Πέμπτη 20.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Δημοτική βιβλιοθήκη: χώρος γνώσης και μάθησης

03.03.2015

Ο χώρος της Δημοτικής βιβλιοθήκης είναι αγαπημένος σε πολλούς Τρικαλινούς. Περίπου 20.000 άτομα(αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος)είναι μέλη της, που καταφεύγουν εκεί είτε για να δανειστούν κάποιο βιβλίο, αναζητώντας ψυχαγωγία για τον ελεύθερο χρόνο τους, είτε για να ψάξουν κάτι μέσω κάποιου εντύπου ή Η/Υ, είτε ακόμη και να διαβάσουν στο χώρο του αναγνωστηρίου. Βέβαια οι επισκέψεις στη Δημοτική βιβλιοθήκη δεν γίνονται μόνο από μεμονωμένα άτομα άλλα και από οργανωμένα γκρουπ όπως π.χ. σχολεία.

Ο «Ε.Π.»επισκέφθηκε την βιβλιοθήκη και ξεναγεί τους αναγνώστες του, στους πολύ όμορφους και λειτουργικούς χώρους της καθώς και στα τμήματα που διαθέτει.

Αρχικά συναντάμε το παιδικό τμήμα, ένα πολύ ελκυστικό χώρο για παιδιά 5-15 ετών, με παιδικά βιβλία, παραμύθια, αντικείμενα σε παιγνιώδη μορφή και ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου οι μικροί επισκέπτες μπορούν να απολαμβάνουν αφηγηματικές και διαδραστικές δραστηριότητες.

Ένα τμήμα που έχει επίσης πολύ μεγάλο ρόλο στη λειτουργία της βιβλιοθήκης, είναι το δανειστικό. Εδώ πολλοί αναγνώστες, μικροί και μεγάλοι, δανείζονται το αγαπημένο τους βιβλίο με την κάρτα μέλους που έχει ο καθένας, ζητούν από τους υπαλλήλους πληροφορίες για το αν το βιβλίο που τους ενδιαφέρει είναι διαθέσιμο ή αν όχι πότε θα είναι, και σε 15 ημέρες από την ημέρα που θα πάρουν το βιβλίο, έχουν την υποχρέωση να το επιστρέψουν, παίρνοντας κάποιο άλλο αν θέλουν.

Υπάρχει το ξενόγλωσσο τμήμα με πολλά βιβλία στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, αλβανικά, ρωσικά για όσους επιζητούν κείμενα ή πληροφορίες σχετικά με μια απ’ αυτές τις γλώσσες.

Στο τμήμα των Η/Υ, ο επισκέπτης μπορεί να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή για οτιδήποτε τον ενδιαφέρει. Από περιήγηση στο διαδίκτυο μέχρι άντληση πληροφοριών για εργασίες, έρευνες κλπ.

Ο διαδραστικός πίνακας συνδεόμενος με Η/Υ, είναι μια πολύ ωραία ευκαιρία για παρουσίαση εργασιών ή οπτικοποιημένων θεμάτων για σχολεία, γκρουπ ή και για μεμονωμένα άτομα ακόμα.

Στο χώρο του ισογείου και πίσω από το κεντρικό γκισέ, βρίσκεται το music studio,ένας χώρος όπου μπορεί κάποιος να κάνει επεξεργασία ήχου και εικόνας.

Στον πάνω όροφο θα βρούμε το τμήμα των σπάνιων βιβλίων, το τμήμα τοπικών σπουδών και το αρχείο των τοπικών εφημερίδων.

Τα σπάνια βιβλία, όπως καταλαβαίνει κανείς, δεν δανείζονται εξαιτίας της σπανιότητας τους, απλά σε ειδικές περιπτώσεις κάποιοι μελετητές ίσως, μπορούν να τα ξεφυλλίσουν επί τόπου για να βρουν αυτό που πιθανόν ψάχνουν.

Βιβλία που έχουν γράψει Τρικαλινοί ή αναφέρονται στα Τρίκαλα, μπορεί να συναντήσει κάποιος στο διπλανό τμήμα τοπικών σπουδών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν εδώ βιβλία ιστορικού, λαογραφικού και λογοτεχνικού περιεχομένου.

Η περιήγηση μας τελειώνει στο τμήμα με το αρχείο των τοπικών εφημερίδων, που χρονολογείται από το 1958 μέχρι σήμερα. Μέσα από τις σελίδες τους, ο αναγνώστης θα διαβάσει, θα γνωρίσει, θα συγκρίνει και θα θυμηθεί αφού θα «περάσει» από μπροστά του όλη η κοινωνική, οικονομική, αθλητική, πολιτιστική ζωή των Τρικάλων, μέσα στο πέρασμα των χρόνων.

Σήμερα η βιβλιοθήκη διαθέτει περίπου 46.600 τόμους βιβλίων, το δε αναγνωστικό κοινό της είναι κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λείπουν άτομα της μέσης και πάνω ηλικίας, με 1000 περίπου εγγραφές νέων μελών κάθε χρόνο. Κατά καιρούς στην αίθουσα της βιβλιοθήκης, έχουν φιλοξενηθεί γνωστοί συγγραφείς που έχουν παρουσιάσει εκεί κάποια δουλειά τους. Το ωράριο στο οποίο κάποιος μπορεί να επισκεφθεί την βιβλιοθήκη είναι: Δευτέρα 8-14.30,Τρίτη,Τετάρτη και Πέμπτη 8-20.00,Παρασκευή 8-14.30 και Σάββατο 8-14.00 με τηλέφωνο επικοινωνίας το 24313 53564-5.

 

Δημήτρης Παδιός