Τρίτη 29.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΕΒΕ: Φόβος και απελπισία στην αγορά των Τρικάλων

17.03.2016

Της Ευαγγελίας Κάκια

Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην τοπική αγορά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Τρικάλων Βαγγέλης Αγγελάκης, μιλώντας στη σημερινή τακτική γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι «η κατάσταση στην πραγματική οικονομία παραμένει εύθραυστη, ενώ οι στρεβλώσεις στην αγορά μεγεθύνονται σημαντικά».

Κατά το κ. Αγγελάκη ο φόβος, η απελπισία, η έλλειψη ρευστότητας και η δραματική μείωση του τζίρου κυριαρχούν, αφού ουδείς γνωρίζει πότε θα τερματιστεί η κατάσταση που επικρατεί.

Η συνέλευση έλαβε χώρα στην αίθουσα της ΟΕΒΕ, με κυριότερα θέματα τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό, το φορολογικό και το ασφαλιστικό, καθώς και μια σειρά από άλλα ζητήματα.

Όπως τόνισε ο κ. Αγγελάκης «η κατάσταση που βιώνουμε δεν περιγράφεται ούτε με λόγια ούτε με υπομνήματα και ψηφίσματα. Τα προβλήματα που βιώνουμε όλοι μας είναι απερίγραπτα. Η βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται και έχει ως αποτέλεσμα να πλήττονται οι επιχειρήσεις μας και να διέρχονται την μεγαλύτερη κρίση μετά την μεταπολεμική περίοδο. Χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει και πολλές άλλες οδηγούνται στον αφανισμό με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς δουλειά εκατοντάδες άνθρωποι την ημέρα, χωρίς να μπορεί κανένας να μας πει πότε επιτέλους θα τερματισθεί η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση που σκορπίζει φόβο και απελπισία από την έλλειψη ρευστότητας και την δραματική μείωση του τζίρου».

«Μπροστά σε αυτή τη δραματική κατάσταση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας με επανειλημμένες παρεμβάσεις και προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς τη χρονιά που μας πέρασε εξέφρασε την αντίθεσή του για πολλά θέματα, και συνεχίζει να παλεύει μήπως όλοι μαζί μπορέσουμε και πετύχουμε κάτι» ανέφερε, στη διάρκεια του διοικητικο.

Παράλληλα, στάθηκε στην επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος, λέγοντας ότι το Δ.Σ. υπογραμμίζει ότι επιβάλλεται μια περίοδος προσαρμογής των επιχειρήσεων στη νέα πραγματικότητα που επιβλήθηκε από την ιδιάζουσα κατάσταση εφαρμογής των κεφαλαιακών περιορισμών και έχουμε προτείνει την καθιέρωση ενός ακατάσχετου λογαριασμού συνδεδεμένου με το τερματικό μηχάνημα καρτών POS. Επίσης, πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις στις χρεώσεις των τραπεζών ώστε να προσαρμοστούν με τον κανονισμό EE 2015/751 σχετικά με τις διατραπεζικές προμήθειες για συναλλαγές με κάρτες.

«Δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι τα χρήματα που εισέρχονται στο τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης από τη χρήση των τερματικών δεν αφορούν ούτε τα καθαρά κέρδη, ούτε τα μικτά κέρδη, ούτε αντανακλούν επακριβώς τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης»» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «οποιαδήποτε απομείωση – κατάσχεση των λογαριασμών αυτών που σκοπό έχει, είτε για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση, είτε για την εξόφληση δανείων ουσιαστικά οδηγεί την επιχείρηση στο κλείσιμο και στην αδράνεια».