Σάββατο 29.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Βόμβα Δραγασάκη: Εγγυημένες οι συντάξεις μόνο μέχρι 1.000 ευρω

15.10.2015

Κύριο μέλημα της συζήτησης για το ασφαλιστικό είναι να υπάρξει ένα συστημα βιώσιμο «με εγγυημένη τη σύνταξη έστω μέχρι τα 1.000 ευρώ, με αναδιανεμητικό χαρακτήρα, αλλά που θα λαμβάνει υπόψη και τη νέα πραγματικότητα», δήλωσε την Πέμπτη στο κεντρικό δελτίο του Mega ο Γιάννης Δραγασάκης.

Για την απόκκλιση των 700 εκατ. από τον μνημονιακό στόχο και το ενδεχόμενο να περικοπούν το 2016 συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, ο κ. Δραγασάκης είπε «θα τα δούμε αυτά», ξεκαθαρίζοντας πως «σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην υπάρξουν περικοπές σε αυτούς που ήδη έχουν ανάγκη και που κανονικά θα πρέπει να δούμε πώς θα τους βοηθήσουμε».

Για το θέμα που έχει προκύψει με τα «πόθεν έσχες» υπουργών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επικαλέστηκε τις τοποθετήσεις των ίδιων και είπε πως πιστεύει πως «η αλήθεια θα λάμψει», ενώ ζήτησε να υπάρξει μια ευαισθησία στη λειτουργία των θεσμών, αναφερόμενος στις εργασίες της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.

Επίσης, ο κ. Δραγασάκης δήλωσε στο Μega πως η αποκατάσταση της ομαλότητας στον τραπεζικό τομέα θα έρθει πολύ σύντομα. «Το θέμα θα λήξει μέσα στον χρόνο, αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα» είπε, σημειώνοντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα μπει σε εφαρμογή οδηγία που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για κούρεμα καταθέσεων. «Το έχουμε θέσει πρώτη προτεραιότητα» τόνισε.

Όσον αφορά στα capital controls σημείωσε ότι αναμένει την άρση τους μέσα στο α’ τρίμηνο του 2016.

«Είναι πολύ κρίσιμο να πετύχει η αξιολόγηση και όλα δείχνουν ότι μπορούμε να το πετύχουμε» τόνισε, προσθέτοντας ότι τους επόμενους δύο μήνες θα μπουν 7,5 δισ. ευρώ στην οικονομία, 4,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 3 δισ. ευρώ από τις δόσεις του προγράμματος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης περιέγραψε μια πορεία από την ύφεση στην ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2016 με προοπτική εξόδου στις αγορές: πρώτος σταθμός είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η άρση της αβεβαιότητας με την επιτυχημένη αξιολόγηση και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ακολουθούν η ισχυρή ανάκαμψη το 2016 η οποία θα οδηγήσει στην έξοδο στις αγορές.

Ο κ. Δραγασάκης έκανε λόγο για τη δυνατότητα οικοδόμησης ενός νέου μοντέλου εφόσον προηγηθούν δύο χρόνια ισχυρής ανάκαμψης.