Τετάρτη 30.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Μύλος… για τον “Μύλο των ξωτικών” στο Δημοτικό Συμβούλιο

16.11.2016

Αμφιβολίες για την ορθή διαχείριση των οικονομικών αλλά και έντονη κριτική για τον τρόπο με τον οποίο επιλέχθηκαν οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο «Μύλο των Ξωτικών», ασκήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου, αφού αν το φετινό εγχείρημα αποτύχει, το καταχρεωμένο e-trikala, θα το πληρώσει ο δήμος και κατ’ επέκταση οι δημότες.

Η προχθεσινή συνεδρίαση «άνοιξε» με την έγκριση των επιχειρήσεων που κατέθεσαν τα σχετικά έγγραφα για να συμμετέχουν στο «Μύλο των Ξωτικών», όπου δεν έλειψαν οι αντιδράσεις, τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από την πλευρά της συμπολίτευσης, με τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Αλέκο Πολυμερόπουλο να εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι τοπικές επιχειρήσεις «αποκλείστηκαν» από τη διαδικασία, κάνοντας λόγο για εγχείρημα καθαρά κέρδους που δε δίνει την δυνατότητα σε τρικαλινές επιχειρήσεις να ορθοποδήσουν.

Το παρόν στη συνεδρίαση έδωσε και μια Τρικαλινή επιχειρηματίας που εξέφρασε την δυσαρέσκεια της, επειδή η εταιρεία της αποκλείστηκε από τη φετινή διοργάνωση για το παγοδρόμιο, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε.

Αυτή ήταν και η αφορμή για να ξεκινήσει μια ολόκληρη συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται οι ενδιαφερόμενοι και φυσικά για το εάν, αποκλείονται οι τοπικές επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της «E- trikala» κ. Γιάννης Κωτούλας έκανε γνωστό ότι σε σχέση με πέρυσι, οι τρικαλινές επιχειρήσεις είναι μόλις κατά δύο λιγότερες και ότι οι τιμές των ενοικίων εκτινάχθηκαν επειδή υπήρξε ενδιαφέρον.

Σε ότι αφορά στις διαδικασίες επιλογής των επιχειρήσεων ο κ. Κωτούλας σημείωσε ότι έγιναν με τον ίδιο τρόπο που επιλέχθηκαν οι ενδιαφερόμενοι από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του «Μύλου των Ξωτικών».

«Του χρόνου θα υπάρξουν αλλαγές, ώστε όλα να είναι τυπικά και με απόλυτη διαφάνεια – όπως γίνεται άλλωστε-, ενώ προσανατολιζόμαστε στο να δημοσιευθεί μια προκήρυξη που θα περιλαμβάνει και τους όρους  συμμετοχής», ανέφερε.

Κάτι που συμμερίστηκε και ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, λέγοντας ότι θα πρέπει από εδώ και στο εξής να τεθούν κάποια κριτήρια που θα προτάσσουν τις τοπικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να γνωστοποιήσει ότι πολλές τρικαλινές επιχειρήσεις επέλεξαν, φέτος να μην συμμετέχουν και να αυξήσουν τα κέρδη τους, με τους επισκέπτες που θα βρίσκονται εκείνο το χρονικό διάστημα στην πόλη.

«Οι όροι και οι προδιαγραφές για την συμμετοχή πρέπει να είναι συγκεκριμένοι, διότι μετά θα έχουμε προβλήματα, ώστε το Δημοτικό Συμβούλιο να μπορεί να λαμβάνει τις όποιες αποφάσεις και στη συνέχεια να αποφασίζει η “e- trikala”» ανέφερε η Δημοτική Σύμβουλος της «Τρίκαλα Συμπολιτεία» κα. Βάσω Κάκλα, με τον Θεόδωρο Σπανό να τονίζει ότι «το έργο έγινε επί δικής μας θητείας και το στηρίζουμε, αλλά πρέπει όλα να γίνουν σωστά».

«Όλα τα διαχειρίζεστε με βάση πόσα θα εισπράξετε, χωρίς άλλα κριτήρια» υπογράμμισε με έμφαση ο Δημοτικός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Κώστας Τάσιος, ενώ από την πλευρά του ο επικεφαλής του «Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή» κ. Δημήτρης Παπαθανασίου σημείωσε ότι «είναι ο τρίτος “Μύλος των Ξωτικών” που καλείστε να διαχειριστείτε και δυστυχώς, η διαδικασία που επιλέγονται οι επιχειρηματίες είναι η ίδια και η ίδια. Για ακόμα μια φορά υπάρχει προχειρότητα και αδιαφάνεια, ενώ γίνεται έμμεση ιδιωτικοποίηση του εγχειρήματος».

Να σταματήσει η γκρίνια ζήτησε ο επικεφαλής της «Αλλαγή Πορείας» κ. Δημήτρης Χατζηγάκης για να προσθέσει «ξεκίνησε ένα εγχείρημα πριν από πέντε χρόνια για να εκτοξευθεί και αντί να κοιτάξουμε πώς να το κάνουμε καλύτερο, καθόμαστε και γκρινιάζουμε», ενώ ζήτησε να αλλάξει η όλη διαδικασία επιλογής των εταιρειών που καταθέτουν τις προτάσεις τους.

Τη στήριξη του στο θεματικό πάρκο εξέφρασε ο επικεφαλής της «Τρίκκης Πολιτεία» κ. Γιώργος Μητσιούλης, σημειώνοντας ότι δε γίνεται να υπάρχει διαγωνισμός, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Η συζήτηση για τη λειτουργία του θεματικού πάρκου, όμως δε σταμάτησε στον τρόπο επιλογής των επιχειρήσεων, συνεχίστηκε αφού το Σώμα κλήθηκε να εγκρίνει τον προϋπολογισμό, με τον Δήμαρχο Τρικκαίων να υπογραμμίζει ότι το φετινό αποτύπωμα του «Μύλου των Ξωτικών» είναι διαφορετικό και ότι υπολογίζεται οι επισκέπτες να ξεπεράσουν το 1.000.000., λέγοντας ότι  “e-trikala”  έχει προσφέρει πολλά στην πόλη, αλλά οφείλει στο Δήμο. Οικονομικά δεν είναι σε πολύ καλό επίπεδο και πρέπει να εξυγιανθεί.

«Αισθάνομαι δικαιωμένος ως προς την προσπάθεια και το όλο εγχείρημα, διότι μετά από πέντε χρόνια λειτουργίας, αποδείχθηκε ότι είναι μια καθαρά καπιταλιστική επιχείρηση» τόνισε ο κ. Καΐκης, σημειώνοντας ότι δεν είναι τυχαίο πως έρχεται με επιχειρηματικό χαρακτήρα να συζητηθεί αφού έχει προϋπολογισμό. «Αρνούμαστε το όλο εγχείρημα» πρόσθεσε.

Το ίδιο σημείωσε και ο κ. Δημήτρης Παπαθανασίου λέγοντας ότι φορέας υλοποίησης είναι η “e-trikala”, αλλά το ταμειακό έλλειμμα το καλύπτει ο Δήμος, ενώ πρόσθεσε ότι στο φετινό προϋπολογισμό παρατηρείται εκτίναξη των δαπανών.

Σε διαφορετικό κλίμα κινήθηκαν τόσο ο κ. Δημήτρης Χατζηγάκης που κάλεσε τη δημοτική Αρχή, αλλά και όλο το Σώμα να εκμεταλλευτεί το όλο δημιούργημα (σ.σ. τον «Μύλο των Ξωτικών») και να γίνουν προσπάθειες να εκτιναχθεί στα ύψη, όσο και ο κ. Μητσιούλης που έκανε λόγο για μια μεγάλη γιορτή που θα πρέπει να στηριχθεί.

«Συμφωνώ ότι πρέπει να στηριχθούν οι τοπικές επιχειρήσεις, αλλά δε μπορούμε να αναγκάζουμε κανέναν να συμμετέχει» τόνισε στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόσθεσε  «γίνονται πολύ καλές κινήσεις και προσπάθειες ώστε όλα να πάνε καλά. Φέτος, θα έχουμε ένα δικό μας καλλιτεχνικό πρόγραμμα και σκοπεύουμε να διαχυθεί η γιορτή σε όλη την πόλη, κάτι που θα το πράξουμε σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο. Ο Δήμος επενδύει και ρισκάρει, αλλά δε γίνεται κάποιοι να κερδίζουν εκ του ασφαλούς. Πρέπει και οι τοπικές επιχειρήσεις να βοηθήσουν σε αυτό».

Ευαγγελία Κάκια