Τρίτη 16.07.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Στη συνάντηση της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας του ΝΑΤΟ η Δριτσέλη

28.11.2015

Στη Φλωρεντία, όπου πραγματοποιείται η συνάντηση της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας του ΝΑΤΟ για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, βρίσκεται από την Πέμπτη 26/11/2015, η ελληνική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Δριτσέλη,  Χρήστο Καραγιαννίδη και Νεκτάριο Σαντορινιό.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για το μεταναστευτικό ζήτημα, η ελληνική αντιπροσωπεία, προχώρησε σε ειδική παρέμβαση, εκθέτοντας την κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα μας και καταθέτοντας προτάσεις για μια πιο συντονισμένη και από κοινού οργανωμένη διαχείριση του προβλήματος.

Τις θέσεις της ελληνικής ομάδας παρουσίασε στην συνδιάσκεψη ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

Για τις επιθέσεις στο Παρίσι

Εκ μέρους όλης της ελληνικής αντιπροσωπείας, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, στην έναρξη της ομιλίας του, εξέφρασε την απεριόριστη συμπαράσταση της αντιπροσωπείας στον Γαλλικό λαό και δήλωσε απερίφραστα την καταδίκη της στις τρομοκρατικές επιθέσεις του ISIS στο Παρίσι.

«Οι τρομοκράτες θα έχουν νικήσει μόνο αν καταφέρουν να μας εμφυσήσουν τον φόβο, μόνο αν η Ευρώπη σταματήσει να είναι η έκφραση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας»,  σημειώθηκε στο κείμενο της ελληνικής αντιπροσωπείας, μεταφέροντας τα λόγια του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Το προσφυγικό στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να σώσει τους πρόσφυγες που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο. Η θάλασσα του Αιγαίου έχει γεμίσει από ανθρώπους μέσα σε τρύπιες βάρκες που προσπαθούν απεγνωσμένα να σωθούν. Μέχρι τώρα η χώρα μας έχει σώσει 83.000 πρόσφυγες και έχει αντιμετωπίσει 2.5000 περιστατικά ναυαγίων. Με τη βοήθεια των τοπικών αρχών και τοπικών κοινωνιών, καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουμε τους πρόσφυγες, να φτάσουν σώοι και αβλαβείς στις ακτές των νησιών και να τους προσφέρουμε ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας, ανέφερε η ελληνική αντιπροσωπεία.

Όσα δεν έγιναν για το μεταναστευτικό

Η ελληνική αντιπροσωπεία στην παρέμβασή της, δια στόματος Νεκτάριου Σαντορινιού, στάθηκε, ιδιαίτερα, στο πόσο διαφορετική θα ήταν η αντιμετώπιση του προβλήματος αν και οι άλλες χώρες της Ευρώπης αποφάσιζαν να βοηθήσουν ουσιαστικά στη διαχείριση. «Μέχρι τώρα, οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης έχουν δείξει απροθυμία να δεχτούν μεγαλύτερους αριθμούς προσφύγων. Θεωρούμε ότι πρέπει να στηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης και αντιμετώπισης όσων ανθρώπων ζητούν την βοήθεια της διεθνούς κοινότητας. Ένας μηχανισμός που να λειτουργεί σε βάση υποχρεωτική και με ισότιμη προσφορά από όλες τις χώρες», πρότειναν οι έλληνες εκπρόσωποι.

FYROM και Τουρκία

Η ελληνική αντιπροσωπεία στη συνδιάσκεψη του ΝΑΤΟ, καταδίκασε απερίφραστα την απαράδεκτη απόφαση της FYROM να χτίσει τείχος στα σύνορά της και κάλεσε άμεσα τη γείτονα χώρα να συμμορφωθεί με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες.

Αναφορικά με την Τουρκία, η παρέμβαση της ελληνικής αποστολής, αν και αναγνώρισε, πως είναι η κατεξοχήν χώρα που υφίσταται το πρόβλημα- αφού φιλοξενεί πάνω από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες- εντούτοις είναι μια χώρα που αποτελεί το κλειδί στο να διαχειριστούμε με αποτελεσματικότητα τις προσφυγικές ροές που φτάνουν στα νοτιο- ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. «Όλοι μπορούμε να κατανοήσουμε ότι η λύση για να μην έχουμε άλλους θανάτους στο Αιγαίο είναι να γίνεται η ταυτοποίηση και ο έλεγχος των προσφύγων στο έδαφος της Τουρκίας», σημείωσε η ελληνική αντιπροσωπεία, θεωρώντας ταυτόχρονα ότι είναι βασική παράμετρος, όποια μορφή και αν πάρει η συνεργασία Τουρκίας- Ε.Ε. να είναι είναι μέρος ενός συνολικού μηχανισμού αποτελεσματικής διαχείρισης του προβλήματος.

 

[fbcomments]