Τετάρτη 22.09.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Τεράστιες οι απώλειες για τους ΕΒΕ για το 2020

12.12.2020

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησε το Δ.Σ της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Ν. Τρικάλων με τους προέδρους των πρωτοβάθμιων  Σωματείων δύναμής της καιμε το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ με επικεφαλής κ. Γ. Καββαθά Την Πέμπτη 10/12/20.

Όλοι τους περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις τονίζοντας ότι μπροστά στο συνεχιζόμενο lockdown η κυβέρνηση  έπρεπε να είχε πάρει  μέτρα ουσίας για τη στήριξη των επαγγελματιών.

Όπως τόνισαν όλοι τους η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και καθημερινά δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις ενώ χιλιάδες συμπολίτες μας βρίσκονται σε αναστολή συμβάσεων εργασίας. Το μεγάλο στοίχημα τόνισαν όλοι είναι να σώσουμε  την υγεία μας αλλά και να κρατήσουμε  ζωντανή την οικονομία  και θα πρέπει η κυβέρνηση να πάρει έστω και τώρα άλλα ουσιαστικά και πιο γενναία μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Τονίσθηκε ότι στις επιχειρήσεις έχει χαθεί έως το 90% του τζίρου και κάποιες έχουν ήδη βάλει λουκέτο.

Αναφέρθηκαν  κάποια μέτρα που έπρεπε ήδη να έχει πάρει η κυβέρνηση.Όπως:

Ειδικό πρόγραμμα επιχορήγησης μη επιστρεπτέο που θα ξεκινά με 5.000 ευρώ και θα είναι σε συνάρτηση με τον κύκλο εργασιών και τις θέσεις απασχόλησης.

Επιδότηση κατά 100% του μη μισθολογικού κόστους έτσι ώστε να διατηρηθούν θέσεις εργασίας και να μην πληρώσει η Πολιτεία περισσότερα χρήματα για επιδόματα ανεργίας και για αναστολές εργασίας.

-Ρύθμιση οφειλών με μία γενναία διαδικασία ρεαλιστική και βιώσιμη.

-Απαλλαγή για τα δημοτικά τέλη για ένα εξάμηνο.

– Πάγια ρύθμιση των 120  δόσεων χωρίς περιοριστικούς όρους

-Ακατάσχετος Επαγγελματικός Λογαριασμός.

-Σεισάχθεια στα Αποδεδειγμένα χρέη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

-Κατάργηση του Πτωχευτικού Κώδικα γιατί είναι βέβαιο ότι θα φέρει μία βίαιη μεταφορά περιουσιών από τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις σε funds και σε νέους ιδιοκτήτες όπου συνεπάγεται ο αφανισμός των επιχειρήσεών μας.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι από τη ΓΣΕΒΕΕ εκτός από τον πρόεδρο τον κ. Καββαθά μίλησαν οι συνάδελφοι: κ. Βαφιαδάκης Ι.και Βαριάμης Δ. Αντ/δροι της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Δήμας Ν. νομικός σύμβουλος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Νικολόπουλος Αθ. Γεν Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ ο κ. Καμπάνης πρόεδρος των Φοροτεχνικών, ο κ. Βατικιώτης Λ. επιστημονικός συνεργάτης του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, ο κ. Παγιάτης πρόεδρος της ΠΟΒΑΣ και οκ. Παπαμιχαήλ νομ. Σύμβουλος  του ΙΜΕ ΓΕΣΒΕΕ.

Από το ΔΣ της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Τρικάλων έκαναν τοποθετήσεις ο κ. Αγγελάκης, ο κ. Γκαραγκούνης, ο  κ. Κόκκας, ο κ. Ιωάννου, ο κ. Τζάνης, ο κ.Μπακογιάννης, ο κ. Καραλής, ο κ.Ζιάκας, καθώς και αρκετοί πρόεδροι των σωματείων, όπως οι κ. Ηλιάδης Πρ .Καφετεριών, κ. Κόγιας Λ. Πρ. Αρτοποιών, ο κ. Παπαευθυμίου πρ. Εστιατορίων, ο κ. Παπαθανασίου Α. πρ .Βενζινοπωλών, ο κ. Παπαναστασίου πρ. Βιβλιοπωλών, ο κ. Κοκκοβας πρ. Ασφαλιστών, ο κ. Τσίγκας πρ. των ΤΑΞΙ, η κ. Νταϊλιάνη πρ. Κυλικείων, η κ. Β. Οικονόμου πρ. Φωτογράφων. Συμμετείχαν επίσης, ο κ. Παπαθανασίου Κυριάκος πρ. Χρυσοχόων,  η κ. Φρύνη Γιαννούλη πρ. Ετοίμων ενδυμάτων, ο κ. Κόγιας Φ. πρ. Ραδιοληκτρονικών, ο κ. Πούλιος Η. πρ. των Ψυκτικών, καθώς και ο κ. Κισκίνης Β., ο κ. Κοντός Κ. πρ. Κομμωτών, ο κ. Ζάχος Χ.πρ. της Ένωσης Ηλεκτρολόγων.

Όλοι τους τόνισαν τα προβλήματα του κάθε κλάδου που εκπροσωπεί ο καθένας και κάλεσαν τη Διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ να είναι δίπλα τους, μήπως έστω και την ύστατη στιγμή σωθεί η αξιοπρέπειά τους.

Για το Click away

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης όπως ανακοινώθηκαν από τους Υπουργούς κ.κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Στ. Πέτσα, οδηγούν στην οριστική απώλεια τζίρου για τις ΜμΕ, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.

Μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις του εμπορίου και ένα μικρό ποσοστό των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων διαθέτουν e-shop με αποτέλεσμα όλος ο όγκος των πωλήσεων της εορταστικής περιόδου να συγκεντρωθεί και να οδηγηθεί στα ταμεία των μεγάλων επιχειρήσεων του Κλάδου του λιανικού εμπορίου.

Οι προσδοκίες των μικρομεσαίων εμπόρων, ότι λειτουργώντας τις τελευταίες ημέρες του χρόνου θα μπορούσαν να καλύψουν μέρος του εορταστικού τζίρου, χάθηκαν οριστικά και αμετάκλητα. Η επιβίωση των χιλιάδων μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων αφήνεται στην τύχη τους, χωρίς την ανακοίνωση κάποιου ουσιαστικού μέτρου στήριξής τους, από την πλευρά της κυβέρνησης.

Είναι σαφές ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι μια αδιαπραγμάτευτη αρχή, δεν μπορεί όμως η προστασία της δημόσιας υγείας να λειτουργεί ως άλλοθι για τη δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων και υπέρ της συγκέντρωσης της αγοράς σε λίγους και ισχυρούς.