Παρασκευή 18.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Δυναμικά αγροτικά μπλόκα σε όλη τη χώρα

20.01.2016

Έναν αγώνα άνευ προηγουμένου ξεκίνησαν σύσσωμες οι τάξεις του πρωτογενούς τομέα ενάντια στα προωθούμενα μέτρα της κυβέρνησης σε ασφαλιστικό και φορολογικό – ζητήματα αλληλένδετα για την αγροτική τάξη.

Αποφασισμένοι είναι οι αγρότες του Νομού Λάρισας παρά τη συνεχή χιονόπτωση στον νομό που ξεκίνησε από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Εκατοντάδες τρακτέρ Λαρισαίων αγροτών κατευθύνονται στα Τέμπη, υπό την άμεση επίβλεψη της αστυνομίας, η οποία διέκοψε από το πρωί την κυκλοφορία επί της ΠΑΘΕ από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι και την διασταύρωση με το Στόμιο.

Η κυκλοφορία διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές που έχει προτείνει η αστυνομία. Αύριο αναμένεται και έξοδος των τρακτέρ στον κόμβο Νίκαιας υπό τον συντονισμό των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας, με αγρότες από την Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.

Επεισόδια στην Κομοτηνή

Επεισόδια έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης σημειώθηκαν στην Κομοτηνή, όταν αγρότες ζήτησαν να συνομιλήσουν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου.

Όταν ο αστυνομικός διευθυντής τους διευκρίνισε ότι θα εισέλθει μόνο αντιπροσωπεία τους, οι αγρότες αντέδρασαν και επιχείρησαν να εισέλθουν στο χώρο.

Με χρήση χημικών και δακρυγόνων ακόμα και μέσα στο κτίριο απάντησαν δυνάμεις των ΜΑΤ προσπαθώντας να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους.

Τελικά με αντιπροσωπεία αγροτών από τη Ροδόπη και τον Έβρο συναντήθηκε ο κ. Αποστόλου. Οι αγρότες εξερχόμενοι τόνισαν ότι ζήτησαν από τον υπουργό να αποσυρθεί στο σύνολό του το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση.

Δήλωσαν επίσης πως θα παραμείνουν έξω από τις εισόδους της πρώην νομαρχίας αναμένοντας την έξοδο του υπουργού και των συνεργατών του.

Στη σύσκεψη των φορέων της Ροδόπης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που προηγήθηκε, οι εκπρόσωποι των αγροτών είχαν δηλώσει ότι δεν δέχονται να μετέχουν στον διάλογο για το ασφαλιστικό, όπως τους είχε ζητήσει ο κ. Αποστόλου, ζητώντας και από τους υπόλοιπους φορείς να αποχωρήσουν.

Ο κ. Αποστόλου είπε πως είναι διατεθειμένος να συνομιλήσει με τους αγρότες, να μεταβεί για διάλογο ακόμα και σε αγροτικά μπλόκα, αρκεί αυτό να το θέλουν οι αγρότες και οι εκπρόσωποι των συλλόγων και των συνδικαλιστικών τους φορέων, σημειώνοντας ότι «δεν είναι στην κουλτούρα της Αριστεράς ούτε η βία ούτε τα ΜΑΤ».

Διαμαρτυρία αλιέων και αγροτών στο λιμάνι της Θεσ/κης ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης τα τρακτέρ

Περισσότερα από 300 τρακτέρ στην πλατεία Αριστοτέλους μέσω της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Αθηνών, καθώς στο λιμάνι έχουν δεμένα τα καΐκια τους αλιείς του νομού.

Σε συμβολικό ημίωρο αποκλεισμό του τελωνείου του Προμαχώνα προχώρησαν οι αγρότες του μπλόκου στην περιοχή.

Με επ’ αόριστον κλείσιμο του Προμαχώνα προειδοποιούν αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου, εφόσον αντίστοιχες κινήσεις πραγματοποιηθούν σε άλλα μέρη της Ελλάδα.

«Από αύριο ξεκινάμε κλείσιμο των συνόρων ανά τακτά χρονικά διαστήματα και δίνουμε προθεσμία μέχρι το Σάββατο στην κυβέρνηση, προκειμένου να αποσύρει το νομοσχέδιο για φορολογικό και ασφαλιστικό» ανέφερε ο συνδικαλιστής Φάνης Αλμπάνης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι αν δεν το πάρουν το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό «από το Σάββατο προχωράμε σε επ’ αόριστον κλείσιμο του τελωνείου».

Θυμίζουμε ότι περισσότερα από 1.000 τρακτέρ έχουν «κατασκηνώσει» από την Παρασκευή στο τελωνείου του Προμαχώνα -στα σύνορα της Ελλάδας με την Βουλγαρία.

EUROKINISSI

Δεν αποκλείουν «κλείσιμο» δρόμων

Στους δρόμους με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματά τους βρίσκονται από νωρίς το πρωί οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα και κατευθύνονται σε διάφορα κομβικά σημεία επί της Εθνικής και της Εγνατίας Οδού.

Αποφασισμένοι να «πολεμήσουν μέχρι τελικής πτώσης για την απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και φορολογικό» δηλώνουν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Άλλοι κατευθύνθηκαν σε μπλόκα που έχουν, ήδη, στηθεί με σκοπό να τα ενδυναμώσουν περαιτέρω, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που στήνουν νέα.

Τονίζουν ότι θα μείνουν μείνουν στο μπλόκο για όσο καιρό χρειαστεί, χωρίς όμως να αποκλείσουν δρόμους και να δημιουργήσουμε πρόβλημα στους πολίτες.

«Ραντεβού» στον κόμβο των Κερδυλλίων επί της Εγνατίας οδού, στις Σέρρες, έδωσαν αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής.

Ο συντονιστής του μπλόκου, Γιάννης Παναγής, μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, «αν και ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, ωστόσο είναι πολύ πιθανόν να προχωρήσουμε στο κλείσιμο του οδοστρώματος και στις δύο πλευρές».

Διευκρίνισε, όμως, ότι θα αφήσουν ανοιχτούς τους παράδρομους, αλλά και την παλαιά εθνική οδό, προκειμένου να μη δημιουργήσουν πρόβλημα στους διερχόμενους οδηγούς.

Σημειώνεται, ότι τα παρατεταγμένα τρακτέρ στις πλατείες διάφορων χωριών του νομού Σερρών έχουν, ήδη, ανάψει μηχανές και κατευθύνονται στα δύο προαναφερόμενα μπλόκα.

EUROKINISSI

Δυναμική κινητοποίηση έχουν αποφασίσει και οι αγρότες-κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής της Δράμας. «Δεν έχουμε οριστικοποιήσει αν θα προχωρήσουμε στο κλείσιμο του οδοστρώματος συμβολικά ή οριστικά» υπογράμμισε ο συντονιστικής του μπλόκου, Χρήστος Γκόντιας.

Στο ίδιος πλαίσιο κινούνται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Πρωτοβουλίας Αγροτών αλλά και άλλων ανεξάρτητων αγροτικών συλλόγων στην Ημαθία, καθώς στήνουν το μπλόκο στον κόμβο της Κουλούρας, ενώ αυτό στο Νισέλη Αλεξάνδρειας ενισχύεται διαρκώς.

Στον «χορό» των κινητοποιήσεων έχουν, ήδη, εισέλθει αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα Γιαννιτσά Πέλλας, στον κόμβο Μαυροβουνίου και τον κόμβο Νισελίου, την Πιερία, αλλά και τον νομό Χαλκιδικής.

Άνοιξαν τα μπλόκα στη Ήπειρο

Άνοιξαν τα μπλόκα στο Κομπότι της Άρτας και στο κέντρο των Ιωαννίνων που έστησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι το πρωί κατέβηκαν με τα τρακτέρ στους δρόμους.

Στα Ιωάννινα θα επιστρέψουν χωρίς τα γεωργικά μηχανήματα στις 6:00, στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν φορείς και οργανώσεις ενάντια στο ασφαλιστικό.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Άρτας διοργανώνει συλλαλητήριο για το ερχόμενο Σάββατο το πρωί, 23 Ιανουαρίου, στο κέντρο της πόλης.

Επίσης, οι αγροτικοί σύλλογοι στη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα ετοιμάζουν κινητοποιήσεις για τις επόμενες ημέρες.

Στην Αργολίδα, οι αγρότες ετοιμάζουν μπλόκο στην είσοδο του Κουτσοποδίου, έχοντας αποφασίσει για νωρίτερα να κάνουν πορεία αγροτικών μηχανημάτων και αυτοκινήτων από τα χωριά του Αργολικού κάμπου.

Συμβολική κατάληψη του ΟΓΑ Ηρακλείου

Στη συμβολική κατάληψη του καταστήματος του ΟΓΑ στο Ηράκλειο της Κρήτης προχώρησαν σήμερα οι αγρότες, απόφαση που ελήφθη στις Αρχάνες κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Κρήτης.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα των κινητοποιήσεων που έχουν προαναγγείλει, ενώ κάνουν λόγο για επιχείρηση «δεύτερης φορολόγησης» και για «εντολές των δανειστών που πάνε να εξοντώσουν την αγροτιά».

Επόμενοι σταθμοί των κινητοποιήσεων είναι η 28η Ιανουαρίου, όπου ξεκινάει η 26η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης «AGROTICA», και πανελλαδική γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου, όπου οι αγρότες επιθυμούν να προχωρήσουν σε κοινές δράσεις με τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες και τάξεις.

Πηγή: efsyn.gr