Σάββατο 22.02.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Δωρεάν Θερινές σινε-προβολές οργανώνει και φέτος η ΚΝΕ

16.07.2017

Όπως και τα προηγούμενα καλοκαίρια, έτσι και φέτος η ΚΝΕ παίρνει την πρωτοβουλία να διοργανώνει προβολές θερινού σινεμά, στο υπαίθριο αμφιθέατρο στον Ληθαίο, πίσω από το τζαμί. Αυτή η δραστηριότητα είναι ενταγμένη στα πλαίσια του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, που ξεκίνησε και φέτος το ταξίδι του με σύνθημα «Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά». Και το καλοκαίρι οι συζητήσεις και ο προβληματισμός γύρω από θέματα που μας απασχολούν δεν σταματάνε. Ένα τέτοιο θέμα είναι κι ο πόλεμος.

Υπάρχουν πολλές ταινίες παλιότερης και νεότερης εποχής, που με τα αντίστοιχα κοινωνικά πρότυπα και τεχνικά μέσα έχουν εκφράσει αυτά τα ζητήματα και τις αιτίες τους. Ο κινηματογράφος, δεμένος με τα διπλά δεσμά της κοινωνίας και της τεχνικής στο άρμα της ανθρώπινης έκφρασης, θεμελιώνεται από την εμπειρική γνώση. Και ο πόλεμος σαν θέμα που απασχολεί την τέχνη, δεν αποτελεί περιπέτεια ψυχαγωγίας που ξετυλίγεται σε έναν χώρο μυθικό, έξω από την κοινωνία και άρα ακίνδυνο. Η ανάγνωση της ιστορίας μέσα από την μεγάλη οθόνη το αποδεικνύει. Όταν ο θεατής ενεργοποιεί την μνημη και την κρίση του, μπορεί όχι μόνο να βλέπει, αλλά και να καταλαβαίνει.

Οι προβολές ξεκινούν την Τρίτη 18 Ιουλίου 2017 με το ντοκυμαντέρ παραγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 Χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας με τίτλο “Τι κι αν έπεσε ο Γραμμος εμείς θα νικήσουμε”.Πρόκειται για ένα μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο, με πρωτότυπο υλικό από το κινηματογραφικό συνεργείο του ΔΣΕ, ηχητικά ντοκουμέντα της εποχής, αλλά και νεότερο υλικό και σύγχρονα πλάνα από τα βουνά και τις άλλες περιοχές που απλώθηκε η δράση του ΔΣΕ. Η σκηνοθετική ομάδα δούλεψε με αρχεία που αντλήθηκαν κατά κύριο λόγο από το ιστορικό αρχείο του ΚΚΕ, αλλά και κρατικά αρχεία της ΕΡΤ και του πολεμικού μουσείου, ενώ έκανε και γυρίσματα στα ίδια τα βουνά όπου ανέπτυξε την δράση του ο ΔΣΕ.

Οι προβολές θα είναι δωρεάν και θα συνεχιστούν με άλλες ταινιες την Πέμπτη 20/7, Τρίτη 25/7 και Πέμπτη 27/7.

T.Σ Τρικάλων της ΚΝΕ
16/7/2017