Πέμπτη 01.10.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Εδώ είναι Ελλάδα…

21.03.2016

Μεγάλη αναστάτωση μεταξύ Καμένου και ΣΥΡΙΖΑ  προκλήθηκε από τα λεγόμενα του αναπληρωτή υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής κ. Μουζάλα και αφορούσε το όνομα της γειτονικής χώρας των Σκοπίων όπου αντί να αποκαλεστούν ως FYROM, ονομασία αποδεκτή στην Ελλάδα, ονοματίστηκαν Μακεδονία , ονομασία που χρησιμοποιούν οι περισσότερες και οι πλέον ισχυρές  χώρες του κόσμου.

Κρύψου και φώναξε δηλαδή, σκελετοί από το κακό παρελθόν της εξωτερικής πολιτικής, από τον καιρό που χάθηκε η ευκαιρία να επιτευχθεί μια σύνθετη ονομασία  όταν ο Κίρο Γκλιγκόροφ είχε σχεδόν συναινέσει σε αυτή την κατεύθυνση.

Ε και; Θα  πει κάποιος φυσιολογικός  πολίτης της χώρας που μπορεί να αναγνώσει και αντιληφθεί ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι καν το προσφυγικό αλλά το οικονομικό από το οποίο θα εξαρτηθεί όχι απλώς η διεθνής  οικονομική επιβίωσή της αλλά και η ίδια επιβίωση των πολιτών της. Αυτό θα ίσχυε σε οποιαδήποτε άλλη φυσιολογική χώρα του υπόλοιπου κόσμου αλλά εδώ δεν είναι απλώς Βαλκάνια εδώ είναι Ελλάδα.

Όχι ότι  το προσφυγικό δεν αποτελεί ζήτημα. Άλλωστε,   όποιος  κακός χειρισμός ήταν να γίνει από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης έγινε με το πιο εμφατικό τρόπο, καθυστερήσεις στην αντίληψη του μεγέθους του προβλήματος, ασυνεννοησία στους υπηρεσιακούς παράγοντες, ανευθυνότητα στο χειρισμό των διεθνών επαφών και αποφάσεων στα κέντρα λήψης και χαρακτηριστική καθυστέρηση στην κατασκευή των δομών φιλοξενίας των προσφύγων.

Και φυσικά αυτό δεν δημιουργεί μόνο το προφανές, το εγκλωβισμό δηλαδή των προσφύγων στην Ελλάδα, παρόλο τις μέχρι τώρα ευρωπαϊκές αποφάσεις. Το  σπουδαιότερο και πλέον ανησυχητικό είναι η αναβάθμιση της Τουρκίας και των Σκοπίων σε ότι  έχει σχέση με τις διεκδικήσεις τους, επέκταση στο Αιγαίο, κυπριακό  και ονομασία αντίστοιχα.

Η αμφισβήτηση των πάγιων θέσεων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σε ένα σχεδόν οριοθετημένο status στην διεθνή πολιτική σκηνή και η χαλαρή αντιμετώπιση των κινδύνων έφερε στην κυριολεξία δύο δεδομένα:

1)ότι δεν μπορούμε να προστατεύσουμε  τα σύνορά μας (αναγνωρίζω ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο στις τωρινές συνθήκες) με συνέπεια την έλευση του ΝΑΤΟ το οποίο πλέον συνεπικουρεί στη φύλαξη των συνόρων από την είσοδο προσφύγων,

και 2) την  ουσιαστική μεταφορά  των συνόρων της Ε.Ε. στα βόρεια σύνορά μας όπου έχουν αναπτυχθεί  σιδερόφρακτοι τοίχοι του πάλε ποτέ ψυχρού πολέμου.

Ακόμη και η προχθεσινή απόφαση της συνόδου κορυφής των ηγετών Ε.Ε. και η συμφωνία με την Τουρκία έχει μια οροφή των72.000 προσφύγων με πλούσια ανταλλάγματα και κυρίως με την ουσιαστική έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα ωραία για τα οποία πιθανολογούμε την άσχημη εξέλιξη, ελάχιστοι ασχολούνται με διαδικασίες κλεισίματος της αξιολόγησης . Για να κλείσει η αξιολόγηση απαιτούνται μετρημένα πράγματα, ασφαλιστικό, φορολογικό, κόκκινα δάνεια και το ετήσιο δημοσιονομικό που έχει σχέση με το κενό που υφίσταται λόγω της υπανάπτυξης, της ύφεσης  και της ελλειμματικής  οικονομίας. Μετρημένα αλλά δύσκολα.

Ασφαλιστικό και φορολογικό συνδέονται άμεσα καθώς η διάρθρωση του τρίτου μνημονίου απαιτεί συγκεκριμένο ποσό στόχου. Αυτό που είναι διαπραγματεύσιμο επί της ουσίας είναι η πηγή των εσόδων  και όχι το ύψος των εσόδων το οποίο είναι δεδομένο. Το τρίτο μνημόνιο είναι ένα κακό μνημόνιο και απευθύνεται σε οικονομικά εξαθλιωμένο κοινό. Ότι και να αποφασισθεί θα είναι οδυνηρό.

Συνεπώς για να επιστρέψουμε στον αρχικό σχολιασμό , το αν θα συνεχιστεί η κυβερνητική σταθερότητα και η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει σχέση με τις υποτιθέμενες κόκκινες γραμμές μεταξύ των δύο συμμαχικών κομμάτων και τις απειλές αποχώρησης του Καμένου. Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Κανένα παραπάτημα τύπου Μουζάλα δεν θα κλονίσει την συγκυβέρνηση. Όλα εξαρτώνται από το αν η κυβέρνηση θα αντέξει και θα αποφασίσει να κλείσει την αξιολόγηση και αν ψηφιστούν οι νόμοι και οι εφαρμοστικές διατάξεις του τρίτου μνημονίου που σημαίνει ότι αναλαμβάνει το κόστος υλοποίησης  του τρίτου δικού της μνημονίου ή θα υπάρξει ομαδική απόδραση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΤ.ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ