Παρασκευή 10.07.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Το Βιωματικό Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Τρικκαίων

30.10.2018 /

Δύο ώρες με τον Δήμαρχο Τρικκαίων, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, είχαν την ευκαιρία να περάσουν οι μικροί δημοσιογράφοι της πόλης μας, τα παιδιά που συμμετέχουν στο Βιωματικό Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής για παιδιά Δημοτικού της ΧΕΝ.

Στη συνέντευξη που δόθηκε στο Δημαρχείο, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου την προηγούμενη Κυριακή, οι μικροί δημοσιογράφοι εκπροσώπησαν τις εφημερίδες «Τα σαΐνια των Τρικάλων», «Εφημερίδα ο Τσιτσάνης», «Ελλάδα και πολιτισμός», «Κεραυνός» «Ουράνιο Τόξο» κι άλλες «γνωστές» εφημερίδες της ευρύτερης περιοχής! Οι ερωτήσεις πολλές κι όλες πρωτότυπες:

Άλλες προσωπικές, όπως: Πότε σπουδάσατε και τι; Τι ομάδα είστε; Ποιο ήταν το όνειρό σας; Τι θυμάστε από τα παιδικά σας χρόνια; Γιατί θέλατε να γίνετε Δήμαρχος; Θα θέλατε να γίνετε Πρωθυπουργός της χώρας; Πόσο αγαπάτε τη δουλειά σας και γιατί; Τι σας αρέσει και τι όχι από τη δουλειά του Δημάρχου; Και άλλες πιο επίκαιρες, όπως: Τι σκοπεύετε να κάνετε με τα αδέσποτα ζώα, με τα οικόπεδα που μένουν ανεκμετάλλευτα; Θα γίνουν περισσότερες πλατείες;

Στη συνέχεια τα παιδιά εργάστηκαν ομαδικά και ως μέλη συντακτικής ομάδας διατύπωσαν στον Δήμαρχο κάποια αιτήματα. Ξεχώρισε η επιθυμία των παιδιών για καθαρή πόλη με πολλές παιδικές χαρές. Δεν έλειψαν και οι πιο απαιτητικοί που ζήτησαν κι άλλες δράσεις ρομποτικής και γρηγορότερα τρένα!

Η ευαισθησία των παιδιών έγινε έκδηλη μέσα από αιτήματα που αφορούσαν την τύχη των άπορων συμπολιτών μας. Οι μικρότεροι της παρέας αποδείχθηκαν καινοτόμοι με αχαλίνωτη φαντασία, καθώς ζήτησαν από τον Δήμαρχο μια πισίνα σοκολάτας με δωρεάν είσοδο, ένα τεράστιο τηλεσκόπιο κι ένα πολυτελές ξενοδοχείο!

Στις ερωτήσεις των μικρών δημοσιογράφων ο Δήμαρχος απάντησε με κάθε ειλικρίνεια και σοβαρότητα ενθαρρύνοντας με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά να συμμετέχουν και τα ίδια με θάρρος και παρρησία λόγου. Ξεχώρισαν όσα μοιράστηκε μαζί μας για τα παιδικά του χρόνια, τότε που του άρεσε να διαλύει και να κατασκευάζει παιχνίδια και να μαστορεύει.

Στο σχολείο εξέδιδε μαζί με τους συμμαθητές του την εφημερίδα «Μαθητική Φωνή». Η αγάπη του για την τεχνολογία και τη δημοσιογραφία διοχετεύτηκε στις σπουδές του και στις επαγγελματικές του επιλογές. Και, βέβαια, ένα από τα παιδικά του όνειρα ήταν να γίνει Δήμαρχος!

Όσο για τα καθήκοντα του Δημάρχου, αυτό που του αρέσει είναι ότι μπορεί από τη θέση αυτή να βοηθά τους συμπολίτες του, γι΄ αυτό παρότρυνε τα παιδιά να ασχοληθούν κι εκείνα με τα κοινά. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να μοιραστεί και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, όπως τις πολλές θυσίες σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο.

Απέναντι στα αιτήματα των παιδιών ο Δήμαρχος στάθηκε με προσοχή. Για το θέμα των αδέσποτων ζώων, ενημέρωσε τους μικρούς δημοσιογράφους ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν στειρωθεί κι εμβολιαστεί τριακόσια αδέσποτα. Για τους άπορους συμπολίτες δήλωσε ότι δεκαεπτά άτομα φιλοξενούνται στον ξενώνα του παλιού νοσοκομείου.

Για τα πεζοδρόμια απάντησε ότι, αν και λείπουν τα χρήματα, πρόκειται κατασκευαστούν τριάντα χιλιόμετρα μέσα στο 2019, ενώ θα σκαφτεί όλο το κέντρο για να περαστούν οπτικές ίνες. Στο αίτημα των μικρών για περισσότερους χώρους αναψυχής, υποσχέθηκε να κατασκευαστεί παιδική χαρά τύπου survivor στον Προφήτη Ηλία, ενώ ξεχωριστή θα είναι και η ανάπλαση στο νησί πίσω από τον Μύλο του Ματσόπουλου. Τέλος, επεσήμανε ότι στην προσπάθεια του Δήμου να είναι η πόλη καθαρή οφείλουμε να συνδράμουμε όλοι οι πολίτες, άποψη που βρήκε σύμφωνα και τα παιδιά.

Η συνάντηση έκλεισε με ελεύθερη συζήτηση για όσα θα αλλάζαμε στα Τρίκαλα και όσα δεν θα αλλάζαμε ποτέ. Ακολούθησε η αναμνηστική φωτογράφιση και οι μικροί δημοσιογράφοι ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, για την καλή του διάθεση, το φιλικό κλίμα και τα όσα σπουδαία μοιράστηκε μαζί τους.

Ελένη Αλεξίου
φιλόλογος-συγγραφέας
σχεδιασμός και εμψύχωση του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής της ΧΕΝ