτι των ΗΠΑ, καθιστώντας την ένα πολύτιμο εργαλείο, ικανό να σώζει ζωές.

Σύμφωνα με την έρευνα, η εν λόγω εφαρμογή, που παρακολουθεί την καρδιακή δραστηριότητα και διαπιστώνει εάν κάποιος υφίσταται καρδιακή προσβολή STEMI (οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου με ανάσπαση ST διαστήματος), έχει το ίδιο επίπεδο ακρίβειας με ένα συμβατικό ηλεκτροκαρδιογράφημα που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση καρδιακών προσβολών.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς η ταχύτητα παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο για τη σωτηρία του ασθενούς σε περιπτώσεις καρδιακής προσβολής STEMI. Όσο πιο σύντομα ανοίξεις την αρτηρία, τόσο καλύτερα θα είναι ο ασθενής.

Στο πλαίσιο της έρευνας, 204 ασθενείς με πόνους στο στήθος υποβλήθηκαν σε κανονικό καρδιογράφημα και σε καρδιογράφημα μέσω της εφαρμογής AliceCor, που γίνεται μέσω του smartphone κι ενός ειδικού επιπρόσθετου αξεσουάρ με δύο καλώδια. Οι επιστήμονες βρήκαν την εφαρμογή, σε συνδυασμό με τα καλώδια, αποτελεσματική στο να διακρίνει τα περιστατικά STEMI από τα μη περιστατικά STEMI, και με ιδιαίτερα υψηλή ευαισθησία σε σχέση με το συμβατικό καρδιογράφημα.

«Διαπιστώσαμε πως η εφαρμογή μάς βοήθησε να διαγνώσουμε καρδιακές προσβολές πολύ αποτελεσματικά και δεν υπέδειξε την ύπαρξη καρδιακής προσβολής όταν δεν λάμβανε χώρα μία» είπε ο Μούλεσταϊν, τονίζοντας πως θα μπορούσε να επιταχύνει σημαντικά την παροχή βοήθειας στον ασθενή που υφίσταται τέτοια καρδιακή προσβολή.

Επίσης, η τιμή του συνδυασμού (εφαρμογή με το αξεσουάρ με τα καλώδια) είναι χαμηλή, κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει δυνατότητες ηλεκτροκαρδιογραφήματος σε οποιονδήποτε με smartphone ή smartwatch, κάνοντας τη συγκεκριμένη τεχνολογία προσβάσιμη και σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, όπου κανονικά μηχανήματα ECG είναι δύσκολο να βρεθούν.