Κυριακή 05.12.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Δριτσέλη Παναγιώτα: Να επανεξεταστεί άμεσα η θέση εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην Καλαμπάκα

22.02.2016

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κατέθεσε η Παναγιώτα Δριτσέλη, σχετικά με την εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην Καλαμπάκα. Την ερώτηση συνυπέγραψαν όλοι οι τρικαλινοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επισημαίνουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές, η θέση εγκατάστασης της εν λόγω κεραίας ενδέχεται να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την δημόσια υγεία. Η προβλεπόμενη θέση βρίσκεται εξαιρετικά κοντά σε παιδικό σταθμό, σε σχολείο και σε παιδική χαρά, εντός κατοικημένης αστικής περιοχής, γεγονός που συνεπάγεται αυξημένη έκθεση σε ακτινοβολία για τα μικρά παιδιά, αλλά και για σύνολο των κατοίκων.

Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν το θέμα στον Υπουργό Υποδομών, ζητώντας του να παρέμβει στην αρμόδια Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομίων), η οποία εξέδωσε την συγκεκριμένη άδεια, για να επανεξεταστεί η υπόθεση. Ταυτόχρονα ζητούν από την εν λόγω Αρχή όλες τις μελέτες και τα σχετικά έγγραφα, τα οποία δικαιολογούν την συγκεκριμένη απόφαση. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη Αρχή υποχρεούται, όπως προβλέπεται από τις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου, να αποστείλει στην Βουλή όλα τα έγγραφα εντός 20 εργάσιμων ημερών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2016

Προς τον κύριο Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Θέμα : Να επανεξεταστεί άμεσα η θέση εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην Καλαμπάκα.

Στις 27 Νοεμβρίου 2015, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, με την υπ. αριθμ. 18438/Φ610 απόφασή της προέβη στην «χορήγηση Άδειας Κατασκευής Κεραίας Σταθμού́ Ξηράς, σύμφωνα με το άρθρο 30 του ν. 4070/2012, στη Θέση ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ 2 (1106237)». Σύμφωνα με την εν λόγω άδεια προβλέπεται να εγκατασταθούν στο συγκεκριμένο σημείο : «μέχρι 4 κεραίες εκπομπής – λήψης για να παρέχει υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών με 8 επίγεια συστήματα παροχής υπηρεσιών ασυρμάτων επικοινωνιών στα 900 MHz, 8 επίγεια συστήματα παροχής υπηρεσιών ασυρμάτων επικοινωνιών στα 1800 MHz, 4 επίγεια συστήματα παροχής υπηρεσιών ασυρμάτων επικοινωνιών στα 2100 MHz. Επίσης και κατ’ ανώτατο όριο μέχρι 3 μικροκυματικές κεραίες για την υλοποίηση δισημειακών μικροκυματικών ραδιοζεύξεων».

Εντούτοις, η εν λόγω εγκατάσταση βρίσκεται σε κατοικημένη αστική περιοχή, με σχολείο στα 80 μέτρα, με παιδικό σταθμό στα 90 μέτρα και με παιδική χαρά στα 50 μέτρα. Όπως αναφέρεται και στον επίσημο διαδικτυακό τόπο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων «σύμφωνα με το Νόμο 3431/2006, σε περίπτωση εγκατάστασης κατασκευής κεραίας σε απόσταση μέχρι 300 μέτρων από την περίμετρο κτιριακών εγκαταστάσεων βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων, τα όρια έκθεσης του κοινού απαγορεύεται να υπερβαίνουν το 60% των τιμών, που καθορίζονται στα άρθρα 2 έως 4 της υπ’ αριθμ. 53571/3839/6.9.2000 κοινής υπουργικής απόφασης ή στην εκάστοτε ισχύουσα αντίστοιχη κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Μεταφορών και Επικοινωνιών.»

Επειδή η σχετική απόφαση έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους της Καλαμπάκας.

Επειδή προκύπτουν εύλογα ερωτήματα σχετικά με το επίπεδο επιβάρυνσης της υγείας των πολιτών από την εγκατάσταση της εν λόγω κεραίας.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :

Προτίθεται να επανεξετάσει την διαδικασία εγκατάστασης της κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην συνοικία «Οσίων Μετεωριτών» της πόλης της Καλαμπάκας;

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Κατόπιν όλων των παραπάνω παρακαλούμε τον κύριο Υπουργό να καταθέσει στο Σώμα όλες τις μελέτες της ΕΕΤΤ, σχετικά με την εγκατάσταση της κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην εν λόγω θέση.

Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές

Δριτσέλη Παναγιώτα

Παπαδόπουλος Σάκης

Σιμορέλης Χρήστος

Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή διαμαρτυρίας των κατοίκων της Καλαμπάκας.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Εμείς οι κάτοικοι της περιοχής-ενορίας των Οσίων Μετεωριτών Καλαμπάκας του Δήμου Καλαμπάκας και της περιφέρειας Θεσσαλίας, γνωρίζοντας τις βλαβερές συνέπειες της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας μετά από μακροχρόνια έκθεση σε αυτήν, ανησυχούμε σοβαρά για την υγεία μας και εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην εγκατάσταση ή μετεγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε οίκημα της περιοχής μας, το οποίο βρίσκεται σε θέση αναπνοής από σπίτια, όπου διαμένουν μικρά παιδιά (5-10μ). Επίσης βρίσκεται πολύ κοντά στο 3ο δημοτικό σχολείο, λιγότερο από 80μ, τον 1ο παιδικό σταθμό, γύρω στα 90 μ, την παιδική χαρά, 50μ, το Γενικό λύκειο Καλαμπάκας, 180μ και το εργατικό κέντρο, 15μ, όπου εκτός των άλλων γίνονται καθημερινά σεμινάρια με πολύ νέους ανθρώπους και κάθε Κυριακή λειτουργεί σαν σχολείο αλλοδαπών. Επίσης σε απόσταση αναπνοής, 15μ, βρίσκεται η εκκλησία των Οσίων Μετεωριτών Πατέρων.

Δεν μας ενδιαφέρει αν η κεραία είναι νόμιμη ή όχι, αν εκπέμπει εκτός ορίων που έχουν θεσπιστεί ή όχι, εμείς δεν την θέλουμε ανάμεσά μας. Εξάλλου τα όρια αμφισβητούνται από τους επιστήμονες και ξέρουμε ότι οι ακτινοβολίες που εκπέμπουν έχουν αθροιστική επιβάρυνση και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τις ευπαθείς ομάδες, όπως είναι τα παιδιά. Επειδή δεν θέλουμε να γίνουμε πειραματόζωα της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας, ζητάμε από τους αρμόδιους φορείς που έχουν εγκρίνει την άδεια να μην επιτρέψουν την εγκατάσταση της κεραίας.

Επειδή ο εφησυχασμός και η άγνοια μας κάνει συμμέτοχους σε ένα άκρως επικίνδυνο πείραμα, τα αποτελέσματα του οποίου θα φανούν μετά από 20-30 χρόνια, είναι απαραίτητη η αφύπνιση και η συμμετοχή όλων των πολιτών ανεξάρτητα της απόστασης της οικίας τους από την κεραία.

Κοινοποίηση

1) Δήμος Καλαμπάκας

2) Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Θεσσαλίας

3) Ελληνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ)

4) Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ)

5) Υπουργείο Παιδείας

6) Υπουργείο Υγείας

 

ΧΩΡΑ ΟΡΙΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ (v/m)
ΠΟΥ 33-45
ΕΛΛΑΔΑ 22-33
ΕΛΒΕΤΙΑ 4-6
ΑΥΣΤΡΙΑ 0,6
ΚΙΝΑ 1
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 6
ΒΕΛΓΙΟ 3
1